Advertentie

Burgemeesters willen einde aan knalvuurwerk

De burgemeesters in Nederland willen dat het zware knalvuurwerk wordt verboden. Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van burgemeesters, zegt dat zaterdag in het televisieprogramma EenVandaag.

23 december 2017

De burgemeesters in Nederland willen dat het zware knalvuurwerk wordt verboden. Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van burgemeesters, zegt dat zaterdag in het televisieprogramma EenVandaag.

Verbod op knalvuurwerk
'Het echte knalvuurwerk waar aantoonbaar veel schade door wordt veroorzaakt zou wat mij betreft niet meer moeten mogen', aldus Spies die stelt: 'De burgemeesters in Nederland zouden dat echt zeer toejuichen als we zo snel mogelijk een verbod op dat zware knalvuurwerk krijgen in Nederland.'

Geen algemeen verbod

Spies pleit nadrukkelijk niet voor een algemeen vuurwerkverbod. Siervuurwerk moet wel kunnen, vindt Spies. 'Ik vind dat iedereen oud en nieuw mag vieren en mag genieten van het mooie schouwspel van het siervuurwerk.' (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rogier
Blijft merkwaardig dat die burgervaders zo geloven in verboden, terwijl vuurwerk dat op dit moment al verboden is, nog altijd (veel) voorkomt en lastig te bestrijden is. Die Spies heeft het over "zwaar knalvuurwerk dat veel schade aanricht" - alsof zulk vuurwerk nu wel zou zijn toegestaan. Grote schade ontstaat niet door een 1000 klapper etc die je legaal kunt krijgen. Ook lijkt Spies niet te beseffen dat een vuurpijl ook een harde klap maakt bij de explosie in de lucht. Nu op naar de bestellijst voor een paar mooie Thunder Crack Dragons!
Norman Waalre
VERDUBBEL BOETE TELKENS

Ik denk dat illegaal vuurwerk goed te bestrijden is, als je de boete bij elke herhaling verder verdubbelt, met een maximum van bijvoorbeeld 20 duizend euro per delict voor kopers. Daarbij kunnen ook verkeersovertredingen en andere categoriëen delicten worden meegerekend.



Voor handelaren en voor kopers met een hoog inkomen, zou die maximum boete nog veel hoger moeten liggen. Die maximum-boete kan inkomensafhankelijk worden, op basis van het laatst bekende inkomen bij de belastingdienst.



BETAAL VUURWERKCONTROLES MET OPBRENGST BOETES

Van die extreem hoge boetes kunnen weer extra politiecontroles worden betaald. Eerder veroordeelde handelaren van illegaal vuurwerk kunnen dan bijvoorbeeld jarenlang onverwachte huiszoekingen krijgen door de politie. En de politie heeft dan meer capaciteit, om te rechercheren op tips over illegaal vuurwerk, waar ze nu vaak geen menskracht voor heeft.



Ik stem links.
Josta van der Wiele / jurist / therapeut
Helemaal eens met het verzoek. Sowieso die zware knallen verbieden.

Was het trouwens maar zo dat er maximaal 2 uur werd geknald (tussen 23:00 en 01:00 uur), dat zou ook alweer schelen. Maar dat gebeurt niet. In Utrecht knallen jongens al weken van tevoren en ook nog weken ná de oudejaarsnacht. Huisdieren hebben hierdoor 2 maanden angst om naar buiten te gaan. Sommige mensen zijn doof geworden door onverwacht afgestoken vuurwerk. Of erger.

Overigens vind ik de zogenaamde vreugdevuren in de nieuwjaarsnacht ook steeds dwazer worden. In deze tijd waarin we zuinig moeten (leren) zijn op alles worden stapels gebouwd van hout-pallets - alleen maar om te laten zien wie de grootste heeft. Houd toch op met die onzin.
Harm
Verbod op het verkopen en/of in het bezit hebben van vuurwerk. Wel vuurwerkshows toestaan die door gemeentes worden uitgevoerd. Toe laten leveren door Rijks inkoopbureau.
Advertentie