Advertentie

Burgemeesters: Reguleren wietteelt is politieke wil

Volgens de burgemeesters van onder andere Eindhoven, Heerlen en Leeuwarden is reguleren wietteelt “een kwestie van politieke wil”.

26 maart 2014

Burgemeesters van gemeenten die de wietteelt willen reguleren, laten zich niet ontmoedigen door de juridische hindernissen die minister Ivo Opstelten opwerpt. Uit onderzoek in zijn opdracht blijkt dat het door VN-drugsverdragen juridisch onmogelijk is om de aanvoer van softdrugs te reguleren. Volgens de burgemeesters is dat “een kwestie van politieke wil”.

Verbazing, maar geen berusting

In de eerste gemeentelijke reacties op de onderzoeksuitkomsten naar het legaliseren van wietteelt klinkt verbazing, maar zeker geen berusting. Een groep van ruim dertig gemeenten ondertekenden onlangs een manifest om de ‘achterdeur’ van coffeeshops te reguleren. Op die manier willen ze criminelen buitenspel zetten. De minister is hier altijd fel tegenstander van geweest, maar zegde de Tweede Kamer een onafhankelijk onderzoek toe. De Radboud Universiteit Nijmegen verrichtte dat en concludeert dat legaliseren, decriminaliseren, beleidsmatig gedogen en/of anderszins reguleren van cannabisteelt voor de recreatieve gebruikersmarkt ontoelaatbaar is. Vrijdag stuurde Opstelten een brief met het onderzoek naar de Tweede Kamer.


In andere landen kan het wel

Veel gemeenten, waaronder Rotterdam en Eindhoven, willen die brief eerst goed lezen voordat ze reageren. Eindhoven zegt in een eerste reactie het “bijzonder” te vinden dat volgens de onderzoekers VN-verdragen regulering in de weg staan, terwijl andere landen die dezelfde VN-verdragen ondertekend hebben, wel ruimte zien voor initiatieven op het gebied van regulering. Dat geldt onder andere voor de Verenigde Staten, Canada en Uruquay, maar ook Spanje.

Het begint met politieke wil

Eindhoven in een verklaring: “Los van welke juridische argumentatie dan ook komen wij tot de conclusie dat het begint met politieke wil. Wanneer er politieke wil aanwezig is, moet er gekeken worden naar de mogelijkheden en naar de ruimte die er is. Deze politieke wil ontbreekt ons inziens bij deze minister en hij biedt geen enkele ruimte aan burgemeesters om te komen tot lokale experimenten op het gebied van regulering.”

Lobby in de Tweede Kamer

Vanuit Heerlen reageerde burgemeester Paul Depla vrijdag via de lokale omroep L1 al op de brief van Opstelten, met woorden van gelijke strekking. Hij gaat met andere gemeenten proberen de Tweede Kamer op andere gedachten te brengen, kondigt hij aan. Ondertussen kunnen de voorbereidingen voor lokale experimenten gewoon doorgaan. ‘Als we klaar zijn met die voorbereidingen zijn de politieke verhoudingen anders en hebben we wellicht een andere minister’, aldus Depla.

Klaar voor gedogen

Burgemeester Ferd Crone uit Leeuwarden is inderdaad stellig van plan om de voorbereidingen voor een experiment voort te zetten. Op Radio1 zei hij vorige week dat hij klaar wil zijn voor de dag dat de Tweede Kamer de hennepkweek en -aanvoer zal gedogen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
Inderdaad, politieke wil. En die is er niet bij fossiel Opstelten. Nooit geweest op dit gebied. Het wordt hoog tijd dat deze man van het politieke toneel verdwijnt. Lekker met pensioen achter de geraniums (wietplanten zal ie niet hebben staan).
Post
Wat een waanzin en naïviteit om te denken dat we dan van de criminaliteit zullen afkomen. Integendeel, dit gaat een aanzuigende werking krijgen die zijn weerga niet kent. Je kan er op wachten dat op grote schaal de harddrugs nog meer hun weg vinden en de criminaliteit alleen maar zal vergroten. Ik ben van mening dat wanneer je dit als burgemeester nastreeft, je de vraag kan stellen of het nog wel verantwoord is om deze functie uit te oefenen. Wat mij betreft heeft de minister volkomen gelijk.
Advertentie