Advertentie

Burgemeesters: ‘Mohammed mag op de kar’

Vijf burgemeesters over wat ze doen als de profeet Mohammed opduikt in de carnavalsoptocht.

02 februari 2015

Na de slachting die jihadisten in Parijs aanrichtten, verklaarden burgemeesters zich in koor tot bondgenoot van Charlie. Vijf burgemeesters over wat ze doen als de profeet Mohammed opduikt in de carnavalsoptocht.

Plots duikt de profeet Mohammed op bij de carnavalsoptocht. Gek baardje, biertje bij de hand, plastic kromzwaard om de nek en andere gekkigheden casu quo onbetamelijkheden. Omdat het geinig is of om te zien hoe Charlie de burgemeester, die in januari op de gemeentelijke website of op het stadsplein pal stond voor het vrije woord, eigenlijk wel is. Is de burleske Mohammed welkom in de carnavalsoptocht of wordt hij van de wagen gehaald?

‘Alle uitingen welkom’
Volgens burgemeester Paul Depla (PvdA) van Heerlen is carnaval een feest waarbij de narren de macht hebben overgenomen van de machthebbers. ‘Alles wordt omgedraaid. Satire is daarbij het uitgangspunt. Hoe ver men daarin wil gaan, is niet aan de machthebbers maar aan de verenigingen die de carnavalsoptochten organiseren’, zegt hij. ‘De gemeente heeft er niets mee te maken.’ Wat hem betreft passen alle uitingen in de optocht. ‘Je uitdossen als God, Mohammed, Jezus of de paus is toch niet in strijd met welke wet dan ook? Alleen als de wet wordt overtreden is er reden om verstandig in te grijpen.’

‘Ik zal niet ingrijpen’
Burgemeester Jos Heijmans (D66) van Weert ziet ook geen reden om in te grijpen als iemand op een kar gaat staan als Mohammed. De organisatoren van de optocht hebben daar volgens hem spelregels voor. ‘Het moet niet de goede smaak aantasten; niet te seksueel zijn, niet discrimineren. Daar hoef ik als burgemeester helemaal niet op te letten. Natuurlijk kunnen mensen ook verkleed als Mohammed van café naar café gaan. Ik vind dat ik daar als burgemeester ook niet op moet letten.’

‘Verbieden is er niet bij’
Volgens burgemeester Driek van de Vondervoort (CDA) van Bergeijk zal de internationale politiek geen rol spelen in de optochten. Wel gaat de wethouder langs schuren waar de carnavalswagens in elkaar worden gezet. ‘Als hij daar een wagen met het thema islam of Charlie Hebdo tegenkomt, wat niet gebeurt hoor, dan verneem ik het wel en zal hij een praatje met de bouwers maken, maar verbieden is er niet bij. Natuurlijk kan iemand zich buiten de optochten om uitdossen als Mohammed, maar dat hoort bij carnaval. Als je ziet wie hier allemaal verkleed rondlopen; de duivel doet ook al jaren mee en Mohammed heeft vast al eerder meegedaan. Ik ga dat niet in de gaten staan houden.’

‘Ongelofelijke controle’
Burgemeester Antoin Scholten (VVD) van Venlo weet dat carnavalsverenigingen ‘een ongelofelijke controle’ hebben op wie meedoet in de optocht. De stadsverenigingen letten op wanstaltigheden, kwetsende zaken die mensen pijn kunnen doen. Die worden eruit gehaald en krijgen geen toestemming om mee te doen. ‘Ik moet zeggen dat ze zich wel behoorlijke beperkingen opleggen, zeker in vergelijking met het Duitse carnaval. Daar wordt meer toegestaan’, zegt hij. ‘Iemand kan zich natuurlijk in de carnavalsoptocht wringen als Mohammed. Ik ga daar niet over. De organisator van de optocht bepaalt of dat wenselijk is. Natuurlijk kan Mohammed ook tussen het publiek gaan staan. Pas als de openbare orde en de veiligheid aan de orde komen, zal ik handhaven.’

‘Iedereen mag zich uiten’

Volgens burgemeester Hubert Bruls (CDA) van Nijmegen is de Stichting Openbaar Carnaval verantwoordelijk voor de optocht en die heeft in het reglement staan: geen politiek. ‘Dat heeft niets te maken met het jihadisme, men let er al jaren op. Kijk, mijnheer pastoor werd vroeger ook op de hak genomen. Dat kan nu ook met de imam gebeuren. Geen probleem’, zegt hij. ‘Ik had het allang geweten als er iets op til zou zijn. Wat je niet in de hand hebt, is hoe individuele carnavalisten zich gedragen. Iemand kan zich verkleden als Mohammed; misschien deed hij dat vorig jaar ook al, en gek doen. Dat is ook geen probleem. Beledigen om het beledigen vind ik wel een reden om in te grijpen, maar iedereen mag zich uiten.’

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 2 van deze week. (inlog)

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Herman / ambtenaar
@secretaris, door mo

Of jullie begrijpen Koen niet of het is inderdaad de Westerse arrogantie die jullie parten speelt. Respect voor de islam of respect voor de extremisten zijn twee verschillende zaken....
Janneke
Ik heb geen respect voor de islam net zo min ik respect heb voor andere geloven. Iedereen is vrij en moet zelf weten hoe hij er mee omgaat. Gelukkigen zeggen de burgemeesters dat ook!
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Carnaval is een uiting van: "Dom doen". Helaas zijn we daar beter in dan "Normaal doen". Carnaval is wat mij betref, een zware degeneratie van het volk (zuipen, vreten en... ?).

Rommel
De islam heeft geen enkel respect voor andere religies noch voor anders geaarzel noch voor vrouwen. Dus maak die mo-aanhangers maar flink belachelijk, ze verdienen niet beter. Leve de satire ! #jesuischarlie
Marjorie Teunis
@Koen Lucas.

Chapeau. Weinigen die zich tot nu toe voor de eigen mening uitspreken en zich achter Charlie Hebdo verschuilen uit angst van de kudde af te wijken.

Ook in deze reacties zie ik weinig reaguurders die echt weten wie moslims zijn. Moslims zijn geen extremisten. En extremisten zijn niet bij voorbaat moslims. In iedere samenleving doet extremisme zich voor. Om daar nu een hele (religieuze) groep voor weg te zetten, is de grootste misvatting in deze samenleving. Ik ben opgegroeid met christenen, moslims, hindoes, sikhs, joden (en ik ben jodin), en atheïsten en ben nog niet afgeschoten.l Sterker nog... neem deel aan alle feesten als ik daaroor uitgenodigd word. Ik zou zeggen... neem de moeite om moslims te leren kennen als mens en oordeel dan (als dat moet).

Criminelen moeten aangepakt worden ongeacht de motivatie voor hun daad. En och.... carnaval... veel plezier... alaaaaf!!! #JesuisMara!
Freek van Oosten
Uit de reactie van Mara dat Costa kunnen we vaststellen dat er zelfs Joden zijn die wegkijken...

Maar zij woont dan ook niet in Israël.
Denker / beleidsmedewerker
Beste Mara Costa,



Alle religies zijn mij even lief en de strekking van je reactie is mij uit het hart gegrepen. Maar..... mijn verstand wil daar (nog) niet aan. Dat zegt dat er geen enkel land is waar de islam dominante overtuiging/religie is en gelijktijdig tevens ruimte laat aan andere overtuigingen. In alle gevallen die ik ken gaat de scheiding van kerk en staat op de helling en is het snel gedaan met de vrijheid voor andere meningen/overtuigingen. Zie wat er nu in Turkije gebeurt. Maar misschien vergis ik me en bestaat zo'n land al lang. Kun jij me misschien vertellen waar dat dan ligt ?? Of is dat een vraag die niet gesteld mag/moet worden ?
Koen Lucas / trainer agressiebeheersing
Zelfs onze burgervaders (en -moeders) gaan kennelijk blind mee in de 'moet kunnen'-beweging die zich vermomt als voorvechter van vrije meningsuiting.

Regel één bij agressiebeheersing (en bij communicatie in het algemeen): heb respect voor het wereldbeeld van de ander. Je hoeft het niet eens te zijn met dat wereldbeeld, maar willens en wetens je r**t ermee afvegen is niet respectvol. We zijn met z'n allen aan het radicaliseren, Charlie Hebdo gaat voor in het radicaliseren van de humor. Wat de redactie van het blad is aangedaan, wordt daardoor niet gerechtvaardigd. Maar wat in de niet-Islamitische westerling maakt dat we voortdurend en steeds extremer op tenen dansen? Zou het arrogantie kunnen zijn? Burgemeesters zouden op z'n minst een ontmoedigingsbeleid kunnen voeren. Niet uit angst, maar uit fatsoen.
Kaas !
Ik heb net zoveel respect voor islam als islam voor mij, en dat is bitter weinig.
Akkie / Beleidsmedewerker
@ Koen Lucas.

Ik word heel agressief van uw reactie.

U heeft echt geen idee wat carnaval betekent.
secretaris / secretaris
@Koen Lucas: respect moet verdiend worden. Godsdienstwaanzinnigen van welke religie dan ook verdienen geen respect, maar verdienen het flink op de hak genomen te worden. Bij uitstek bij carnaval.
Advertentie