Advertentie

Burgemeesters: meer bevoegdheden tegen drugslabs

Als in een lab alleen grondstoffen maar geen drugs worden gevonden kan een burgemeester nu nog niet optreden

06 mei 2014

Brabantse burgemeesters willen meer bevoegdheden om een pand te kunnen sluiten als er een drugslaboratorium wordt ontdekt. Burgemeester Jan Hamming van Heusden heeft dat dinsdag gevraagd tijdens overleg op het ministerie van Veiligheid. Hij zegt dat het ministerie zich bereidwillig toonde.

Alleen grondstoffen
Als in een lab alleen grondstoffen maar geen drugs worden gevonden kan een burgemeester nu nog niet optreden. ,,Als ergens 15 wietplanten worden gevonden kan ik een pand sluiten, maar als er een drugsfabriek met gevaarlijke grondstoffen zoals zoutzuur wordt ontdekt, kan ik niets doen'', verklaarde Hamming dinsdag na afloop.

Giftige gassen
Hij noemde als voorbeeld het laboratorium in Uden waar vorige week twee dode mannen werden gevonden. De mannen overleden waarschijnlijk door het inademen van giftige gassen van de chemicaliën die nodig zijn voor xtc. De dood van de twee mannen wordt in Brabant het tragisch dieptepunt genoemd in het groeiende probleem van drugslaboratoria en drugsafval.

Drugsafval

Het Brabantse idee om winsten van veroordeelde drugscriminelen te gebruiken om drugsafval op te ruimen, ligt moeilijker. ,,IJzeren begrotingsregels staan concrete actie in de weg'', concludeerde de Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout na het gesprek. Brabant gaat daarom in de Tweede Kamer lobbyen om het geld te krijgen, kondigden de beide bestuurders aan.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Geachte Jan, u moet in het land van Heusden eens leren handhaven. Je hebt diverse mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld de Wm. Handhaving in Heusden staat nog echt in de kinderschoenen of er wordt bewust niet gehandhaafd om de klant tevreden te houden. Heuseservice noemen ze dat
Namens burgemeester Hamming / bestuurssecretariaat
Reactie op Gijs d.d. 7 mei 2014: Indien gewenst kunt u contact opnemen met gemeente Heusden voor een afspraak met burgemeester Hamming. U kunt vragen naar het bestuurssecretariaat.
Advertentie