Advertentie

Burgemeesters geven cursus ‘Raadslid worden’

Gratis driedaagse cursus om inwoners warm te maken voor een politieke carrière.

28 augustus 2012

De burgemeesters van Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht geven een gratis driedaagse cursus Gemeenteraad… is dat wat voor mij? Ze hopen inwoners warm te maken voor een politieke carrière, licht Antoin Scholten toe, de ‘meester’ uit Zwijndrecht.

Is het een probleem in Zwijndrecht, raadsleden vinden?

‘Ja, we horen wel van fracties dat het soms moeizaam is en dat je het raadswerk eigenlijk aantrekkelijker moet maken. Laagdrempeliger ook, daarom deze cursus.’

Voorkennis is niet vereist. Dan komen er ook cursisten die niet weten wat een gemeenteraad is. Zijn dat de toekomstige raadsleden die u zoekt?

‘Dat is democratie: kennis van het openbaar bestuur is geen maatstaf om raadslid te worden. Bovendien is onze doelstelling breed: De cursus staat ook open voor iemand van zeventig die geen raadslid wil worden, maar wel geïnteresseerd is in politiek en bestuur. Zo iemand zet zich dan misschien weer in voor een wijkteam, of wordt lid van een politieke partij.’

Wat gaat u uw cursisten vertellen?

‘Iets over de geschiedenis van ons staatsrecht en over de rollen van de raad, de provincie en het rijk. Zeker ook iets over de regionale samenwerking. Wij behoren tot de meest innovatieve bestuurlijke regio van Nederland, omdat we hier veel taken hebben overgedragen aan het samenwerkingsverband Drechtsteden.’

U gaat een raadsvergadering naspelen, huiswerk geven, op excursie naar een echte raadsvergadering; zijn de cursisten klaargestoomd voor het raadswerk na die drie dagen?

‘Nee, hoewel ik niet uitsluit dat in Nederland mensen op die manier in de raad terecht komen. Je ziet soms, zeker bij hele nieuwe partijen, dat mensen meer uit de actiebeweging komen dan uit de hoek van het lokale bestuur. Je hoopt dan dat ze een tijd met de fractie meelopen en een cursus krijgen aangeboden, maar voor een deel is dat ook een verantwoordelijkheid van de gemeente.’

U verwacht dat de cursus ook echt raadsleden in de dop gaat opleveren?

‘Ja, we hebben nu al twaalf aanmeldingen in enkele dagen, er is plek voor dertig cursisten. Ik denk dat er zeker mensen zullen tussenzitten die na afloop zeggen: Leuk, ik ga de politiek in.’

Bent u een strenge meester?

‘Haha, nee hoor, vooral bevlogen. Ik hoop dat er wat beklijft over het lokale bestuur, dat ik de cursisten kan enthousiasmeren en dat ik kan overbrengen dat het leuk is om mee te doen met de politiek.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janet / beleidsadviseur
Nogal onnozel dat de burgemeester die cursus gaat geven. die is zelf niet eens raadslid. Laat de partijen het doen, dat is veel logischer. Zou mij als raadslid niet gebeuren dat de burgemeester zo'n cursus gaat geven.
Marc Witteman / Gedeputeerde
Leuk initiatief en prima dat juist de burgemeesters dit gaan doen. Hun positie 'boven de partijen' maakt dat de toegankelijkheid voor inwoners veel groter is dan wanneer politieke partijen dit gaan doen.
Surink / Raadslid te Epe
Treurig, dat men een dergelijk initiatief moet nemen. Het Raadslid zijn is niet iets, waarvoor je mensen van de straat kunt plukken. Heel veel werk, voor een armzalige fooi. Als je toch bestuurders wilt hebben, ga ze dan goed betalen voor het werk wat zij doen.
L.Nierkes / oud ambtenaar
Nou hier in Amersfoort hebben we een partij die kan wel wat van deze cursussen gebruiken. Als je na gaat dat een raadslid bij de stadwacht verhaal gaat halen omdat zijn vrienden beboet zijn Dan denk ik inderdaad dat hier een cursus wel op zijn plaats.
Mathieu van der Meijs / Ex raadsadviseur
In Roosendaal wordt een soortgelijke cursus gegeven ,die veel meer gericht is op de praktijk en nauwelijks theorie. Vanuit de cursus in 2010 zijn 4nieuwe raadsleden gekomen. De raad heeft hier her initiatief genomen en de griffie voert uit.
Peter / ambtenaar
Zie http://www.wijdoendatzo.wordpress.com bericht 83

In Zevenaar gaat dat anders. Daar dreigt de burgemeester een raadslid te schorsen als hij zich als volksvertegenwoordiger bezig houdt met zaken die de burgemeester niet zinnen. Dat bevordert de interesse om raadslid in Zevenaar te worden zeker niet. Want een raadslid is ook voor een belangrijk deel volksvertegenwoordiger.
Jan
Ik heb niet gekeken naar de historie van de burgemeesters, maar als zij de cursus geven zonder dat er raadsleden verder bij worden betrokken vraag ik me af uit welke ervaring zij spreken. Een burgemeester is een bestuurder, een raadslid een - politicus - die het bestuur moet - controleren -. Maar mochten er raadsleden de cursus medebegeleiden voor het zicht op de inhoud van hun werk, dan is het nogsteeds opmerkelijk om de cursus door een bestuurder die boven de partijen zou moeten staan (maar laten we eerlijk zijn gewoon gebonden is aan een politieke partij) te laten geven omdat de raadsleden voor de toekomst er alleen komen te zitten als ze door een politieke partij op de lijst worden gezet. Naar mijn mening komt een tekort aan raadsleden vooral door een slechte binding van de lokale politiek met de burgers van die stad. Daarmee gebrek aan scouting op kwaliteit binnen het potentieel en de daarna noodzakelijke begeleiding (reeds in aanloop naar de verkiezingen) naar raadslidmaatschap.
Advertentie