of 59250 LinkedIn

Burgemeesters eens met politie: meer lokaal gezag

Twee op de drie agenten wil meer zeggenschap voor burgemeester over de politie.  Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) is het met de agenten eens. ‘Het overgrote deel van wat de politie doet, vindt lokaal plaats en de politie moet lokaal goed ingebed zijn.’

Twee op de drie agenten wil meer zeggenschap voor burgemeester over de politie. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) is het met de agenten eens. ‘Het overgrote deel van wat de politie doet, vindt lokaal plaats en de politie moet lokaal goed ingebed zijn.’

Lokale zeggenschap

Uit een peiling van de SP onder 1700 agenten blijkt dat de grote meerderheid van de ondervraagde agenten voor meer lokale zeggenschap is. Er is een grote ontevredenheid bij de agenten, die al maanden actie voeren voor een nieuwe cao. De agenten vinden dat burgemeesters beter zicht hebben op waar de politie het beste kan worden ingezet. In de Nationale Politie zijn burgemeesters juist op afstand gezet.
 

Breed draagvlak voor burgemeesters
Het NGB constateert dat er een breed draagvlak is om de zeggenschap van burgemeesters over de politie te verstevigen. ‘Een van de doelstellingen van de invoering van de nationale politie is ook juist om het lokale gezag over de inzet van de politie te versterken. Het genootschap onderschrijft dat’, aldus een woordvoerder.
 

Den Haag ‘te strak’
Het overgrote deel van wat de politie doet, vindt lokaal plaats en de politie moet lokaal goed ingebed zijn, zo stelt het NGB. ‘ Te strak vanuit Den Haag bepalen wat de politie moet doen, beperkt de ruimte die de politie nodig heeft om haar werk goed te kunnen doen. Minister van der Steur heeft aangekondigd dat hij met plannen komt om meer lokaal maatwerk te bieden. Het genootschap wacht dat af.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Quincy (Adviseur) op
Die Schneiders swiebert ook heen en weer. Nog niet lang geleden sloeg hij alle kritiek van zich af door het juist op te nemen voor de crimefighters uit Den Haag door te stellen dat de Nationale Politie de lokale verankering zou verstevigen. Terwijl iedereen kritisch was n.a.v. de ervaringen uit de praktijk... Nu opeens voelt het NGB de "draagvlak" om toch stappen te ondernemen om de lokale verankering te verstevigen?
Door Dirk Jan op
Het moet zo blijven zoals het nu is.
Door doeterniettoe (-) op
@Broadcaster:
lol, juiste reactie. Maar dat duurt nog 5 tot 10 jaar, eerst moet de Nationale Politie helemaal opgetuigd zijn. Pas daarna wordt er, zoals gebruikelijk, weer een reorganisatie doorgevoerd omdat het 'toch echt beter en goedkoper kan'.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Nog even en we hebben gewoon de gemeentepolitie terug die nooit afgeschaft had moeten worden.
Door Jurgen (ambtenaar) op
Nee ! Dit is geen goed idee !
i.v.m de corruptie en de samenwerkings praktijken met de bemoeizorg/wijkteams.
De overheid moet het in de hand blijven houden.
Het is natuurlijk voor te stellen dat de burgemeester en de politie hier voorstanders van zijn omdat je dan je eigen regels kunt gaan hanteren maar het werkt alleen maar nog meer criminaliteit in de hand.