Advertentie

Burgemeester van Moerdijk schrikt van conclusies over Shell

'Je kunt nooit te veel met veiligheid bezig zijn', benadrukt burgemeester Jac Klijs van Moerdijk in een reactie op het donderdag verschenen OVV-rapport.

09 juli 2015

Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk is 'geschrokken' van de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de explosies bij Shell in juni vorig jaar. Volgens de OVV was het bedrijf 'niet bedacht' op de chemische reactie die uiteindelijk leidde tot de ontploffingen en de daarop volgende brand, met twee gewonden als gevolg.

Risicocommunicatie
'Je kunt nooit te veel met veiligheid bezig zijn', benadrukt de burgemeester in een reactie op het donderdag verschenen OVV-rapport. De gemeente vindt dat het verbeteren van de veiligheidscultuur zowel voor het bedrijfsleven als voor de overheid een 'topprioriteit' moet zijn. Ook wil Moerdijk verder investeren in de risicocommunicatie naar zijn inwoners.

Overheid medeverantwoordelijk

De gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant en de veiligheidsregio's erkennen in een gezamenlijke reactie dat de overheid medeverantwoordelijk is voor de gebreken bij Shell in Moerdijk. 'Hoewel de regie op veiligheid bij de bedrijven zelf begint, voelen de overheden zich medeverantwoordelijk voor de huidige stand van de veiligheidscultuur', aldus de donderdag uitgegeven verklaring. De conclusies van de OVV zijn volgens het lokale bestuur 'realistisch'. Om de veiligheid te verbeteren, worden inspecties aangescherpt, vooral tijdens onderhoud bij bedrijven. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Godsammejota, welterusten ! Veiligheid moet een kerntaak zijn van de overheid, maar helaas zitten de leden van sommige colleges van B&W lekker te tukken achter hun bureau en zijn ziende blind. En raadsleden praten liever over de kleur van de lantarenpalen bij de sporthal of over de nieuwe kantine. In Haaksbergen beseften ze niet dat een monstervoertuig weleens een zielig dranghekje kon vermorzelen en zo dodelijke slachtoffers kon veroorzaken. In Moerdijk zag men kennelijk niet dan een chemisch industriecomplex dat 30 keer zo groot was als het kabouterdorp zelf. Het vraagt wel om bestuurskracht. De inhoudelijke kennis is van minder belang, die is voldoende in Rotterdam en deels ook in Dordrecht beschikbaar, het gaat om een adequaat veiligheidsbeleid onder de paraplu van een krachtig havenschap. In het land der slapende kneuters is éénoog nog steeds koning.
Advertentie