Advertentie

Burgemeester Tynaarlo keert niet meer terug

Burgemeester Frank van Zuilen (VVD) van de Noord-Drentse gemeente Tynaarlo zal niet meer terugkeren van zijn ziekteverlof om zich opnieuw kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap.

20 januari 2014

Burgemeester Frank van Zuilen (VVD) van de Noord-Drentse gemeente Tynaarlo is niet beschikbaar voor een tweede ambtstermijn. Dat heeft hij commissaris van de Koning Jacques Tichelaar laten weten, meldde de provincie Drenthe maandag.

Onder vuur
Van Zuilen (60) lag de laatste 2 jaar onder vuur in de gemeenteraad en op het gemeentehuis, na twee keer een bestuurscrisis. De laatste ontstond nadat hij een topambtenaar had ontslagen, naar achteraf bleek onterecht.

Verziekte verhoudingen
De ,,verziekte verhoudingen'' waren voor Tichelaar vorig jaar oktober aanleiding persoonlijk in te grijpen. De Drentse commissaris zei toen dat er sprake was ,,van een buitengewoon ernstige situatie, waarbij de menselijke verhoudingen op scherp zijn komen te staan''.

Waarnemend burgemeester
Van Zuilen, die in 2008 aantrad, was toen al enkele maanden met ziekteverlof. In augustus stelde Tichelaar Piet Adema aan als waarnemend burgemeester. Die blijft dat in elk geval tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Zware afweging
Van Zuilen zal niet meer terugkeren op het gemeentehuis maar verder werken aan zijn herstel, aldus de provincie. De vertrekkend burgemeester spreekt zelf van ,,een zware afweging'' en ,,twee bijzonder moeilijke jaren''.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

spiedend oogje
Ik denk ook niet dat de gemeenteraad van Tynaarlo akkoord zou gaan met een tweede termijn. Dus lekker veilig in de ziektewet, werkend aan het herstel. Daarna lekker gebruik maken van de APPA regeling. Daarna lekker met pensioen. Ok, de beste man is beschadigd, maar over een paar maanden praat niemand meer over deze burgemeester. Net als dat er nu niet meer gesproken wordt over de burgemeester van stad Groningen en alle andere burgervaders, die vroegtijdig het strijdtoneel, al dan niet gedwongen, hebben verlaten.

Overigens is hun werkwijze niet illegaal of zo en is het slim om gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheden en is het ook goed dat er dergelijke regelingen zijn, om de onafhankelijkheid van burgemeesters te waarborgen. Maar als ik denk aan de medewerkers van Aldel, dan staan die mensen er heel wat beroerder voor!
August Biels / gewezen ambtenaar
Wellicht dat dit (zoveelste) geval aanleiding mag zijn om eens te onderzoeken hoe verstandig het is om iedere lichtgewicht wethouder uit de 'juiste' club maar te laten doorrollen naar de functie van burgemeester.



Zo zullen er alleen maar meer gaan sneuvelen.
Advertentie