Advertentie

Burgemeester stapt op na onenigheid over bestuursstijl

‘In het afgelopen jaar ben ik er steeds meer achter gekomen dat over de wijze waarop een gemeente bestuurd moet worden fundamentele verschillen van inzicht bestaan’, schrijft Van Zuijlen.

26 maart 2015

Burgemeester Eduard van Zuijlen van Menterwolde heeft per direct zijn taken overgedragen aan de loco-burgemeester. Aanleiding is de andere bestuursstijl die er sinds de raadsverkiezing van vorig jaar waait in de raad en in het college, stelt Van Zuijlen in een brief aan de gemeenteraad.

Menterwolde Gewoon
Bij de verkiezingen van vorig jaar leed de Partij van de Arbeid, tot dan toe de grootste fractie, een grote nederlaag. De fractie verloor drie van de vijf zetels. De lokale partij Menterwolde Gewoon kwam vanuit het niets met vier zetels in de raad en werd daarmee meteen de grootste fractie. Het college bestaat sindsdien uit twee wethouders van Menterwolde Gewoon, één van de SP en één van de VVD. De GroenLinks burgemeester schrijft in zijn brief: ‘Een burgemeester gaat niet over de politieke koers, maar wel over de bestuursstijl’.

Veiligheid en openbare orde 

‘In het afgelopen jaar ben ik er steeds meer achter gekomen dat over de wijze waarop een gemeente bestuurd moet worden fundamentele verschillen van inzicht bestaan’, schrijft Van Zuijlen. Hij heeft de brief zelf gepubilceerd via Twitter. Vele discussies hierover in het college en de raad hebben niet geleid tot een oplossing en dus stapt Van Zuijlen op. 14 april is zijn laatste werkdag, tot die tijd is hij alleen nog beschikbaar voor zaken rondom veiligheid en openbare orde. Van Zuijlen werd in 2007 burgemeester van Menterwolde, eerder was hij lid van Provinciale Staten in de provincie Groningen.


Strubbelingen
Van Zuijlen is niet de eerste burgemeester die Menterwolde na bestuurlijke strubbelingen verlaat. Eerder trad Meia Lantinga af nadat de raad haar niet steunde voor een herbenoeming. Fijke Liemburg trad af na krap een jaar omdat ook hij problemen had met college en raad.

De gemeente Menterwolde heeft nog niet gereageerd op het vertrek van de burgemeester.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Otto S. Knottnerus
Het vertrek van de vorige burgemeester - Fijke Liemburg (PvdA) in 2005 - was van een hele andere orde. Liemburg gaf in een publieke verklaring aan dat het zijn medebestuurders en partijgenoten aan integriteit zou ontbreken. Hij riep daarom wethouders, secretaris en een van de fractievoorzitters op zijn voorbeeld te volgen. Na een lastercampagnie van zijn partijgenoten (onder andere via huis-aan-huis verspreid drukwerk) onderstreepte hij zijn oordeel nog eens in een interview op RTV-Noord.



De landelijke PvdA weigerde in dit conflict partij te kiezen. In plaats daarvan werden kritische leden buiten spel gezet. De andere partijen waren dit spel uiteindelijk zodanig beu dat ze eind 2010 een coalitie zonder de PvdA vormden.

Tenslotte verliet een handvol prominente partijleden de PvdA en ging verder met een onafhankelijke lijst, die in 2014 als grootste uit de verkiezingen kwam.



Eduard van Zuijlen is zijn loopbaan als burgemeester dus begonnen in een andere bestuurscultuur dan de huidige. Sindsdien is veel veranderd en zijn ook topambtenaren vervangen. Kennelijk heeft hij in deze nieuwe bestuurlijke en politieke omgeving geen plek kunnen vinden.
Advertentie