Advertentie

Burgemeester Oude IJsselstreek stapt op

Hans Alberse, burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek, stapt op. De huidige bestuurscultuur vraagt volgens hem om een burgemeester 'met een ander soort leiderschapsstijl.’

30 maart 2015

Hans Alberse, burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek, stapt op. In een open brief aan de gemeenteraad stelt hij dat ‘de huidige bestuurscultuur vraagt om een burgemeester met een ander soort leiderschapsstijl.’

Bestuurlijk klimaat

Het bestuurlijk klimaat is volgens Alberse ‘de afgelopen tijd veranderd. Ik concludeer dat het tijd is om plaats te maken voor een opvolger.’ De Gelders commissaris van de koning Clemens Cornielje stemt in met de beslissing. De burgemeester draagt op 1 april 2015 zijn taken over aan de locoburgemeester en de vicevoorzitter van de gemeenteraad. Er komt zo snel mogelijk een waarnemend burgemeester.

Kritisch rapport Annelies Verstand

Vorige week donderdag zegde de gemeenteraad het vertrouwen op in het college van burgemeester en wethouders. Dat deed de raad op basis van een rapport van oud-staatssecretaris Annelies Verstand (D66) over de bestuurscultuur in de Gelderse gemeente. Sinds de samenvoeging van Wisch en Genderingen in 2005 is die cultuur veranderd. Er is vooral ruzie gemaakt in de raad over de DRU Cultuurfabriek in Ulft.

Verstand adviseerde onder meer dat de burgemeester meer boven de partijen zou behoren te staan en leidende en bindend moet zijn bij het ontwikkelen van een positieve bestuurscultuur. Verstand concludeerde dat er weinig eenheid is binnen het college van B&W, zelfs tweedeling tussen de wethouder van het CDA en een wethouder van Lokaal Belang enerzijds en de andere wethouder van Lokaal Belang en de burgemeester anderzijds. Het ambtelijk apparaat is volgens haar ‘chaotisch en stuurloos’.

Negen jaar burgemeester

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag liet Alberse nog weten niet aan opstappen te denken. Hans Alberse (PvdA) is 9 jaar burgemeester geweest in Oude IJsselsreek. Hij volgde n 2006 Herman Kemperman op die toen waarnemend burgemeester was van Gendringen. Alberse was de eerste burgemeester van de fusiegemeente Oude IJsselstreek. 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harry / uit de Schilderswijk
Insiders weten dat gemeentesecretaris Tamminga mede oorzaak is van de ellende in Oude IJsselstreek. Haar onvermogen om een verbinding te vormen tussen bestuur en ambtelijke dienst heeft de crisissfeer verstrekt. Eerder speelde dat haar vorige gemeente, waar toen ook de burgemeester moest opstappen.
Leo
Gelijk aan het commentaar van Harry, wat heeft mevrouw Tamminga gedaan om een goede directeur te zijn voor de ambtenaren?? Alleen maar elke maand een nieuwe kreet in de media gooien om zo toch te doen of het interessant is. Niet voor niets moest ze opstappen in de vorige Gemeente door disfunctioneren. Ook de Griffier is de boosdoener, want die probeert de beleidstukken naar zijn hand en niet naar de hand van de raad te zetten.Wat hem uitkomt probeert hij te beïnvloeden. Hans de Burgemeester was een burgervader waar iedereen trots op mocht zijn. Een grote verbinder in het burgerlijke veld. Door zijn menselijk optreden hebben de belhamels het roer in handen genomen Ook in de voormalige Gemeente Eibergen waren ze blij dat ze van de Griffier af waren. Hoe kunnen de nu nieuwe raadsleden het functioneren van de Burgemeester in beeld brengen, ze zitten er zelf pas 11 maanden.!!! Ook de raadsleden zouden in zijn geheel moeten opstappen en aan sturen tot nieuwe verkiezingen.

Hans het gaat je goed.
Surink F.P.W.J. / fractievoorzitter
Hopelijk komt het goed in bestuurlijke zin. Iemand schrijft dat de Raad ook moet opstappen??
Hannes Haganum / kritisch lezer
Bestuurders met het reflectievermogen en relativering van het kaliber van de heer Alberse zijn echt zeldzaam.

Maar de ruziënde kleurtertjes in de gemeenteraad zullen die stap wel niet begrijpen. En grote ego's in de organisatie zijn ook een symbool van hun eigen kneuterigheid.
Ellen
Wel fascinerend, het beeld dat hier van mevrouw Tamminga wordt geschetst, als een wraakgodin die burgemeesterscarriéres voortijdig beëindigen kan.. Moet toch een boek of een film in zitten..
R. Aldus
Opnieuw een gemeente, waarin een burgemeester en/of wethouders worden geslachtofferd vanwege een gebrek aan politieke bestuurlijke kwaliteiten van een (aanzienlijk) deel van de Gemeenteraad, die gekissebis en partij politieke belangen belangrijker vond en vindt dat het goed en democratisch besturen van de gemeente.

Verder zullen de cultuurverschillen in deze fusiegemeente (Wish en Gendringen) ook en rol gespeeld hebben.

Een moedig besluit van deze integere bestuurder , dat getuigt van respect voor democratisch handelen, hoe onjuist en niet gedragen door gefundeerde argumenten velen het besluit van de gemeenteraad ook zullen vinden.
Jan
En gelukkig is er wachtgeld tot aan zijn pensioen..... Zoveel aangenamer dan je als burgemeester aan te passen aan "de huidige bestuurscultuur" dan wel je leiderschapsstijl aan te wijzigen.





Advertentie