Advertentie

Burgemeester onaangenaam verrast over milde straf bedreiger

Burgemeester Jan Boelhouwer reageerde dinsdag onaangenaam verrast op de in zijn ogen milde straf die wapenhandelaar Jan B. uit Hulten kreeg (één maand voorwaardelijke celstraf) van de rechtbank in Breda. B. kreeg die straf vanwege de bedreiging van Boelhouwer.

19 december 2017

Burgemeester Jan Boelhouwer is onaangenaam verrast over de in zijn ogen milde straf die wapenhandelaar Jan B. uit Hulten kreeg (één maand voorwaardelijke celstraf) van de rechtbank in Breda. B. kreeg die straf vanwege de bedreiging van Boelhouwer.

Ernstige bedreiging

'Ik was tevreden met de eis van de officier van justitie maar van de rechter had ik meer verwacht. Ik had gedacht dat de rechtbank deze ernstige bedreiging zwaarder zou bestraffen. Ik geloof niet dat deze crimineel hier van onder de indruk is en ik vind dat hij er makkelijk mee wegkomt. Ik ben verbaasd', aldus de burgemeester in een eerste reactie.'

Boos over controle

B. was in maart 2015 boos over een controle door een gemeente-ambtenaar en een agent op zijn boerderij in het Brabantse Hulten. Toen bedreigde hij de ambtenaar, de agent en de burgemeester. Justitie wilde de zaak eerst seponeren, omdat B. eerder dit jaar al in totaal ruim acht jaar cel kreeg. Dat was vanwege wapenhandel, het in stukken hakken van een lijk en het dumpen van de delen ervan in een kanaal.

Veel ophef

Over het sepot ontstond zoveel ophef dat de rechtbank in Breda uiteindelijk besloot dat justitie toch moest vervolgen. Twee weken geleden werd na ‘voortschrijdend inzicht’ toch nog drie maanden cel geëist door de officier van justitie. (ANP)

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Heukers
Opnieuw een bewijs dat de rechterlijke macht in haar eigen bubbel leeft.

Van deze fopstraf gaat geen enkele preventieve werking uit.
Herman / teammanager
Het strafrecht is ooit ontstaan om eigenrichting te voorkomen en het straffen te civiliseren. Daarbij is het uitgangspunt geweest dat de strafmaat een weerspiegeling is van wat de maatschappij als correctie op de overtreding juist vindt. Dat gevoel ben ik al geruime tijd kwijt en met mij velen. Dit valt onder meer af te leiden uit de heftige reacties die met regelmaat in de media verschijnen na een uitspraak (denk daarbij aan het verkeersongeval met dodelijke afloop en een lage straf). Mogelijk dat nog eens binnen de rechterlijke macht de discussie over de oorsprong en dat wat in de maatschappij leeft en beleefd wordt gevoerd kan worden.
J. Good / Directeur
Dat een rechter of rechters zich laten beïnvloeden door buitenaf ,is al een schande. Burgemeesters en politici ,dienen zich ook niet te mengen in lopende (straf) rechtszaken. Ondermijning van rechtspraak door voor noemden is schandelijk en ondemocratisch .
J.de Niet / Strat.Adviseur
Burgemeester Boelhouwer leeft kennelijk al jaren onder een dikke steen. De rechtelijke macht straft overtreders en misdadigers zeer mild. En ze gaan dus gewoon door met hun praktijken. De slachtoffers moeten het er maar mee doen. Niet gek dat nieuw rechts stemmen wint. Komt mede hierdoor. Wat mij betreft wordt in het Wet boek van Strafrecht naast de maximumstraf ook een minimumstraf opgelegd. En kunnen de boetes ook aardig omhoog. Dan hoeft de Staat minder belasting te heffen van hardwerkende mensen.
Paul / projectleider
Ach kom, deze extra belasting van het rechtsysteem was geheel onnodig-beste man is al gestraft en zit al in de cel
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Misschien dat genoemde B. nog een belastingfraude van € 5,-- ten laste kan worden gelegd. Dat zit hij meteen voor een jaar achter de tralies.
Trevor
De burgemeester moet ook even naar het gedrag van zijn eigen personeel kijken dat kan soms geen kwaad wegkijken wel. wat jij niet wilt dat jou geschiedt doe dat ook een ander niet.
Karel van Klaveren
@p: lees het dubbelinterview van 2 officieren van justitie en dan snapt u misschien waarom het straffen van bedreigers van bestuurders zo belangrijk is.

https://www.om.nl/publish/pages/56118/opportuun_ …
Paul Vreeke / directeur/eigenaar van APAPS
Dit soort straffen schrikt niet erg af.
Paul / projectleider
@Caroline ja bedreigen is erg. Maar we stapelen straffen niet in het Nederlands Recht, dan is het praktisch om je inspanning als rechterlijk macht (OM) te richten op de zwaarste ten lastenlegging.
Bernard
De burgemeester is in deze niet echt rationeel. Vast geen frisse knakker die bedreiger maar hij heeft 9 jaar cel gekregen en is voorlopig dus geen bedreiging. Er ligt een uitspraak en dat is al een signaal. Is 3 maanden extra bovenop de 9 jaar echt zinvol? Volgens mij niet.
Jan H
Vreemde reactie van een jurist als Ben. Het gaat niet om het feit dat iemand al een straf uitzit voor een ander delict, maar dat zijn handeling in een andere situatie die strafbaar is wel wordt beoordeeld door de rechter. Het is aan de rechter om de straf die de verdachte al uitzit wel of niet te verlengen of een andere straf toe te passen.



Bovendien zijn er in situaties van bedreiging van functionarissen die een publieke functie uitoefenen al jaren afspraken gemaakt over aangifte, behandelen van de aangifte door politie, het mogen eisen van een verhoogde strafmaat door het OM en derhalve ook de kans voor de rechter om die verhoogde strafmaat toe te passen. Die afspraken raken ambtenaren, politici, politiefunctionarissen en onderwijspersoneel. Die zouden bekend moeten moeten zijn onder de naam: ELA-afspraken: Eenduidige Landelijke Afspraken.

Terecht dat Boelhouwer zijn vraagtekens heeft.
Maarten
Die burgemeester is zelf ook geen lieverdje die weet zelf ook wel wat crimineel is maar komt er mee weg en slaapt er rustig om door maar daar zwijgt hij natuurlijk over.
Advertentie