Advertentie

'Burgemeester moet quasi monarch zijn'

Hoogleraar bestuurskunde Paul 't Hart: Burgemeester heeft verantwoordelijkheid, maar geen sturingsinvloed.

15 juni 2013

Het burgemeesterschap wint aan kracht en relevantie door het schrappen van zijn portefeuille. Dit zegt de vooraanstaande hoogleraar bestuurskunde in Utrecht Paul ‘t Hart deze week in Binnenlands Bestuur.

Geen sturingsinvloed
Paul ‘t Hart: ‘De burgemeester wordt in de media en door de bevolking voor alles verantwoordelijk gehouden, maar heeft totaal geen sturingsinvloed. Deze bestuurlijke weeffout kan de burgemeester niet worden aangerekend, maar werkt wel in zijn nadeel’, aldus ‘t Hart.
 

Quasi monarch

Juist als voor iedereen duidelijk is dat de burgemeester opereert als schijnbaar monarch, kan hij volgens ‘t Hart effectief achter de schermen de essentiële rol van procesmanager van de moeizame verhoudingen binnen een college vervullen. ‘Hij is geen bedreiging meer voor bestuurders en raad. De burgemeester is er voor de symboliek en het ritueel, waardoor hij intern de honest broker kan zijn.’

Betekenisloze samenleving
Volgens hoogleraar ’t Hart heeft zo’n burgemeester die opereert als een ‘quasi monarch’ een enorm belangrijke missie in een grotendeels betekenisloze samenleving. ‘Ik denk dat Peter Rehwinkel graag als zo’n quasi monarch in Groningen burgemeester was gebleven.’
 

Hardvochtig

In Binnenlands Bestuur gaat hoogleraar ‘t Hart ook in op de keiharde politieke afrekencultuur. De omgeving waarin bestuurders vandaag de dag moeten opereren, is onacceptabel hardvochtig geworden, meent ‘t Hart. ‘De nieuwe spelregels van door ongeduld ingegeven verantwoordingsdrang en transparantie maken het voor bestuurders structureel moeilijker om te overleven in die functies. Als de spelregels van de verantwoording inderdaad drastisch zijn veranderd, dan zouden ook de spelregels van de bestuurlijke benoemingslogica of de doorzettingsmacht moeten worden aangepast’, aldus Paul ‘t Hart. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Annemiek Meinen / organisatie adviseur
De spanning tussen enerzijds meer publieke verantwoordelijkheid en anderzijds minder echte sturingsinvloed is heel herkenbaar. In bijeenkomsten met burgemeesters merken wij ook dat het ambt een steeds indringender appel doet op de persoon van de burgemeester, dat ook nog eens wordt versterkt door het leven in een ‘glazen huis’ waarvan de wanden met de komst van de social media steeds doorzichtiger worden. En tegelijkertijd blijven burgemeesters, ook anno 2013, zeggen dat het het prachtigste ambt is dat er bestaat. Ondersteuning en intervisie helpt overigens wel. Lees ook Magie van het ambt, http://www.beuk.nl/overheid-samenleving/lokaal-b …, waarin 16 burgemeesters juist hierover vertellen. Onlangs uitgebracht op basis van 25 jaar intervisie met burgemeesters.
Henri Okken / Klokkenluider corruptie misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.
Wat doen we met een burgemeester die totaal geen sturing'sintvloed heeft !. Dan kan de beste man beter vertrekken,z'n jasje aan de kapstok hangen!. Opmakers hebben we genoeg. De afreken cultuur heeft de politiek over zich zelf geroepen !. Kijk naar de mentaliteit van de overheid zelf!. Wat speelt er, het uitroeien van hun eigen bevolking. Kort maar krachtig, men heeft de bevolking geen donder in tel !. Men houd zich bezig allerlei dubieuze praktijken waar de burgers langzamerhand vol van zitten. Dit wekt ook de agressie in de hand. Het enige waar de bestuurders in Drenthe heel goed in zijn!, Burgertjes pesten ,tegenwerken vernederen en zich op alle fronten bezig houden met corruptie en walgelijke misbruik praktijken. Over de rug van gehandicapte medewerkers !. Nu de w.o.b verzoek is in gediend, weigert het verantwoordelijke bestuur de stukken te leveren!. Geen wonder, de heren krijgen het warm onder hun voeten. De criminele praktijken komen boven water. Inmiddels weten velen in Drenthe hoe de vork in elkaar steekt!. Ook hier werd duidelijk door de Hoogeveense bestuurders jaren lang smerige politieke spelletjes gespeeld. Zelfs politie Drenthe brandde de vingers aan deze praktijken, en weigerden aangifte's op te nemen. De gevestigde orde die de corruptie beschermd !. Politie Drenthe heeft zich in deze dan ook jaren lang schuldig gemaakt aan zeer dubieuze praktijken. Medewerking verlenen aan corrupte bestuurders!. Nu de klokkenluider naar buiten treed en de waarheid openbaart, word deze bedreigd door politie Drenthe. Het zal mij dan ook niet verbazen, dat ik vandaag of morgen door hen of in opdracht door de ! u raad het al, van het leven word beroofd. Ik acht persoonlijk de heren er toe in staat! gezien de bedreigingen van politie Drenthe. Ik zie het langzamerhand als tuig dat zelf achter de tralies hoort.

Recht voor z'n raap. H. Okken. Klokkenluider misbruik en corruptie praktijken Drenthe.
Mevrouw Kiki / Bewoonster Stad Groningen
Geachte Paul 't Hart,



Ik leef al jaren in de stad Groningen en ik, en velen met mij, ervaren een burgemeester als een richtinggever.

Als een persoon die boven de partijen staat en overzicht heeft.



Aangezien er veel aspecten zijn waarover alleen een burgemeester besluit neemt (Evenementen en Festivals bijvoorbeeld) dient een burgemeester in ieder geval de Algemene wet bestuursrecht (Awb) globaal onder de knie te hebben.



Dat burgemeester dr.J.P.Rehwinkel geregeld, en te vaak onder vuur ligt, komt omdat hij in de ogen van Groningers te veel volstrekt misplaatste acties uithaalt.

Zo nam een Groninger Raadscommissie op een avondje maar liefst onlangs 11 (!! !! !! !! !! !) bestemmingsplannen aan.

Burgemeester schitterde in afwezigheid.



Naar mij persoonlijk is deze burgemeester al jaren dermate bestuurlijk ronduit falend, dat ik op 3 juli 2013 een klacht tegen hem heb ingediend bij Koning Willem Alexander.

Sinds de komst van burgemeester dr.J.P.Rehwinkel mag ik met geen van de mabtenaren praten en zij niet met mij (22 dec.2009).



Als u de uitspraak van de Nationale Ombudsman bekijkt, dan ziet u dat dit intelligente instituut nadrukkelijk aangeeft dat een college van B&W VOOR dat zij een besluit neemt, met de betrokken burger in gesprek gaat.

http://www.nationaleombudsman.nl/rapporten/2011/ …

De betrokken burgemeester (Maasgouw) bood dan ook netjes zijn excuus aan betrokkene en Gemeenteraad aan.



Maar de Groninger B&W (aan het roer burgemeester dr.J.P.Rehwinkel) weigert sinds een neutrale evaluatie, elk gesprek, mediation.

Een maatregel duurt normaal maximaal een jaar.

Maar afgelopen juni 2013 dreigde B&W, voor de 4e maal een besluit over mij nemen, zonder mij te horen.



Nu lijkt het erop dat burgmeester dr.J.P.Rehwinkel zich zelfs heeft laten passeren door kersverse nieuwkomer wethouder Dig Istha (PvdA).



Deze meldde mij mondeling (3 juli 2013) dat ik slechts met één contactambtenaar mag praten: "Net zo lang als ik hier ben!".



Om een 'Goede Monarch' te zijn moet je excellente kwaliteiten te hebben.



Aan Quasi Monarchen heeft een Groninger geen behoefte.



Aan goede bestuurders wel.



Mevrouw Kiki
Advertentie