of 59232 LinkedIn

'Burgemeester moet ex-gedetineerden kunnen weigeren'

Lokale politici willen dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om ex-gedetineerden te weigeren als hun aanwezigheid zorgt voor maatschappelijke onrust. Dat blijkt uit een onderzoek van Overheid in Nederland in opdracht van Nu.nl onder raadsleden, wethouders en burgemeesters.
8 reacties

Lokale politici willen dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om ex-gedetineerden te weigeren als hun aanwezigheid zorgt voor maatschappelijke onrust. Dat blijkt uit een onderzoek van Overheid in Nederland in opdracht van Nu.nl onder raadsleden, wethouders en burgemeesters.

Maatschappelijke onrust
In totaal werden ruim tweeduizend lokale politici ondervraagd. 42 procent van hen meent dat burgemeesters de vrijheid moeten hebben om ex-gedetineerden te weigeren als hun komst naar de gemeente tot maatschappelijke onrust zou kunnen leiden. 
Meer dan de helft van de lokale bestuurders van de PvdA (56 procent) vindt dat gedetineerden niet geweigerd mogen worden. Bij het CDA vindt juist 64 procent dat dit wel tot de bevoegdheden van de burgemeester zou moeten behoren. Bij de SGP ligt dat percentage op 70 procent.


Toezicht
Bernt Schneiders, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters, pleitte er eerder dit jaar al voor om burgemeesters meer armslag te geven.  In het najaar bespreekt de Tweede Kamer een wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat een gedetineerde na de detentie onder toezicht blijft staan, mogelijk zelfs levenslang. Of de burgemeester een rol krijgt bij het langdurig toezicht is nog onderwerp van discussie. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door joschke op
Nederland krijgt steeds meer de kenmerken van een bananenmonarchie...
Door Gepensioneerd (Pensioen) op
Het is helemaal niet zo gek dat burgemeesters moeten kunnen weigeren. Er wordt altijd geroepen dat de rechtsstaat hiermee wordt uitgehold, maar die rechtsstaat is al uitgehold. Er wordt weer eens niet naar de slachtoffers gekeken. Natuurlijk hebben de criminelen straf gehad, maar de vraag is of die tegenwoordig staat in de verhouding tot hetgeen ze hebben veroorzaakt. We moeten alles maar goed vinden en ik vind dat de politiek nu er eens voor moet gaan zorgen, dat de rechters de mogelijkheid krijgen om strengere vonnissen te vellen. Het is onvoorstelbaar dat er criminelen zijn, die een waslijst van misdaden hebben en weer vrolijk doorgaan. De samenleving is vogelvrij en dat is een uitholling van onze rechtsstaat..
Door robert-jan (Overheidsadviseur) op
Lees Les Miserables van Victor Hugo nog eens tijdens de vakantie zou ik zeggen.
Door Jaap van Velzen (adviesuer) op
Een vreemde redenering, zedker van politici die beter moeten weten. Een ex-gedetineerde, het woord zegt het al, is weer vrij om te gaan en te wonen waar hij wil.
Een met een beetje goeie wil kunnen die politici waarschijnlijk meer niet ex-gedetineerden vinden die maatschappelijke onrust veroorzaken. We hebben niet voor niets een rechtsstaat.
Mijn voorstel: organiseer cursussen voor al die politici waarin je zowel duidelijk maakt hoe ons recht in elkaar zit als ze leert dat 'maatschappelijke onrust' tegenwoordig in één tweet kan zitten en vaak wordt veroorzaakt door mensen die niks beters hebben te doen. Een beetje fatsoenlijk functionerende burgemeester zou daar doorheen moeten prikken..
Door Hoogmoed (publicist) op
Opvallend dat neer Christelijke politici lak hebben aan de regels van de rechtstaat. Verontrustend.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
En wat als alle burgemeesters weigeren; onmogelijk? Of daar waar niet wordt geweigerd wordt de stad/dorp steeds crimineler, dan kun je bijna vragen gaan stellen bij de integriteit van de burgervader; want waarom staat deze wel zo open t.o.v. criminelen terwijl anderen dat niet doen! Daarnaast is er nu toch ook al sturing op crimiverspreiding, de witteboordencriminelen zitten als voorheen in Wassenaar, Voorhout en nog wat andere algemeen bekende oorten en de ongewenste criminelen worden daar weggestopt waar grotere bevolkingsgroepen opeen wonen zodat er een zekere vorm van anonimiteit voor de voorheen! crimineel "gegarandeerd" kan worden. Het lastige is dat de bevolking dit steeds beter door heeft. Geldt overigens niet alleen voor de voormalig criminelen, maar ook voor de asielzoekers, woonwagenbewoners, Roma en andere zo door de politiek omarmde bevolkingsgroepen.
Door August Biels (gewezen ICT ambtenaar) op
Foute boel, want het zet de burgemeester op de stoel van de rechter, en geeft de burgemeester het recht om ahw een aanvullende straf op te leggen.

Als de rechter vindt dat een verdachte het als straf verdient om nooit van z'n leven meer in pak 'm beet Medemblik te mogen wonen, dan zal de rechter dat als extra straf moeten opleggen. En niet de burgemeester van Medemblik.

Het moet toch niet gekker gaan worden met de uitholling van de rechtsstaat.
Door Jantje op
Slecht voorstel want wat krijg je dan? Dat iemand die ooit iets verkeerds gedaan heeft de rest van zijn leven daar last van heeft tot en met het nergens kunnen wonen. Want dat zal het gevolg zijn. Dan gaan zij zwerven op straat en kan je wachten op verdere problemen. Iemand die zijn straf heeft uitgezeten moet gewoon weer mee kunnen doen in de maatschappij. Daarvoor was de straf bedoeld: om te betalen voor de gemaakte fout. Daarna is die betaald en moet je daar niet meer de gevolgen van ondervinden. Laten we toch zorgen dat niemand buiten de samenleving terecht komt.