of 59232 LinkedIn

Burgemeester Laarbeek moet afspraken nakomen

Het huidige college houdt vertrouwen in burgemeester Hans Ubachs van de gemeente Laarbeek als hij lessen leert uit het verleden en gemaakte afspraken nakomt. Ook de meeste fractievoorzitters hebben nog vertrouwen in hem, ondanks dat naar verluidt een vertrouwelijk rapport zijn gezagsverlies groot achtte na twee leugentjes.

Misschien kleine leugentjes hebben burgemeester Hans Ubachs (D66) van de gemeente Laarbeek in een lastig parket gebracht. Wethouders uit het vorige college lieten een vertrouwelijk rapport over hem maken. Het huidige college houdt vertrouwen in hem als Ubachs lessen leert uit het verleden en gemaakte afspraken nakomt.

Liegende burgemeester
De fractievoorzitters van de gemeente Laarbeek, die al maanden op de hoogte waren van de kwestie, zagen zich genoodzaakt dinsdag een persverklaring uit te brengen, nadat het Eindhovens Dagblad het geheime rapport als bron had gebruikt voor een bericht over de liegende burgemeester. Het dagblad schrijft dat wethouders van het vorige college de burgemeester niet meer vertrouwden na leugens over het verwijderen van een knotwilg uit zijn tuin en Sinterklaas spelen.

Knotwilg en Sinterklaas
De knotwilg in zijn tuin in Aarle-Rixtel was gerooid en daarna afgevoerd door een gemeentelijke dienst. Ubachs zou hebben gezegd dat hij van niets wist, maar de medewerker van de plantsoenendienst zei dat Ubachs er bij stond. Volgens het ED volhardt Ubachs in zijn eigen lezing en zet hij de gemeentelijk medewerker als onbetrouwbaar weg. De andere leugen betrof een afzegging om op een bijeenkomst gastheer te zijn voor de gemeente. Dit bleek een smoes om Sinterklaas te kunnen spelen in zijn woonplaats Merkelbeek.

Gezagsverlies groot
Niet heel ernstig allemaal, maar voldoende voor de wethouders om een vertrouwelijk rapport te laten maken door bureau Organisatievragen. Daaruit blijkt volgens het ED dat de vertrouwensbasis tussen burgemeester en wethouders te smal is en het gezagsverlies van de burgemeester te groot. De gemeente Laarbeek wijst erop dat dit rapport deel uitmaakt van het persoonsdossier van de burgemeester en dus niet openbaar is. Inhoudelijk reageert het gemeentebestuur er daarom niet op. Volgens het huidige college is er voldoende basis voor herstel van het vertrouwen als de burgemeester lessen leert uit het verleden en de gemaakte afspraken worden nagekomen.

Aangifte schenden geheimhouding
Ook een ruime meerderheid van de fractievoorzitters heeft het vertrouwen uitgesproken in het functioneren van Ubachs. Fractievoorzitter Ria van der Zanden-Swinkels van Partij Nieuw Laarbeek (de grootste partij die niettemin in de oppositie zit) zegt dat zij niet tot die meerderheid behoort, maar dat ze vanwege de geheimhoudingsplicht verder geen inhoudelijk commentaar kan geven. De inhoud van het rapport is ondanks de opgelegde geheimhouding in de openbaarheid gebracht. De gemeente betreurt dit en waarnemend raadsvoorzitter Frans Biemans zal dan ook aangifte van het schenden van de geheimhouding.

Commissie en coach
De gemeenteraad bespreekt de kwestie na het zomerreces. De Partij Nieuw Laarbeek zal dan zeker raadsvragen stellen. Volgens het Eindhovens Dagblad zou in september een speciale commissie met het probleem aan de slag gaan en in de tussentijd een externe coach zijn aangesteld om om ervoor te zorgen dat burgemeester, wethouders en raadsleden met elkaar in gesprek blijven. Van der Zanden- Zwinkels heeft deze coach nog niet ontmoet. Ook is volgens haar nog niets besloten over een speciale commissie. De gemeentewoordvoerder beaamt dit laatste en wil het bestaan van een coach bevestigen noch ontkennen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Fout is fout, maar met dit onderzoek naar futiliteiten lijken lokale politici er op uit om iemand pootje te lichten.
Door Sam Schoenen (Observant) op
Hoi hoi. Een zomerreces. Eigen schuld als hè een rapport zo lang geheim houdt, geen handige burgemeester die toch al onder vuur lag. Hem nu wegsturen kost veel wachtgeld. Dus moet moet ie maar gaan solliciteren, maar wie wil zo'n jokkebrokje? dus blijven de verhoudingen onder druk. As ie maar geen relatie met de gemeentesecretaris begint...
Raar overigens dat een gemeentevoorlichter "bevestigt noch ontkent" dat een coach aan de slag is om de samenwerking te bevorderen. Is toch niks geheims aan. Ik zou ook wat investeren in een coach voor die voorlichter.