Advertentie

Burgemeester krijgt boete voor valse declaraties

Oud-burgemeester Harrie de Vries van de gemeente Lingewaard moet een boete betalen voor het indienen van valse declaraties.

19 december 2013

Oud-burgemeester Harrie de Vries van de gemeente Lingewaard moet een boete betalen voor het indienen van valse declaraties en het vervalsen van andere onkostenrekeningen. 

Hoogte niet bekend
Als hij de boete niet betaalt, moet hij alsnog voor de rechter verschijnen voor zijn handelwijze. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Arnhem donderdag besloten. Het OM heeft er rekening mee gehouden dat De Vries zijn functie als burgemeester in 2012 neerlegde nadat het schandaal aan het licht was gekomen. Ook heeft hij het geld dat hij ten onrechte ontving ondertussen terugbetaald aan de gemeente. Hoe hoog de boete is die De Vries moet betalen, is niet bekend.

Rommelen met reiskosten
De rijksrecherche deed onderzoek naar het handelen van de oud-burgemeester. Vastgesteld is dat De Vries 16 keer rommelde met reiskosten. Hij vroeg geld terug voor reizen die hij nooit had gemaakt en hij declareerde autokosten in plaats van goedkopere treinkaartjes. Toen er verdenking rond zijn declaratiegedrag rees, probeerde De Vries dat te verhullen door onjuiste onkostennota's terug te nemen en de data op andere bonnetjes te veranderen.

Boegbeeld van de gemeente
Het OM stelt dat het gedrag van de oud-burgemeester vooral strafbaar is omdat juist hij een boegbeeld van de gemeente zou moeten zijn. Zijn integriteit zou buiten kijf moeten staan. De Vries heeft tegenwoordig een adviesbureau. Hij heeft ook nog 2 jaar recht op wachtgeld.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Waarom geen ontslag op staande voet????
Ton van Steen / vutter
Eem goeie adviseur!
Rex Rotary / Coördinator
Waarom wordt deze man ook niet een tijdje opgeborgen (net als Hooijmaaijers)? Het feit dat deze man nog twee jaar wachtgeld van onze belastingcenten ontvangt is natuurlijk helemaal belachelijk. Als ik dit soort grappen bij mijn baas uithaal zit ik vanaf morgen te vissen op de pier, zonder wachtgeld.
Pipadekloon / Voorlichter
De boel bedriegen,wachtgeld krijgen.Nou weer zo'n lekker voorbeeld.
August Biels / gewezen ambtenaar
@henk: Omdat deze oelewapper al is opgestapt. Leer eens lezen, uilskuiken.



Het is natuurlijk een giller dat deze schuinsmarcheerder er vanaf komt met slechts een minuscule boete. De uilebal heeft nota bene nog een riant wachtgeld, en opereert al weer als adviseur met een eigen bureautje. Vast over het fine-tunen van declaratieprocessen...



Van mij een bestuurder die op het boodschappenlijstje van Volkert van der G mag, voor z'n eerste proefverlof.
John / Adm. medewerker
Inderdaad. Een ambtenaar zou bij fraude zonder geld thuis komen te zitten. Maar ja, die arme man heeft natuurlijk ook nog eens met zijn kop in de krant gestaan. Zielig, niet waar? Ik heb per ongeluk fraude gepleegd. Moet een ambtenaar mee komen!
Sjoerd Visser
In het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie staat onder de noemer GELIJKHEID artikel 20 - gelijkheid voor de wet: Eenieder is gelijk voor de wet.

Dat staat er letterlijk…en dus NIETS over uitzonderingen en andersoortige behandeling voor mensen die het in het leven hogerop geschopt hebben in NL !!!

Helaas is in NL bij hooggeplaatste lieden een heel andere wet die gehanteerd wordt. Vooral die oneerlijkheid, onfatsoenlijkheid en het voortdurend elkaar dekken in fouten en falen is HET GROOTSTE PROBLEEM dat hele samenlevingen uiteindelijk ontwricht. Want men is in de politiek over de hele wereld zo bezig. Aparte behandeling. De burgers worden wél in alle hevigheid aangepakt maar bedriegers met voorbeeldfuncties komen er véél te genadig vanaf. De zoveelste schande in de politiek!!! Niet meer te vertrouwen !!!
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Het is schandalig hoe met witteboordencriminaliteit wordt omgegaan; die zijden handschoentjes moeten eraf! Dit is een fraudeur en dient als zodanig te worden behandeld, m.a.w. gewoon rechtswege vervolgen zoals dat ook met anderen zou gebeuren. Dit zijn degenen die beleid bepalen en het over integriteit hebben naar medewerkers. Echt, wanneer dergelijke lieden speciale behandeling krijgen, dan mag de medewerker al helemaal niet meer worden aangesproken op gedrag!!!! En dan ook nog wachtgeld op kosten van de maatschappij krijgen en rekening indienen als "adviseur"!!!! Waar zijn wij mee bezig! Maak de overheid weer geloofwaardig!
Advertentie