Advertentie

Burgemeester Koen gaat in Capelle wonen

Burgemeester Frank Koen van Capelle aan den IJssel gaat in zijn gemeente wonen. Koen werd in 2010 burgemeester van Capelle, maar bleef in zijn vorige standplaats Lexmond wonen.

11 februari 2015

Burgemeester Frank Koen van Capelle aan den IJssel gaat in zijn gemeente wonen. Koen werd in 2010 burgemeester van Capelle, maar bleef in zijn vorige standplaats Lexmond wonen. De kwestie van zijn woonplaats was aangekaart in het AD. Daarna volgde een gesprek met de commissaris van de Koning van Zuid-Holland.

Goed overleg
Volgens artikel 71 van de Gemeentewet moet de burgemeester wonen in de gemeente waar hij burgemeester is. 'In goed overleg met de commissaris van de Koning en de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel heb ik deze beslissing genomen', liet Koen woensdag weten.

Verlies
Volgens de krant kon Koen zijn villa in Lexmond alleen met verlies verkopen. Naar aanleiding van de berichten sprak de gemeenteraad in januari het vertrouwen in de burgemeester uit. De burgemeester houdt zijn huis in Lexmond aan als privébezit. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fritz
Wat is de nieuwswaarde van dit artikel? Moet het aantonen dat burgemeester Koen (en zijn raad) al sedert 2010 (of wanneer de raad hem dat ene jaar dispensatie heeft gegeven dat hem is toegestaan in de wet) sedert 2011 de hand licht met het bepaalde in de Gemeentewet? Hoe gedateerd het woonplaatsvereiste ook mag voorkomen, het is nog steeds wel de wet. Niemand heeft deze burgemeester het pistool op de borst gezet om burgemeester in Capelle te worden. Het is zijn vrije keuze geweest. Dan moet je ook de consequenties van die keuze dragen.
Jan
Schaf dat woonplaatsvereiste toch af. Het is niet meer van deze tijd en het voegt niets toe. Bij de wethouders gaat dit vereiste al vervallen. Neem dat bij de burgemeesters meteen mee, zou ik zeggen.
Fritz
Voor alle duidelijkheid; in mijn optiek is artikel 71 een gedateerd artikel dat geschrapt zou kunnen worden. Een burgemeester moet in mijn beleving binnen redelijke tijd in zijn gemeente aanwezig kunnen zijn. Maar het siert een raad en een burgemeester niet om zelf te bepalen welke regels men wel en niet naleeft, omdat het nu eenmaal even niet goed uitkomt.
Saskia / bijstandstrekker (helaas)
Schaf dit artikel af in de wet, onzin! Hoeveel "bazen" wonen niet in België en werken in Rotterdam? Laat Koen toch lekker in Lexmond wonen en in Capelle zijn wanneer dat van hem wordt verlangd. Wat wordt het weer opgeblazen, niets beter te doen?
peter
De vraag is: waarom wil je burgemeester worden van een gemeente waar je niet wil wonen? Indien je de burgemeester ziet als een ambtenaar in dienst van de Rijksoverheid die de gemeenten onder controle moet houden, dan is er inderdaad niets aan de hand. Zie je de burgemeester echter als een democratisch-politieke functie, dan is het niet meer dan normaal dat de burgemeester deel uitmaakt van de politieke-democratische gemeenschap waar hij mee leiding aan geeft.



Voorstanders van de afschaffing van het artikel lijken zich duidelijk achter de eerste visie te scharen, en lijken me eerder bezorgd te zijn om het verstoren van de manier waarop deze banen onder vrienden uit het netwerk worden verdeeld.



Uiteraard kun je hetverder trekken: waarom zou een minister in de kabinet in Nederland moeten wonen? Hij kan toch ook elke maandagochtend invliegen uit een ander land?
Matthieu / Opperhoofd
Hij houdt zn villa aan als privé bezit en huurt een kamer in capelle en schrijft zich in het gba in.
Advertentie