of 59232 LinkedIn

Burgemeester Henk Aalderink overleden

Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst is donderdag overleden. Hij overleed op 65-jarige leeftijd in Steenderen.

Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst is donderdag overleden. Hij overleed op 65-jarige leeftijd in Steenderen.

Henk Aalderink was al geruime tijd ernstig ziek. Hij leed aan kanker. Die ziekte werd in augustus 2013 bij hem geconstateerd, tijdens zijn vakantie in Portugal. De VVD-burgemeester onderging daarna een behandeling, waarbij hij zijn functie tijdelijk neerlegde.

 

Moordenaar

In december van 2013 keerde hij terug in zijn functie. Begin 2014 zat hij de eerste raadsvergadering van het jaar weer voor ‘en het was weer als vroeger’, zei hij toen in een interview met Binnenlands Bestuur. ‘Heerlijk. Ik ben voorzitter van het college en van de raad en zo lang als het mij is gegeven, vervul ik die rol totaal. Natuurlijk, de moordenaar zit nog in mij en gaat niet weg ook. Wanneer gaat hij de andere kant op? Wanneer merk ik dat het afgelopen is? Ik weet het niet, maar dat hoeft ook niet. Ik ga gewoon door.’

 

Gezondheid

Langzaam verslechterde zijn gezondheid. Deze maand trok hij zich om die reden definitief terug. Helmi Huijbregts-Schiedon is sindsdien in functie als waarnemend burgemeester voor onbepaalde tijd. Twee weken na zijn besluit zich terug te trekken, overleed Aalderink in het bijzijn van zijn familie.

 

Beste bestuurder

Aalderink, die sinds 2005 burgemeester was van Bronckhorst, richtte onder meer de P10 op, het samenwerkingsverband van de inmiddels 11 grootste plattelandsgemeenten van Nederland. Ook was hij actief in Europa. Dat leverde hem de onderscheiding EuroNederlander van het jaar op. Een jaar later werd hij door Binnenlands Bestuur verkozen tot beste lokale bestuurder van 2012. Eerder was Aalderink onder andere gedeputeerde van de provincie Gelderland.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door anoniem (Beleidsadviseur) op
Heb destijds het artikel gelezen in de BB. Indrukwekkend. Nu blijkt hij zijn functie vrijwel tot aan z'n dood te hebben vervuld. Respect..

Sterkte toegewenst aan zijn nabestaanden..
Door Arthur Graaff (raadsverlsggaver) op
Aalderink was een populair en geliefd bestuurder, maar hij maakte een grote fout in de onrust rond de nazigraven in Vorden. Hij wilde deelnemen aan de herdenking draavn op NB 4 mei, en toen viel half Nederland over hem heen.