of 59232 LinkedIn

Burgemeester Haaksbergen treedt af

De gemeenteraad van Haaksbergen
De gemeenteraad van Haaksbergen
1 reactie

Burgemeester Hans Gerritsen (PvdA) van Haaksbergen is woensdagavond afgetreden. Na een schorsing erkende de burgemeester dat de gemeenteraad onvoldoende vertrouwen in hem had. 

Eer aan zichzelf
'Vertrouwen van de raad is cruciaal voor een burgemeester', aldus de aangeslagen Gerritsen. Hij verliet direct na zijn verklaring met gebogen hoofd de raadszaal. 
Alle raadsfracties adviseerden de burgemeester woensdagavond zich op zijn positie te beraden. Zij raadden hem aan de eer aan zichzelf te houden en af te treden. Gerritsen zelf was dat voor de vergadering niet van plan.

Vreselijke dingen

'Het was een eer om burgemeester van Haaksbergen te zijn. Ik heb hier een mooie en dynamische tijd gehad, maar er zijn helaas ook vreselijke dingen gebeurd. Ik wens slachtoffers en nabestaanden van het ongeluk met de monstertruck kracht en sterkte toe. Ik draag wat er is gebeurd in mezelf mee', verklaarde Gerritsen. De raadsvergadering is na het aftreden van de burgemeester beëindigd.

Nonchalant
De gemeenteraad besprak woensdagavond het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). In dat rapport uitte de raad scherpe kritiek op de gemeente Haaksbergen, de evenementenorganisatie en de burgemeester. Zij waren allemaal nonchalant geweest met het aanvragen en afgeven van een vergunning voor de stunt met de monstertruck. De truck reed het publiek in en daardoor overleden drie mensen en raakten 28 anderen gewond.

Gebrek aan schuldbesef
Zowel de coalitiepartijen Leefbaar Haaksbergen, D66 en PvdA als de oppositie (CDA, VVD en de plaatselijke partij GGH) verweten Gerritsen gebrek aan schuldbesef, gebrek aan zelfreflectie, ongeïnteresseerdheid en formeel gedrag. Gerritsen hield meteen na het ongeluk vol dat er in de vergunningaanvraag niet over een monstertruck was gesproken. Toen bleek dat dat wel het geval was, excuseerde hij zich daar niet voor.

Zware onvoldoende
Gerritsen bleef tot woensdagavond van mening dat welke veiligheidseisen in welke vergunning dan ook het ongeluk niet hadden kunnen voorkomen. Hij zou zo'n vergunning dus weer afgeven. Over die houding viel de voltallige raad. 'Een zware onvoldoende, die niet bij te spijkeren valt', aldus zijn eigen PvdA.

Excuses
Gerritsen maakte woensdagavond voor het eerst excuses voor de fouten die zijn gemaakt. 'Ik draag het drama en de gevolgen daarvan in mezelf mee.' Maar dat was volgens de raad zeven maanden te laat.Het Openbaar Ministerie maakt op 9 juni bekend of er mensen worden vervolgd voor het fatale ongeluk met de monstertruck. (ANP)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
E nu maar afwachten waar deze looser komt opduiken als waaremend burgemeester. Schiedam? Moerdijk? Enschedé?