Advertentie

Burgemeester: gaskraan dicht

'Shell en ExxonMobil moeten nu de veiligheid van de Groningers vooropstellen en de gaskraan verder dichtdraaien.' Dat zegt Albert Rodenboog, burgemeester van de door een zware beving getroffen gemeente Loppersum. 'Alles stond te schudden', zegt hij.

08 januari 2018

'Shell en ExxonMobil moeten nu de veiligheid van de Groningers vooropstellen en de gaskraan verder dichtdraaien.' Dat zegt Albert Rodenboog, burgemeester van de door een zware beving getroffen gemeente Loppersum. 'Alles stond te schudden', zegt hij.

Grootste partijen

'Ik richt mijn pijlen nu eens niet op de NAM en de overheid, maar op deze twee oliebedrijven, die eigenlijk in het Groningse gasveld de grootste partijen zijn', vervolgt Rodenboog. 'Ik doe een beroep op hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid van alle Groningers. Want deze keiharde klap heeft echt een enorme impact op de mensen hier.' Rodenboog is geschokt door de nieuwe klap in zijn gemeente. De beving is opvallend omdat de NAM in januari 2014 besloot om de gaswinning in Loppersum vrijwel stil te leggen. 'De bodem werd rustiger, maar toen al was voorspeld dat dit effect maar drie jaar lang zou duren', zegt hij.

Kan zo niet langer

Volgens de burgemeester zorgt de productie aan de randen van het gasveld ervoor dat de druk onder Loppersum uiteindelijk ook weer lager wordt en de kans op bevingen toeneemt. 'Het is natuurlijk gewoon één grote gasbel. Vandaag toont aan dat het zo niet langer kan. De gaskraan moet in het hele gasveld verder dicht, want een maximum van 21 miljard is niet genoeg om de bodem rustiger te krijgen, ook al dacht men dat wel.' De burgemeester wil daarbij geen maximum noemen. 'Ik doe niet mee aan de gasbingo, maar ik doe wel een dringend beroep op Shell en ExxonMobil om te kijken wat mogelijk is. En dan moeten ze doorpakken en niet aankomen met een minimale verlaging. Het belang van veiligheid voor alle Groningers moet vooropstaan.'

Heel zwaar

De burgemeester kreeg veel meldingen van de beving in zijn gemeente. 'Maar ook vanuit andere gemeenten. Vijf jaar geleden had de beving in Huizinge een groot impactgebied en dat is nu weer zo. Dit was echt een heel zware beving.'


Reactie Wiebes

Minister Eric Wiebes reageerde door te zeggen dat de gaswinning in Groningen deze kabinetsperiode maximaal moet worden verminderd. Wiebes liet weten zich niet per se te willen houden aan wat in het regeerakkoord staat. De coalitiepartijen hebben afgesproken de winning tot 2021 te verlagen, van 21,6 naar zo'n 20 miljard kubieke meter. De minister is al langer bezig alle mogelijkheden om de winning te verlagen op een rijtje te zetten. 'Ik probeer maximaal te verminderen', aldus Wiebes. 'Wat we ook maar kunnen verzinnen. We moeten de gaswinning omlaag krijgen. Nederland moet van het gas af.' Een brief over die inventarisatie gaat in het eerste kwartaal van dit jaar naar de Kamer. Wiebes vindt het nieuws vooral 'vreselijk' voor de bewoners van het gebied. 'Dit gebied is al eerder getroffen, dus deze mensen gebeurt dat voor een tweede keer.' (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Begin dan ook eens met bouwbedrijven te verplichten aardgasvrije woningen op te leveren. Met de huidige technieken is dat niet zo moeilijk. Het is te gek voor woorden dat het Rijk c.a. op dat duurzaamheidsfront volkomen in gebreke blijven. Er worden nog steeds volop huizen gebouwd met verwarming op aardgas.
Daan
Gaskraan dicht --> NAM leegplunderen --> assets verkopen --> aandeelhouders ontzien / rijk --> NAM sterfhuis --> NAM failliet / geliquideerd --> Groningers claims op failliete boedel



==> NL belastingbetaler hoest schade Groningen op, betaalt extreem hoge gasprijs, draait op voor wijzigingen aan woning ikv transitie naar andere energie.

Advertentie