Advertentie

Burgemeester Eindhoven: kabinet heeft geen visie

Rob van Gijzel vindt dat het kabinet op dit moment geen duidelijke visie heeft. Volgens de burgemeester van Eindhoven komt dat mede doordat het huidige politieke systeem verouderd is en niet meer werkt. Dat zei Van Gijzel maandag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

06 januari 2014

Remmer van vooruitgang
Van Gijzel was onlangs nog voorzitter van een denktank van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hij onderzocht onder meer de veranderende rol van de overheid. ,,Het maakt ons steeds vaker tot remmer van noodzakelijke maatschappelijke veranderingen waar vooruitgang gewenst is'', aldus Van Gijzel over het huidige systeem. ,,Ik zie een overheid die denkt vanuit een verticale, hiërarchische wereld en zo de aansluiting op de horizontale netwerksamenleving vrijwel volledig aan zich voorbij ziet gaan.''

Economische gevolgen
Het gebrek aan visie heeft volgens Van Gijzel ook economische gevolgen. ,,Meer dan andere landen houdt Nederland de grenzen momenteel zoveel mogelijk gesloten, danwel ontmoedigen we mensen om hier te komen. Als daar geen verandering in komt zal dit, in combinatie met een kleine bevolkingsaanwas, ons economisch de komende jaren ver terugwerpen'', aldus de burgemeester van Eindhoven, die verder van mening is dat er in Nederland een terughoudende houding is als het gaat om innovatie.

Investeringen
De investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn laag, aldus Van Gijzel. ,,Wanneer we op de huidige weg doorgaan zal Nederland in 2030 gezakt zijn van de 18e naar de 32e plaats op de ranglijst van 's werelds grootste economieën.''

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jwj / gepensioneerd
Eens met @H.Wiersma, @Boris2 en @r.van otterlo,
maar oneens met @Peter: Afspraak=afspraak, ook als het om 'Brussel' gaat. Met het Verdrag van Amsterdam is afgesproken dat de 3% begrotingstekort en 60% staatsschuld worden nagekomen en ons parlement heeft dat niet afgestemd. Andere tijden dan nu, maar toch. Maar dat is wat anders dan 'lief' gevonden willen worden gevonden. Het is puur eigenbelang om in de internationale handel niet ten onder te gaan. En wij zullen ons eigen politieke en economische bestel op de schop moeten nemen. Want de 'bevolking' heeft meer gezond verstand in huid dan de politieke klasse met hun adviseurs en ministeries. Die kunnen wat mij betreft beter worden afgeschaft. Regeren doen we zelf wel en niet die hielenlikkers in welke partij dan ook. Wij zijn toch de overheid, zoals altijd wordt gepropageerd? Voeg de daad bij het woord!
Willem Jan
Eindelijk eens een positief geluid uit de lagere bestuurslaag. Weliswaar benoemd vanuit partijkaders, die nog geen 2% van de kiezers uitmaken. In Duitsland kunnen zelfs Nederlanders zich kandidateren voor een rechtstreeks gekozen burgemeesterspost. Het politiek systeem is inderdaad verouderd.
HS / raadslid
En laat nou net van Gijzel door de bevolking zijn gekozen.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Er komen verkiezingen aan en de PvdA tracht weer bodem onder de partij te krijgen. Karakus in Rotterdam tracht zijn winkel schoon te poetsen en Van Gijzel in Eindhoven blijft in feite op de oude toer doorgaan nl. mensen binnenhalen want straks komen we tekort. Die mensen zijn al binnen maar nog niet geregistreerd en er komen er steeds meer. De belastingopbrengsten zullen eerder dalen dan stijgen door de grote investeringen die in die mensen gedaan moeten worden. Immers, het merendeel is ongeschoold en neemt plaatsen in van duurdere autochtonen die nooit meer aan de bak zullen komen. Dan mag je zoals Asscher verbolgen doen maar dat lost niets op. De investeringen in onderzoek en ontwikkeling zullen toch echt van het bedrijfsleven moeten komen. Dat de Overheid voornamelijk bezig is geweest met het schuiven van geld naar de banken die niet doorlenen, is een bijkomend probleem voor de ondernemers. Stilstand lijkt er aan te komen. Dus nog geen inflatie maar op redelijk korte termijn eerder deflatie. De verkiezingen zullen helaas niets oplossen. Lokaal misschien een beetje, maar voor het EP zal het uitmonden in nog meer politieke macht naar Europa i.c. de EC. Gelukkig straks met zijn allen arm gehouden waardoor weer een vorm van solidariteit zal kunnen ontstaan. De uitkomsten hiervan zijn nog ongewis.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Nou ja, er is wel iets meer nodig dan goedkope arbeidskrachten uit andere EU-landen hier toelaten tot te arbeidsmarkt. Dat het kabinet uit kortzichtige boekhouders bestaat, mag duidelijk zijn. Van visie waar het land in 2020 of 2025 zou moeten staan, is totaal geen sprake. Het is alleen maar bot snijden om de 3-procnetsnorm te halen. Een visie op de zorgsector, het exportbeleid, de arbeiedsmarkt of wat dan ook in 2025 ontbreekt volledig. In ieder geval mag gezegd worden dat de regio Eindhoven / Veldhoven het economisch wel goed doet. In die regio verdienen natuur en landschap wel wat meer aandacht, maar overheid en ondernemers hebben daar in ieder geval een duidelijke toekomstvisie. Dit land kan niet leven van pretstudies en zwaar gesubsidieerde belangenbehartiging en conservatisme.
PVe / sr. adviseur
Volgens mij heeft het kabinet wel een duidelijke visie, nl.: zorgen dat je "lief" wordt gevonden door "Brussel" en de VS, en vooral meer doen dan wordt gevraagd. Ook al moet je daarvoor de belangen van de Nederlandse burgers opofferen, lees volledige afbraak sociale rechtsstaat. Niet fel reageren als blijkt dat alles door de NSA wordt afgeluisterd en opgeslagen, en dat onder valse voorwendsels van veiligheid en terrorismebestrijding. Ik hoop snel op een TK en regering die probeert te redden wat te redden valt, desnoods door afscheid te nemen van de EU.
Kaas !
Het zoveelste "immigratie is noodzaak" verhaaltje van een socialist, wat een visie.
robert van otterloo / gepensioneerd
Het is opvallend dat zoveel reacties volstrekt anoniem zijn. In dit geval Vol, Peter, Loek, HS, VSp en Hannes Haganum vertrouw ik ook niet (als naam). Wat een moed van zo'n Vol om dan een kreet te slaken en niet meer dan dat. Laat Van Gijzel maar roepen, als hij maar iets roept wat breed gedragen wordt en al helemaal als hij van een van de partijen in de regeringscoalitie is.
Peter Aggenbach
Nee, je moet honderdduizenden kansloze binnenlaten, geweldig! We sturen ze allemaal naar Eindhoven, dat zal hem leren!
Boris
De opeenvolgende kabinetten van de afgelopen tientallen jaren heeft het aan visie ontbroken. Daardoor en door het ongelimiteerd binnenhalen van mensen met middeleeuwse opvattingen zijn we nu al enkele decennia in de tijd teruggeworpen. Daar heb je geen denktank voor nodig. Wat is het nieuws?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Eindelijk een bestuurder die doorheeft wat er in ons land aan de hand is en weet waarover hij het heeft!
Advertentie