of 59232 LinkedIn

Burgemeester Eemsmond nu mayor ‘Google-city’

Burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond
Burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond

Codenaam ‘Saturn.’ Dat was het geheimzinnige pseudoniem van het Amerikaanse bedrijf dat al sinds 2012 interesse toonde in de gemeente Eemsmond. Dat het om een grote vis ging, vermoedde het gemeentehuis wel. Maar dat achter het mysterieuze ‘Saturn’ uiteindelijk mega-bedrijf Google bleek te zitten, had niemand durven dromen. Laat staan de miljard euro dat het internetimperium investeert in een vestiging in het noordelijkste puntje van de Groningen. Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond liet de kurken gisteren dan ook knallen.

Spannend
De trotse burgemeester heeft een spannende tijd achter de rug. Bijna twee jaar is er gesproken over de uitbreiding van Google naar de Eemshaven in de gemeente Eemsmond. Pas vorige week hoorde ze het verlossende woord. ‘Ik kreeg een uitnodiging van Google voor een diner. Toen wist ik pas om welk bedrijf het ging en dat de deal doorging. Ja, we hebben inderdaad de champagne aangebroken,’ zegt Marijke van Beek.
 
Werkloosheid 

Hoewel het de laatste jaren goed gaat met de Eemshaven, heeft ook deze regio te kampen met werkloosheid. De komst van Google gaat dit probleem flink verzachten. ‘De komende jaren heeft Google zo’n duizend mensen nodig die het datacentrum gaan bouwen,’ vertelt de burgemeester verheugd. ‘Structureel levert dat 150 banen op. Maar de spin-off hiervan is vele malen groter. De vestiging van Google trekt mensen en bedrijven aan, het MKB neemt hierdoor een vlucht. Wij profiteren er niet alleen van, maar ook de stad Groningen en de hele provincie.’

Veertig voetbalvelden
Het  nieuwe datacentrum van Google moet ruimte bieden aan vele tienduizenden servers van het internetbedrijf en het wordt daarom gerealiseerd op een terrein dat meer dan veertig voetbalvelden groot is. Het datacentrum gaat jaarlijks zo'n 960 gigawatt verbruiken en dat is net zoveel als het stroomverbruik van bijna 400.000 huishoudens.
 
Energie 

In de Eemshaven staan meerdere energiecentrales en die zekerheid is erg belangrijk voor een datacenter. Google laat verder weten ze in de toekomst meer gebruik wil maken van duurzame energie en dat daarvoor de Eemshaven ook mogelijkheden biedt.

Specialistische ambtenaren 
‘Eemsmond is booming, dat kun je rustig zeggen,’ vertelt de burgemeester. ‘Maar dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Onze bestuurders en ambtenaren hebben specialistische kennis van zaken, we anticiperen heel erg op de behoefte van bedrijven`. Samen met verschillende partijen zoals de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij en Groningen Seaports hebben we heel lang ons best gedaan. En het is gelukt.’    .’

Apple ook?
Misschien kan burgemeester Van Beek overigens binnenkort de champagne nogmaals openen. Volgens onbevestigde geruchten zou ook Apple interesse hebben in een plekje in de Eemshaven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marc Willemsen (gepensnioneerd) op
Proficiat burgemeester met dit megasucces. Groningen heeft deze impulps nodig.
Door Loek op
En daar zit je dan als goedwillende burger met je (door de overheid opgedrongen) spaarlampje het milieu te sparen.
Door Klaas B. (--) op
Proficiat gemeente Eemsmond! Dit is niet een grote vis, maar een walvis! En de impact op Eemsmond, de provincie Groningen en het bedrijfsleven zal groot zijn en zich als een olievlek uitbreiden over het noorden. Ik denk wel te mogen zeggen dat dit een ommekeer is, een ommekeer die het noorden in het algemeen en Groningen in het bijzonder nodig had.