Advertentie

Burgemeester Ede schrapt informatieavond azc

Ede heeft een informatiebijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentrum (azc) voor donderdag geschrapt, omdat gemeente en politie signalen binnenkregen dat de veiligheid in het geding was. Dat heeft burgemeester Cees van der Knaap van Ede dinsdag gezegd.

19 januari 2016

Het is onder de huidige omstandigheden kennelijk niet meer mogelijk om op een ordentelijke manier met elkaar van gedachten te wisselen over de komst van een asielzoekerscentrum (azc). Dergelijke bijeenkomsten worden gekaapt door de massa die een luidkeels 'nee' laat horen, wat vervolgens tot ongeregeldheden leidt. Dat heeft burgemeester Cees van der Knaap van Ede dinsdag gezegd.

Veiligheid in geding

Ede heeft een informatiebijeenkomst voor donderdag geschrapt, omdat gemeente en politie signalen binnenkregen dat de veiligheid in het geding was. De gemeente gaat dergelijke bijeenkomsten niet meer organiseren en zoekt naar een andere manier om met de goedwillende inwoners te kunnen praten.


Demonstraties

Voor de bijeenkomst donderdag waren al demonstraties aangekondigd van voor- en tegenstanders van de komst van vluchtelingen. Er waren spandoeken opgehangen, die de gemeente weer weghaalde. De politie ontdekte dat ook groepen van buiten Ede van plan waren te komen. Van der Knaap: ,,Ik wil niet dat een dergelijke bijeenkomst ontaardt op een manier zoals we op diverse plekken in het land hebben gezien. Ik wil de openbare orde en veiligheid niet in gevaar brengen. Daar is niemand bij gebaat.'' Volgens de burgemeester hebben pogingen om naar elkaar te luisteren tot nu toe alleen maar voor meer verwijdering gezorgd.


Minimaal 600 asielzoekers

Ede wil minimaal zeshonderd asielzoekers opvangen, verdeeld over een paar kleine locaties. De gemeente wilde donderdag de beoogde locaties toelichten op een informatiemarkt. Een besluit over een azc in Ede wordt pas over maanden genomen. (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Het lijkt me dat de allereerste verantwoordelijkheid van het bestuur is om de burgers behoorlijk te informeren. Als dat leidt tot protesten van de burgers, dan heeft de overheid dat maar te accepteren. Als dat leidt tot "ongewenste situaties" dan heeft de overheid de verantwoordelijkheid die te voorkomen of te bestrijden.



Pas op de allerlaatste plaats, en als er echt geen alternatief meer is, kan de overheid overwegen die verantwoordelijkheid te laten voor wat die is.



Wat ik Van der Knaap kwalijk neem, is dat de laatste optie zijn eerste optie is. Een zwaktebod, laf en bang.
Gerard
Nou, meneer Biels. De eerste optie? Misschien is het u ontgaan. Maar er is al het nodige gedaan. Ook in Ede. Met inspraakavond die heeft geleidt tot andere keuzes (geen 600 plekken in Otterlo). Nu is echter de sfeer in Nederland zo omgeslagen en zo volslagen losgeslagen, dat dit soort keuzes gemaakt moeten worden. Een burgemeester is ook verantwoordelijk voor de openbare orde. Dit was een informatieavond (geen inspreekavond) die op een plek werd gehouden waar ook muzieklessen worden gegeven, de bibliotheek zit etc. Moet je de veiligheid van die bezoekers dan maar niet garanderen? Want garanties op veiligheid zijn er helaas niet meer na Heesch, Geldermalsen etc.
Sjaak
Normale besluitvorming - in overeenstemming met onze democratische rechtstaat - dreigt ook in Ede verstoord te worden. En waardoor wordt dat veroorzaakt? Door 'aangekondigd' hooiligangedrag. En dat wordt gelegitimeerd vanuit de rechts-politieke hoek. Laten wij waakzaam zijn.
Criticus - NL
Het is toch vrij eenvoudig te begrijpen dat het niet gaat om de komst van asielzoekers of een AZC, maar om de hoeveelheid en de duur ervan.



*Beperk het aantal te herbergen asielzoekers per gemeente tot max 1% van het aantal inwoners en verspreid die over de verschillende buurten/kernen.



* Het verblijf zo lang als een procedure loopt, hiermee voorkom je gezeul door Nederland.



* Qua werk en een huurwoning komen zij gewoon in de rij te staan, net als iedere andere Nederlander, geen voorrang/voorkeur.



Of zijn dit hele vreemde suggesties?
Kaas !
Alleen links protest is toegestaan in de socialistische heilstaat Nederland.
Ellen
Door Nuance op 20 januari 2016 09:16



Alleen links protest is toegestaan in de socialistische heilstaat Nederland.

------------------------------------------

Jaja, voorstanders mogen wel spreken en krijgen geen eieren en doodsbedreigingen naar hun hoofd. Dream on. Wie schreeuwt om vrijheid van meningsuiting vergeet dat het om alle meningen gaat, niet alleen om de eigen mening. Tot nu toe heb ik nog niet gezien dat een inspraakavond verstoord werd door voorstanders.
Hans / afdelingsmanager
Ik snap dat van der Knaap de druk van de ketel wil halen. Alleen lijkt het middel erger dan de kwaal door voortaan inspraak te beperken tot slechts de 'goedwillenden'. Een bestuursrechter zal daar direct een streep door halen en dan kan Ede de zaak weer opnieuw doen. Ik raad van der Knaap aan het tegeltje van Herman Finkers te kopen: 'de cursus omgaan met teleurstellingen gaat vandaag opnieuw niet door'.
Meekijkend argusoog
Had koningin Wilhelmina haar zin maar gekregen, vlak na de oorlog. Zij wilde dat de verzetsstrijders een plaats in de regering en in het bestuur zouden krijgen.



Nu zitten wij met papieren mannen en rare vrouwen opgescheept, die allemaal bang zijn voor hun baantje. Zelfs de koning blijkt een eurofiel te zijn, terwijl dit politieke gedrocht de oorzaak van alle onrust en narigheid is.

Men heeft niets meer op de ware levensstrijd van goed en kwaad. Men doet wat goed is in eigen oog en noemt het kwade goed en omgekeerd. Ze zijn bijna allemaal New Age-gehersenspoeld en verblind door geld en uiterlijk vertoon.

Gerard
@Hans. Wel heel erg blauw en ambtelijk gereageerd. Het betreft hier een informatieavond waar mensen vragen kunnen stellen. Geen inspraakavond. Er zijn immers nog geen locaties gekozen laat staan procedures gestart waar bezwaar tegen gemaakt kan worden. Mensen konden vragen stellen. En helaas bleek dat onmogelijk.
Advertentie