Advertentie

Burgemeester Depla uit kritiek op wietbeleid kabinet

Depla pleit samen met tientallen andere burgemeesters voor regulering van de wietteelt: gedoog niet alleen de verkoop in coffeeshops, maar ook de teelt van de softdrug. Heerlen is al bezig om een plan uit te werken voor een wietplantage om alle coffeeshops in Limburg te bevoorraden.

07 juli 2014

Burgemeester Paul Depla van Heerlen heeft maandag in de Volkskrant scherpe kritiek geuit op het wietbeleid van het kabinet. ‘De drempel om de wietcriminaliteit in te gaan is nooit zo laag geweest. Je hoeft maar een zolderkamer te hebben en je kunt beginnen. We hebben een crimineel monster gebaard dat zijn tentakels steeds verder uitslaat in stadswijken en dorpen’, aldus Depla in een interview met de krant.

Regulering
Depla pleit samen met tientallen andere burgemeesters voor regulering van de wietteelt: gedoog niet alleen de verkoop in coffeeshops, maar ook de teelt van de softdrug. Heerlen is al bezig om een plan uit te werken voor een wietplantage om alle coffeeshops in Limburg te bevoorraden.

Kwaliteit
De gereguleerde wietteelt heeft ook een gezondheidsvoordeel, vindt Depla. De overheid kan dan immers de kwaliteit van de wiet controleren en toezien op het gehalte van de werkzame stof THC in de drug. Een te hoog gehalte kan leiden tot psychoses.

Volksgezondheid
De burgemeester van Heerlen mist in de hele discussie daarom de inbreng van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. ‘Cannabisbeleid gaat over volksgezondheid, net als alcoholbeleid. Van Rijn, laat je toch eens horen. Gereguleerde wietteelt is beter voor de volksgezondheid’, zegt Depla in de krant.

Geen controle
Depla vindt onacceptabel dat er nu geen enkele kwaliteitscontrole is op de wiet die aan de coffeeshops wordt geleverd. ‘Niemand weet wat erin zit, omdat het illegaal wordt gekweekt en door niemand wordt gecontroleerd.’

Reactie Van Rijn
Staatssecretaris Van Rijn liet weten dat hij samen met Opstelten werkt aan de invoering van een maximum THC-gehalte in cannabis. ‘Ik ben het eens met Paul Depla dat cannabisbeleid ook over volksgezondheid gaat. Daarom werken mijn collega Opstelten en ik aan de invoering van een maximum THC-gehalte in cannabis. Overigens laten wij al zo’n 15 jaar het gemiddelde THC-gehalte controleren.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Indeed, wiet is geen tabak of alcohol. Gek eigenlijk, vind je wel-vind je niet, dat wiet niet (leuk hè?) wordt behandeld als die andere twee, waar nog meer rampen uit voortkomen? Platgereden mensen en verkankerde lichamen. Klinkt een beetje hard, maar als je accijns heft, loopt het allemaal wat beter......
Willem Kamps
Het wordt hoog tijd dat fossiel Opstelten opstapt en van zijn oude dag gaat genieten. Gezien de samenstelling van de coalitie, kan Depla zijn plek mooi overnemen en orde op zaken stellen. Nederland is op het gebied van softdrugs al lang geen gidsland meer. We zijn voorbijgestreefd door Uruguay en nota bene twee staten van de VS, weet u nog wel, dat land van The War On Drugs. Opstelten verschuilt zich achter allerlei verdragen, maar mist dé kans voor open doel: het genereren van BTW en accijns. De Staatskas vaart wel bij legalisering. Evenals de werkgelegenheid. Daarnaast wordt de criminaliteit een flinke slag toegebracht en kan de politie zich op andere, echt belangrijke zaken storten. De check van dat THC-gehalte is feitelijk een aardige bijkomstigheid. Dus beste Ivo, blijf maar weg na het reces.
Advertentie