Advertentie

Burgemeester Almelo: clubs en gemeenten om tafel

Burgemeester Jon Hermans van de gemeente Almelo noemde het aantal veiligheidsmaatregelen dat de gemeente rond de kampioenswedstrijd van Ajax moest nemen "absurd" en wil dat gemeenten, club, KNVB en politie om tafel gaan om een integrale aanpak te bespreken.

28 april 2014

Gemeenten, voetbalclubs, KNVB en politie moeten samen bespreken hoe ze onregelmatigheden bij voetbalwedstrijden tegen kunnen gaan. Dat vindt burgemeester Jon Hermans van de gemeente Almelo waar afgelopen weekend de kampioenswedstrijd van Ajax werd gespeeld.

Halsoverkop extra veiligheidsmaatregelen

De wedstrijd verliep uiteindelijk zonder incidenten, maar de gemeente Almelo moest afgelopen week halsoverkop extra veiligheidsmaatregelen treffen om de wedstrijd in goede banen te leiden. Zij waren hiertoe genoodzaakt door het vuurwerkincident tijdens de bekerfinale in de Kuip in Rotterdam een week eerder. ‘We werden hier vrij laat mee geconfronteerd en moesten snel voorbereidingen treffen. We zijn hier gastvrij, maar treden wel preventief op’, aldus de woordvoerder van de burgemeester.

Wedstrijd moet weer feestje zijn

Burgemeester Jon Hermans van Almelo wil dat de problemen die rond voetbalwedstrijden ontstaan integraal bekijken en daarom om tafel met clubs, KNVB, politie en andere gemeenten met betaald voetbalclubs. Een wedstrijd moet volgens haar weer een feestje worden. Of ook vertegenwoordigers van supporters bij de gesprekken aanwezig moeten zijn, laat de woordvoerder van de burgemeester in het midden. 'Bij deze wedstrijd hebben zij zichzelf wel druk opgelegd om zich te gedragen.'


Kosten niet bekendgemaakt

De hoeveelheid extra veiligheidsmaatregelen die de gemeente Almelo moest treffen noemt de burgemeester tegenover RTV Oost “absurd”. Hoeveel kosten de gemeente kwijt was aan de extra maatregelen en hoeveel extra inzet van veiligheidspersoneel nodig was wil de gemeente niet kwijt. Ook voetbalclub Heracles maakte kosten voor de veiligheid in het stadion. Maatregelen waren onder meer dat alle bezoekers voor ze het stadion in gingen werden gefouilleerd en er extra camera’s in het stadion waren opgehangen.


VNG: kwestie voor voetbalgemeenten zelf

Hermans heeft voor de kampioenswedstrijd de veiligheidsmaatregelen met haar Amsterdamse ambtgenoot Eberhard van der Laan afgestemd. Hij kan maandag niet reageren op haar oproep om tafel te gaan zitten. De VNG laat de kwestie over aan de gemeenten met betaald voetbalclubs zelf en ziet hier dus geen rol voor zichzelf.


Aansluiten bij convenant

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel van de Regiegroep Voetbal en Veiligheid noemt de oproep "sympathiek", maar wijst op een bestaand convenant dat de genoemde partijen, aangevuld met het OM, het ministerie van Veiligheid en Justitie en verschillende supportersgroepen al eerder hebben afgesloten. 'Ik heb liever dat ontbrekende voetbalclubs en supportersgroepen zich hierbij aansluiten.'

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Vincent de Ruijter
Oei, dat is pijnlijk voor de burgemeester van de gemeente waar Heracles vandaan komt. Kend deze burgemeesters soms niet welke overleggen er allemaal zijn in het kader van het betaald voetbal? Het lijkt net of zij plots uit een winterslaap is ontwaakt.



Voor de vermaeck:

http://www.lunaticnews.nl/nieuws/gemeente-almelo …
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De mogelijkheden die er zijn moet veel beter worden benut:

1. raddraaiers fotograferen, oppakken en een extra strafverzwaring geven (clubs, politie, justitie).

2. alle schade persoonlijk verhalen (clubs, politie, justitie).

3. 'supporters' die zich bij uitwedstrijden misdragen enkele jaren uitsluiten van het bezoeken van wedstrijden van alle clubs (clubs/KNVB).

4. het aanleggen van een zgn. zwarte lijst (KNVB).

5. etc. etc.

Zolang de verantwoordelijke partijen de beschikbare mogelijkheden niet volop benutten blijft het dweilen met de kraan open.
Advertentie