of 59232 LinkedIn

Broertjes: 'Tot uiterste voorbereid op jaarwisseling'

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum is blij dat minister Plasterk met hulpverleners komt praten. Volgens Broertjes hebben mensen geen idee wat die aan geweld meemaken tijdens de jaarwisseling.
8 reacties

'Als je thuis met een glaasje champagne in de familiekring de jaarwisseling viert, zie je niet wat er op straat allemaal gebeurt. Ik had voor ik burgemeester werd ook niet door met hoeveel geweld zo'n jaarwisseling gepaard gaat. Het is verschrikkelijk, politie en brandweer zijn elk jaar weer tot het uiterste voorbereid om alle incidenten het hoofd te bieden.'

Praten met hulpverleners
Dat zegt burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, fervent voorvechter van 'een vrolijke, veilige en gezellige viering van oud en nieuw.' Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken komt dinsdagavond praten met hulpverleners van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek over agressie en geweld waarmee zij tijdens de jaarwisseling worden geconfronteerd. 'Dat was helemaal zijn eigen idee, maar ik juich het toe', zegt Broertjes. 'Alle gemeenten in deze regio hebben zijn protocol Veilige Publieke Taak ondertekend.'

Ravage door vuurwerkbom
In Hilversum ontplofte op 1 januari 2012 een vuurwerkbom bij een feestzaal. Er raakten drie mensen gewond en de ravage was groot. Broertjes: 'Sindsdien is het mijn missie om langzaam maar gestaag zo veel maatregelen te nemen dat dergelijke uitwassen tot het verleden gaan behoren.'

Uitspraak bizar
Broertjes wilde dit jaar het centrum van Hilversum tot vuurwerkvrije zone verklaren, maar daar stak de rechter kortgeleden een stokje voor. Die schrapte het besluit wegens een vormfout. 'We zullen in het nieuwe jaar zien of er echt een vormfout is gemaakt. Daar verschillen de meningen nogal over. Veel Hilversummers vinden het jammer dat het zo is gelopen. Ik heb veel teleurgestelde reacties gehad', stelt de burgemeester. 'Die uitspraak was vrij bizar.'

Zelf ervaren
Broertjes is in de nacht van woensdag op donderdag op straat te vinden 'om zelf te ervaren hoe het gaat. En ik nodig minister Opstelten van Veiligheid uit om mee te lopen.' (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Kijk eens rond in de wereld en ontdek dan wat een lomp en ongeciviliseerd volk de Nederlanders zijn. Het is een teken van beschaving om rondom een prachtig, centraal vuurwerk met elkaar feest te vieren en elkaar een goed nieuwjaar toe te wensen. De debiele Hollandsers willen helaas het liefst zelf knallen en elkaar letterlijk de ledematen afblazen. Ik schaam mij altijd diep om in deze periode Nederlander te zijn, al is het dan met Vlaamse wortels. Gelukkig kon ik ook dit jaar het geknal en geknetter weer ontvluchten voor een mooi feest in de Vlaamse Ardennen. Overigens vind ik het prima wat de gemeentebesturen en ondernemers in Amsterdam en Rotterdam wel organiseren. Laat mevrouw Ploumen het ontwikkelingsgeld maar in eigen land besteden in plaats van over in de wereld ons belastinggeld rond te strooien.
Door V6 op
Rust als basisrecht met oud&nieuw... bij de jaarwisseling is iedereen oud en nieuw aan het vieren hoor, wat een nonsens. Afsteeklokaties, wat een enorm regeltjes-idee. Kan nooit binnen de kom want dan heb je altijd nog omwonenden wiens rust wordt geschonden. Ver weg mag vanwege de natuur weer niet, en wie gaat daar nu naar toe. Oplossing: niet zeiken over vuurwerk met oud en nieuw en alleen vuurwerkbommen aanpakken.
Door Ron de Jong (Burger) op
Vuurwer in elk kindervuistje is overal vragen om grote irritatie voor mens en dier en is niet meer van deze tijd.
Het systeem moet veranderen, zodat zowel voor als tegenstanders een keuze hebben, door vuurwerk afsteeklocaties aan te wijzen waar liefhebbers naartoe kunnen gaan. Zo komen beide kampen zonder irritaties over en weer aan hun trekken. Het ene kamp krijgt rust (als basisrecht) en het andere kamp spectakel.
Door Marko op
En de oplossing is toch heel simpel: geef buurtclubs een vergunning. En laat ze dan ook een beetje groter vuurwerk afsteken. Mogen ze ook een oliebol verkopen om de kosten terug te verdienen. Om hun vergunning niet te verliezen zullen ze veel doen aan ordehandhaving. Ons kent ons in dat geval. Kan geen politie tegenop. Met paasvuren werkt het zo al jaren heel goed!
Door N (hand haver) op
Goed om te lezen dat "buitenstaander" Broertjes sinds hij burgemeester is, doorkrijgt wat voor een complete ellende het soms kan zijn als de nacht aanbreekt. Hordes tuig overspoelt de straten en veroorzaken veel schade, angst en rotzooi. Beneveld door D&D zijn ze niet aanspreekbaar en zijn bijzonder volhardend in hun gedrag. Terecht dat er aandacht is voor de hulpverleners die nietsvermoedend op een pak op hun donder krijgen van gasten die er niets te zoeken hebben maar zich uitstekend weten te vermaken. Een goed gesprek helpt al niet meer bij deze gasten. Dan maar als overheid ook maar lastig terugdoen. Oppakken, laten ontnuchteren, de rekening presenteren en ook incasseren en drie jaar hinderlijk volgen.
Door Rex Rotary (Coordinator) op
Zolang er in dit land nog volslagen debielen met vuurwerk rondlopen blijft het gevaarlijk. Je kunt allerlei spotjes op TV of anderszins tonen; deze debielen gang toch hun eigen gang. Dezelfde debielen vallen hulpverleners aan, trappen spiegels en antennes van auto's enz., enz. Alleen oppakken en gedwongen psychiatrische hulp zal hier uitkomst bieden.
Een vuurwerkverbod is politiek niet haalbaar omdat er teveel aan wordt verdiend. Geld moet rollen tenslotte.
Door V6 op
Broertjes wil een leuk oud en nieuw maar zonder vuurwerk afsteken, wat juist de jaarwisseling zo leuk maakt. Bij hem lijden de goeden (95%) onder de kwaaien. En oud wil zelfs rust met oudjaar... tja op welke planeet zit je dan. 75 mln weggeknald? Gewoon goeie business die hij andere ondernemers kennelijk niet gunt. Op naar een knallende jaarwisseling (en natuurlijk voorzichtig) !!!
Door oud (directeur grote onderneming .>>1500 man) op
Hum Hum Hum Ivo zou inderdaad eens mee moeten lopen met zijn politiemensen om te kunnen ervaren wat er echt gebeurd op Oud en Nieuw in de late avond. Minister Schippers mag dan dienst doen bij het lokale ziekenhuis bij de Eerste Hulp en Mark Rutte mag eens met de brandweer mee en Lodewijk Asher met een ambulance. Nou dan hebben we heel snel een totaal vuurwerkverbod in Nederland. het zou tijd worden. Eindelijk eens rust. Is dit een droom of wordt het werkelijkheid, ik hoop het.
75 miljoen weggeknald en zeg 10 miljoen gerelateerde kosten voor personeel en opruimen van de rotzooi. Het is nationale schande.