Advertentie

Brabant weerspreekt vertrouwenscrisis, PvdA wil uitleg

Gedeputeerde Staten van Brabant ontkennen bondig dat er sprake is van een vertrouwenscrisis tussen bestuur en ambtelijke organisatie.

24 mei 2012

Gedeputeerde Staten van Brabant ontkennen bondig dat er sprake is van een vertrouwenscrisis tussen het bestuur en de ambtelijke organisatie. Een bericht daarover van het Brabants Dagblad zou niet kloppen. De PvdA-fractie is niet verrast door de berichten en wil uitleg van GS.

Geitenstal
Het Brabants Dagblad meldde woensdagochtend de vertrouwenscrisis, die een directe aanleiding zou vinden in de kwestie rond de abusievelijk afgegeven vergunning voor de bouw van een geitenstal in Zeeland, gemeente Landerd. Gedeputeerde Staten van Brabant hebben minister Spies vorige week gevraagd die vergunning alsnog te vernietigen.

Irritatie
Volgens het bericht kreeg GS onjuiste informatie en liep de commotie daarover zo hoog op dat er een crisisberaad nodig was, onder leiding van GS-secretaris Wil Rutten. Annegien Wijnands, PvdA-fractievoorzitter Provinciale Staten in Brabant, wil er meer over weten, maar is niet verrast over het verhaal. "Vanuit Provinciale Staten zijn er bij de kwestie met de geitenhouderij kritische vragen gesteld over hoe het zover heeft kunnen komen. De commissaris had daar wel begrip voor. De irritatie zat niet alleen bij ons. Het is raar dat bepaalde informatie niet boven water komt." Met die informatie doelt ze op signalen dat er bij vergunningaanvragen niet duidelijk is of alles wel klopt. Er zijn volgens Wijnands 'vier of vijf' van die gevallen. "er is wel een memo gekomen van de ambtenaren waarin we gerust werden gesteld. Maar die memo rammelde aan alle kanten."

Verklaring
Wijnands wil snel uitleg van GS. "Wij moeten ze kunnen controleren. Maar als de organisatie niet functioneert, komt die controlerende functie in gevaar." Of zij tevreden is met de later gegeven verklaring van CdK Wim van de Donk en secretaris Wil Rutten is de vraag. Die luidt: "Allereerst nemen wij met kracht afstand van de bewering dat er sprake zou zijn van een vertrouwenscrisis tussen bestuur en ambtelijke organisatie. Die samenwerking was en is goed, zo blijkt ook uit de voortgang die bestuur en ambtelijke organisatie als eenheid hebben geboekt in de realisatie van ons bestuursakkoord. In het artikel worden enkele dossiers genoemd die in uw Staten al uitvoerig besproken zijn en op dit moment geen verdere toelichting onzerzijds behoeven."

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

een regioburger / consultant
Waar rook is is vuur. Het rommelt politiek wel degelijk in Brabant. Her en der weinig lovende woorden voor het CDA. In onze provincie is dat in elk geval één van de twee partijen die partieel machtsbederf en volksverlakkerij exploiteert. Er lopen op verschillende plaatsen, lokaal en provinciaal, hoofdpijn-/beerputdossiers waarin voorop CDA-ers hoofdrolspelers zijn. Vaak in of tegen de groene of bio-sector aan. Moeilijke tijden. Brengt zelfs de CDA-CdK soms in een spagaat met zijn wisselende petten op (politicus, bestuurder, promotor, wetenschapper). Vervelend en niet in het belang van Brabant allemaal. Her en der liggen putdeksels los of zijn ze al van de put. De geurnormen voor behoorlijk bestuur worden plaatselijk (ver) overschreden. Een crisis kan op zijn tijd wel nuttig zijn om de putten weer eens te legen. En goed dat er binnenkort weer eens verkiezingen zijn, ook in Brabant.
een regioburger / consultant
zie ook http://www.ed.nl/regio/11085208/Vertrouwenscrisi …
Advertentie