Advertentie

'Brabant had 40 onbevoegde hulpofficieren'

Dat zegt advocaat Moritz Schönfeld, die een agent verdedigt, op basis van informatie van de politie.

03 mei 2012

In politieregio Midden en West Brabant hebben in totaal 40 politiemensen korte of langere tijd onbevoegd als hulpofficier van justitie gewerkt. Advocaat Moritz Schönfeld, die een agent verdedigt, heeft dat gezegd op basis van informatie van de politie.

Willekeur
Het ergert de raadsman dat de politie alleen de negen medewerkers wil noemen die disciplinair zijn gestraft. Hij verwijt de korpsleiding willekeur. De politie gaat niet in op het hogere getal. Een woordvoerder laat desgevraagd nogmaals weten dat negen ‘serieuze overtredingen’ disciplinair zijn bestraft. Drie politiemensen werden bovendien strafrechtelijk vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM).


Valsheid in geschrifte
Schönfeld is advocaat van een 56-jarige politieman uit Sprang die een boete van het OM weigerde. Hij is het ‘principieel’ oneens met de beschuldiging van valsheid in geschrifte, omdat die niet met opzet is gepleegd. De politieman verkeerde ten onrechte in de veronderstelling dat zijn certificaat nog geldig was, legde de advocaat donderdag uit.

Korpsleiding 

De strafrechter buigt zich vanaf volgende week over de zaak. De advocaat wil twee leden van de korpsleiding oproepen, omdat hij meent dat de organisatie niet deugde waardoor het kon gebeuren dat medewerkers niet werden gewaarschuwd als hun certificaat verlengd moest worden. De man stapte ook naar de bestuursrechter omdat hij het niet eens is met een salarisverlaging en taakontheffing.

Nauwelijks problemen 

Na de ontdekking van enkele onbevoegde hulpofficieren in Brabant kwam er een landelijke inventarisatie en werden overal gevallen ontdekt. Het optreden van onbevoegde hulpofficieren heeft nauwelijks geleid tot problemen met strafzaken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Dat de agenten die hulpofficier waren maar dat niet waren, waren fout en moeten worden gestraft... Maar kijk ook naar hun leidinggevenden en het OM zelve... zij hebben de situatie geschapen dat dit kon gebeuren... De korpsleiding en de hoofdofficieren van justitie in Noord-Brabnat zouden als ze integer zijn hun functie moeten opgeven -zonder wachtgeld uiteraard want ze hebben dit ontslag aan zichzelf te wiojten door te disfunctioneren...
Advertentie