of 59232 LinkedIn

Borne vraagt burgers naar alternatief voor gemeentehuis

In het gemeentehuis van Borne zullen steeds meer werkplekken leeg blijven. De gemeente vraagt daarom haar inwoners naar hun mening over een alternatief.

Het gemeentehuis van Borne is nog volop in gebruik, maar de verwachting is dat er steeds meer werkplekken leeg zullen blijven. Borne vraagt daarom haar inwoners naar hun mening over een alternatieve en kleinere oplossing.


Regisserende organisatie
Van lege plekken in het gemeentehuis aan het Rheineplein is - ook na de verhuizing van Sociale Zaken naar Hengelo - nog niet echt sprake, maar ze zullen er wel komen, stelt inhoudelijk projectleider Lieke Rotman. 'Borne ontwikkelt zich tot een regisserende netwerkorganisatie, waarin we in gezamenlijkheid met burgers dingen oppakken.' Daarbij worden niet zozeer specifieke taken afgestoten, maar speelt burgerparticipatie wel een grotere rol. 'Daar is hier in Borne een goede voedingsbodem voor.'

Minder mensen
Afgezien van die grotere burgerdeelname zijn er meer redenen voor de daling van het aantal medewerkers op het gemeentehuis. Borne wordt bijvoorbeeld naar verwachting onderdeel van IBO, het samenwerkingsverband met Enschede, Losser en Almelo, waarin de bedrijfsvoeringstaken worden ondergebracht. 'Dat is nog niet rond, maar past in de ontwikkelingen die we willen stimuleren. Samenwerking, ook met andere maatschappelijke organisaties.'

Optie Kulturhus
Dát er een gemeentehuis zal blijven, staat al wel vast, dus een scenario zoals in de gemeente Molenwaard is (nog) niet aan de orde, zegt Rotman. Een specifieke optie die Borne zijn inwoners nu voorlegt is een 'Kulturhus', waarin de - gekrompen - gemeente samen met andere maatschappelijke partijen zou kunnen worden gehuisvest.

Efficiency en kosten
Bij de circa honderd reacties die na een dag of vier zijn binnengekomen zijn er niet veel van burgers die zich zorgen zeggen te maken over de dienstverlening of de bereikbaarheid van de gemeente. 'Ik heb de indruk dat mensen vooral bezig zijn met het efficiency-aspect en het laag kunnen houden van de kosten', zegt Rotman. Echt bindend is het onderzoek niet. De resultaten van de enquête zullen worden verwerkt in een visiedocument voor het college en vervolgens de gemeenteraad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.