Advertentie

Bonaire ontevreden over band met Nederland

De bevolking van Bonaire heeft in een referendum met grote meerderheid (ruim 65 procent) aangegeven niet tevreden te zijn over de directe band met Nederland, die het eiland sinds 2010 heeft. Dat werd vrijdagnacht (lokale tijd) bekendgemaakt door gezaghebber Edison Rijna.

19 december 2015

De bevolking van Bonaire heeft in een referendum met grote meerderheid (ruim 65 procent) aangegeven niet tevreden te zijn over de directe band met Nederland, die het eiland sinds 2010 heeft. Dat werd vrijdagnacht (lokale tijd) bekendgemaakt door gezaghebber Edison Rijna.

Gewoonten terzijde geschoven
Sommige Bonairiaanse inwoners voelen zich ongemakkelijk over de groeiende Nederlandse invloed. Ze hebben het gevoel dat hun gebruiken en gewoonten terzijde worden geschoven.‎ In de aanloop naar het referendum waren protestborden te zien tegen de invloed van 'makamba's', een weinig vleiend woord voor Europese Nederlanders.

Gulden naar dollar
Sinds 2010 is op het eiland met bijna 15.000 inwoners ook veel geklaagd over de gevolgen van de overschakeling van de Antilliaanse gulden naar de Amerikaanse dollar. Daardoor zouden veel producten duurder zijn geworden. Verder is onder meer gedemonstreerd tegen de invoering van het homohuwelijk.

Relatie met Nederland
De eilandregering denkt met de uitslag voldoende steun te hebben om opnieuw te gaan onderhandelen over de band met Nederland. Tegenstanders vrezen dat afwijzing nadelige gevolgen kan hebben voor de relatie met Den Haag. Zij wijzen juist op de positieve gevolgen van de relatie met Nederland.

Stemmen

Ruim 60 procent van de inwoners van eiland bracht vrijdag een stem uit. Ze mochten aangeven of ze het tevreden waren over de wijze waarop Nederland met het Bonaire omgaat sinds 10 oktober 2010. Toen viel het staatsverband van de Nederlandse Antillen weg en werd het eiland een bijzondere gemeente van Nederland.


Invulling van band
De afgelopen vijf jaar was op Bonaire veel kritiek op onder meer de stijging van het levensonderhoud en strengere regelgeving. De politieke partijen van de huidige regering adviseerden daarom een 'nee'-stem. Zij willen spoedig praten met Nederland over een andere invulling van de band; belangrijk punt daarbij is meer rechten voor de inwoners van Bonaire om mee te beslissen over interne aangelegenheden. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bondia / Gewezen ambtenaar
Ik dacht, laat ik het artikel in binnenlandsbestuur lezen, dat is vast minder tendensieus. Niets is minder waar, gewoon hetzelfde artikel als op nu.nl, compleet met dezelfde type reacties.

Ben benieuwd of een van de reagerenden weet waarover een stem uit is gebracht. In ieder geval niet of bonaire onafhankelijk moet worden. Wel of de nederlandse regering zich een betrouwbare partner heeft getoond de afgelopen vijf jaar. En daarop is het antwoord dus een hele duidelijke nee. Eenzijdig heeft nederland de gemaakte afspraken gewijzigd, toegezegde gelden niet uitbetaald, of slechts besteed aan makambadeskundigen, die met grote aantallen hun meeuwendeskundigheid moesten showen (luid krijsen, de boel onderschijten en weer weg vliegen). Hiervoor passen de bonairianen. Wel bij nederland, maar niet als tweederangs burger. Raar he...
Erik
Wie heeft dit referendum georganiseerd, en met welk doel?



Het staat Bonaire uiteraard vrij om het gewoon verder zelf uit te zoeken. Paar miljoen en beste wensen.
Advertentie