Advertentie

Boa's als gemeentepolitie: slecht idee

De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) ziet niets in het voorstel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) een nieuw soort gemeentelijke politie te laten vormen.

15 mei 2015

De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) ziet niets in het voorstel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) een nieuw soort gemeentelijke politie te laten vormen. Dat was ook zeker niet de bedoeling bij de oprichting van de Nationale Politie, liet SMV-voorzitter Pieter van Vollenhoven vrijdag via Twitter weten.

Politie komt niet aan handhaving toe

In een aflevering van Reporter Radio die zondag wordt uitgezonden, klaagt de VNG erover dat politiemensen nog maar nauwelijks toekomen aan de handhaving van lichte overtredingen. 'Daarom willen we het zelf gaan doen', aldus een woordvoerder van de vereniging.

Bekeuringen uitdelen

De boa's zouden bekeuringen moeten gaan uitdelen voor zaken als rijden door een rood verkeerslicht en fietsen zonder licht. De VNG wil de gemeentelijke toezichthouders daarvoor extra bevoegdheden geven. Voor bijvoorbeeld fout parkeren mogen boa's boetes uitdelen. Het geld gaat sinds 1 januari volledig naar het rijk, terwijl gemeenten eerder een deel van de opbrengst kregen. Door de buitengewoon opsporingsambtenaren boetes voor kleine vergrijpen uit te laten delen, hoopt de VNG weer inkomsten te generen. (ANP)

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeroen van Oort / Fractievoorzitter CDA Delft
Toch wel een bijzonder bericht; wordt hier nu een maathschappelijk probleem geschetst waarbij een oplossing met financiele dekking wordt gepresenteerd, of hebben we het hier louter over het 'verdienmodel' van gemeenten?
Perry Peeters / kandidaat algemeen bestuurslid Aa en Maas namens de Algemene Waterschapspartij
Het probleem is duidelijk, hier in het agrarische gedeelte van Nederland is de verkeersveiligheid enorm te verbeteren door meer handhaving, bijvoorbeeld op snelheid. Politie weigert dat al jaren te doen op kleinere wegen en daardoor is de pakkans nul. Handhaving is veel effectiever dan verkeersdrempels en de rekening komt op de juiste plek terecht. Ik zeg: tijd voor de vernieuwde gemeentepolitie!
Daniel Walden / manager T&H
Reactie van het SMV is mosterd na de maaltijd. Of men wil of niet door de invoering van politieregio's naar nu de Nationale Politie (feitelijk de grootste overheidsbezuinigingsopratie ooit) is er impliciet gekozen voor zaken minder dicht bij de burger te organiseren. Op papier niet, maar iedereen wist wat het in de praktijk zou betekenen. Ooit werd de surveillant van politie bedacht, dat is mislukt. De taken waarvoor de laatste in het leven was geroepen worden nu door BOA's uitgevoerd. Ergo gemeentepolitie (nieuwe stijl) is er al. Daar hoeft dus niet meer over gediscussieerd te worden. Heb het dan alleen over taakverdeling en daarbij is het luisteren naar burgers en daarop schakelen cruciaal.
Pierre
Dit is een wel heel doorzichtige aanpak om wat extra geld in het laatje te krijgen van gemeenten. Er wordt wel wat gemakkelijk aan voorbij gegaan dat het niveau van dit soort opspoorders op dit moment erg laag is. Uitzonderingen daargelaten gaat het vaak om kansarmen op de arbeidsmarkt.

Zeg dan gewoon dat je de gemeentepolitie weer wil invoeren en dat het huidige politieinstituut te veel vervreemd is van lokale invloed. Aanpak van burenruzies, drugsoverlast etc. scoort echter waarschijnlijk hoger dan rood licht bonnetjes uitschrijven vanuit de struiken. Bestuurders lopen grote kans om gesodemieter te krijgen over de wijze van uitvoering van werk en prioriteiten.
Joris / Denker
Ik vind het regingsbeleid vaak destructief is, zonder vooruit te denken. Wordt een goedwerkende politie macht opgedeeld en nu moet het weer naar de oude situatie worden terug gebracht zoalls het in de 70ste jaren uitstekend werkende. Ze hebben idee maar denken niet na welke complicaties dit met zich mee brengt. Nadenken en vooruit denken schijnt in het politiek toch erg moeilijk te zijn. Als van bovenaf de gemeentes een gezamelijk computer systeem voor gemeentes was bedacht nu betaald iedere gemeente voor een eige computerprogramma miljoenen aan sofware rechten om een voorbeeld te noemen er was centraal inkoop. De politie nouw eens 1 systeem dan al die verschillende systemen. Hoewel nie altijd alles in hetzelde stysteem hoeft, je kunt zaken scheiden. Maar de EU regels maken het zo duur. We zouden deze onnodige regelgeving naast ons neer moeten leggen. Dat is tevens kosten besparend.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Wat willen de gemeentes nu eigenlijk ? Digitale koddebeiers die zonder na te denken de kas helpen spekken ? Dat worden oefenobjecten voor Benny Saunders en zijn maten.
Ivo
De gemeente wil dat de kleine overtredingen die bij de inwoners voor veel ergernis zorgen, worden aangepakt. Als de BOA's morgen bij de politie ondergebracht worden, en via het driehoeksoverleg worden aangestuurd, zijn gemeenten tevreden. Maar dan wel voldoende uren inzet bij de gemeenten, anders worden we weer gedwongen zelf een oplossing te bedenken.



Zo zijn de BOA's ook ontstaan: de behoefte aan toezicht en handhaving die door de bezuinigingen bij de politie onder druk kwam te staan.



De BOA's kosten (bij veel gemeenten) meer dan ze opleveren, dus voor de financiën doen de gemeenten het niet.
henk bongers / burger
Het gaat helemaal mis in ons land. Je ziet veel mensen gewoon maling hebben, bewust of zelfs onbewust, aan doodnormale waarden en gedragsregels die we als kind hebben aangeleerd of hadden moeten aangeleerd krijgen.

Ik ben er van overtuigd dat dit niet gewenst gedrag deels komt door onvrede over onze samenleving. Het komt zeker ook door desinteresse en een houding van "dat bepaal ik zelf wel". Voor de duidelijkheid dit gedrag wijs ik af.



Ik ben er van overtuigd dat boa's bevoegdheden geven niets verandert aan het gedrag van mensen.

Het spijt me om te moeten zeggen dat boa's door hun houding meer agressie en wangedrag oproepen. Echter ook in deze groep zijn er mensen die weliswaar 180 graden gedraaid vanuit hun "positie" hunkeren naar macht en daar gevolg aan geven ongeacht de situatie, Die houding keur ik af. Toch kan ik het deels ook begrijpen.



Neemt niet weg dat we mensen die de fout ingaan zullen moeten corrigeren. Niet alleen met boetes of rechterlijke uitspraken maar veel meer met confrontatie van hun eigen gedrag in de samenleving.

Herprogrammeren van vergeten waarden.



Willen we in ons land socialer gedrag bevorderen dan gaan we er niet aan ontkomen dat we elkaar aanspreken op ongewenst gedrag en waarden die daarmee geschonden worden.



ambtenaar / gemeenteambtenaar
Zorg eerst dat de kwaliteit van de boa op peil is en geen mensen niet gehinderd door enige kennis met het iq van een zak spruiten deze taken laten uitvoeren sluit mij aan bij pierre. En geen bonnen jagers met een verplicht aantal bonnen per dag zoals in rotterdam . Daarbij typisch weer een manier om de gemeente kas te spekken . Al die grootsprekerij over handhaving raakt kant nog wal voorbeeld is van Eertmans uit rdam over straatvuil eerst alle vegers van de roteb eruit gooien en nu klagen dat het vervuild en ondergrondse containers die uitpuilen en verstopt zitten met gevolgen vandien . En wat politie betreft die hebben kennelijk tijd genoeg met onzin bekeuringen van bv 4 tot 5 km te hard rijden om zo op jaar basis miljoenen binnen te halen . Wordt tijd dat alle diensten eens echt goed op de schop gaan
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Juist in mei zien we ieder jaar opnieuw dat Nederland last heeft van, laten we het 'selectief geheugen' noemen. Daarom - ook al is het vechten tegen de bierkaai - een opfrisser: Voorzichtig met het uitdelen van uniformen!
handhaver / handhaver
Jammer dat er zo negatief gedacht wordt over een Boa. Ik ben zelf als Boa werkzaam en weet met goed verstand te handhaven op straat. Ik spreek inwoners fatsoenlijk aan. Ik geef inwoners complimenten en ben behulpzaam. Ik zoek naar duurzame oplossingen. Iedereen wilt graag leven in een veilige en prettige leefomgeving. Tja, ik maak liever iets bespreekbaar, maar er zijn altijd wel mensen die zich nergens van aantrekken en gewoon aan hun zelf denken. Persoonlijk geef ik de voorkeur om lichte overtredingen af te doen met een waarschuwing, en als inwoners dan nog niet willen luisteren, dan maar een bekeuring. Mijn wijk van 30.000 inwoners kennen mij als handhaver die oprecht is. Ik geef per maand tientallen waarschuwingen en schrijf hooguit 8 bonnen per maand. Mijn wijk is op orde. De inwoners zijn tevreden. Maar er zijn ook 8 mensen die mij een klootzak vinden!
Advertentie