Advertentie

Bezuinigingen brandweer thema landelijke actiebijeenkomst

Vandaag vinden de eerste waarschuwingsacties in aanloop naar de landelijke stakingsdag van gemeenteambtenaren op 18 juni plaats. In Rotterdam is een regionale bijeenkomst, in Eindhoven een landelijke bijeenkomst voor brandweerlieden.

01 mei 2014

Vandaag vinden de eerste waarschuwingsacties plaats van Abvakabo FNV voor een betere gemeente-cao. In Eindhoven houdt de brandweer een landelijke actiebijeenkomst en in Rotterdam is een grote regionale bijeenkomst voor kaderleden.

Geen werkonderbrekingen
Weliswaar zijn de bijeenkomsten in de middag en duren ze anderhalf uur, maar werkonderbrekingen wil cao-onderhandelaar Bert de Haas van Abvakabo FNV de waarschuwingsacties niet noemen. ‘Jij wel? Het is maar net hoe je het bekijkt.’ Vandaag is door de vakbond uitgeroepen tot de dag van het Werk. Op actiedag 19 mei is de dag van de Koopkracht, 2 juni de dag van het Respect. ‘Het zijn de thema’s die wij belangrijk vinden voor de cao.’ De landelijke staking van gemeenteambtenaren is op 18 juni.

Rotterdam en Eindhoven
In Rotterdam komen kaderleden uit de regio Rotterdam en worden de acties voorbereid voor 18 juni. ‘Er zijn sprekers vanuit verschillende kanten en vakbondsmensen aanwezig. De Rotterdamse Carrie praat de middag aan elkaar.’ De landelijke bijeenkomst in Eindhoven is tussen half twee en drie en wordt door het plaatselijke regiokorps georganiseerd. ‘Daar wordt fors bezuinigd. Ze hebben andere brandweerkorpsen gevraagd hen te ondersteunen. We verwachten daar 400 á 500 mensen.’

Bezuinigingen kunnen levens kosten
De bijeenkomst gaat over het effect van de bezuinigingen op de werkzaamheden van de brandweer. De Haas wijst op de afname van het aantal beroepskrachten en het effect dat een of zelfs twee mensen minder op een tankautospuit kan hebben. ‘Het zal met vier man vaak goed gaan, maar bij een forse brand waar levens gered moeten worden, mag met die bezetting niemand naar binnen. Ze moeten dan wachten op een tweede tankautospuit. Het kan dus levens kosten en dat is ingrijpend. We vinden dat daar te weinig over is gesproken door Brandweer Nederland.’ Het gaat dus niet alleen om het verlies van werkgelegenheid, maar ook om verlies van de kwaliteit van zorg, benadrukt hij. ‘Er gaan gaten vallen. Dat willen we in beeld brengen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie