Advertentie

Bezuiniging Veilige Publieke Taak moet van tafel

De bezuiniging op Expertisecentrum Veilige Publieke Taak (VPT) moet van de baan. Dat vindt de D66-Kamerfractie. Met de recente bedreigingen van raadsleden en bestuurders is het centrum relevanter dan ooit, stelt D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya.

21 oktober 2015

Het budget voor het Programma Veilige Publieke Taak (VPT) wordt per januari teruggebracht van 860.000 euro naar 80.000 euro. De kans is aanwezig dat het expertisecentrum VPT, dat werkgevers en slachtoffers in de publieke sector ondersteunt bij het aanpakken van agressie en geweld op de werkvloer, niet verder kan. D66 wil dit voorkomen. Met de recente bedreigingen van raadsleden en bestuurders is het centrum relevanter dan ooit, stelt de D66-Kamerfractie. 

Korten budget

‘Veel werknemers worden op hun werk geconfronteerd met intimidatie, pesten of zelfs lichamelijk geweld. We kennen allemaal de verhalen van raadsleden die bedreigd en geïntimideerd worden vanwege hun beslissingen en agenten die uitgescholden worden. Het expertisecentrum VPT geeft voorlichting en slachtofferhulp. De minister is van plan om het budget te korten waardoor het expertisecentrum dicht moet. D66 vindt dat de expertise van het centrum niet zomaar verloren mag gaan en langer open moet blijven’, stelt D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya. Het centrum is in 2011 opgericht op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en had als doel dat de drie organisaties (CAOP, CCV, Slachtofferhulp Nederland) hun expertise samenbrengen in een centrum.

Ondoordacht

Het centrum doet niet alleen onderzoek naar geweld op de werkvloer, maar geeft ook voorlichting aan werkgevers en helpt mensen die slachtoffer zijn geworden van agressie of intimidatie op de werkvloer. ‘Slachtofferhulp en voorlichting is heel belangrijk, maar het budget wordt volgend jaar minimaal. Terwijl het centrum juist in de fase zit om haar bevindingen over te brengen op de werkvloer. Dat is geen doordachte beslissing. Bezuinigingen moet worden voorkomen, zodat slachtoffers nog steeds kunnen worden geholpen en het expertisecentrum haar werk kan afmaken’, aldus Koser Kaya.Minister Plasterk moet het expertisecentrum openhouden.

Geld uit bedrijfsleven

Mogelijk dat Plasterk via het bedrijfsleven een financiële bijdrage kan lospeuteren, suggereert Koser Kaya. De kennis en expertise van het centrum is ook daar bruikbaar. Veel werknemers in bijvoorbeeld de detailhandel kampen met dezelfde probleem als een baliemedewerker op het stadhuis, namelijk agressie en intimidatie. ‘Plasterk moet aan het werk om optimaal gebruik te maken van het expertisecentrum. Het is zonde als de kennis verloren gaat en het is onzin om dubbel werk te gaan doen.’  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul Vreeke / directeur/eigenaar van APAPS
Ik teken graag een petitie voor behoud van het ?#?evpt? Verdeling van de gelden tussen de ministeries BZK en VWS is ook een optie http://www.nu.nl/…/…/extra-geld-aanpak-agressie- …
Paul Vreeke / directeur/eigenaar van APAPS
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2013 …



Deze link hoort bij mijn vorige reactie ;-)
Advertentie