Advertentie

Betere aanpak geweld tegen politie nodig

Met de komst van de Nationale Politie wordt de landelijke opvang van agenten die het slachtoffer zijn van agressie en geweld nog meer geprofessionaliseerd. ‘Die was voorheen niet in ieder korps even goed geregeld’, aldus Bouman. Als het aan hem ligt, komen er in iedere eenheid ‘superexperts’ die collega’s direct kunnen bijstaan.

29 september 2014

De aanpak van agressie en geweld tegen politiemensen kan nog beter. Ook de opvang van agenten die daar slachtoffer van worden is voor verbetering vatbaar. Dat concludeert korpschef Gerard Bouman van de politie naar aanleiding van het rapport Over de grens, dat het geweld tegen politiemensen in kaart brengt.

Professionalisering
Met de komst van de Nationale Politie wordt de landelijke opvang van agenten die het slachtoffer zijn van agressie en geweld nog meer geprofessionaliseerd. ‘Die was voorheen niet in ieder korps even goed geregeld’, aldus Bouman. Als het aan hem ligt, komen er in iedere eenheid ‘superexperts’ die collega’s direct kunnen bijstaan.

Structureel geweld
Ook voelt de korpschef veel voor het formeren van speciale teams die achter groeperingen aangaan die het leven van één of meerdere politiemensen zuur proberen te maken. Uit het onderzoek komt naar voren dat vooral jeugdgroepen en woonwagenbewoners opvallend vaak betrokken zijn bij geweld tegen politiemensen in privétijd.

Eerdere rapporten
Aanleiding voor het gedetailleerde rapport zijn eerdere onderzoeken van de politievakbond ACP en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie over agressie en geweld tegen de politie. Hoewel toen al maatregelen zijn genomen, wilde Bouman toch een dieper onderzoek om precies te weten waar de schoen wringt.

Privésituatie
Jaarlijks krijgen honderden politiemensen vanwege hun functie te maken met agressie en geweld in de privésituatie. Onder werktijd worden duizenden politiemensen bedreigd. Het gaat in de meeste gevallen om schelden. Een klein percentage krijgt ook daadwerkelijk klappen. Bouman keurt iedere vorm van agressie en geweld af, maar beseft dat geweld onderdeel is van het werk en daarom niet altijd is te voorkomen.

Strafmaat te laag
Bij het Openbaar Ministerie (OM) wil Bouman pleiten voor snellere besluiten en het beter informeren van slachtoffers. Een meerderheid van de agenten is immers niet tevreden over het OM als het gaat om de aanpak en terugkoppeling van geweldszaken tegen de politie. Bijna driekwart van de agenten vindt de strafmaat tegen bedreigers te laag. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

burgerman / pensionado
@ Peter: onbeperkt kentekengegevens bijhouden? Deden ze dat maar. In Brabant rijden veel k@mpers in dure auto's op duits of luxenburgs kenteken. Daar wordt niets aan gedaan.
peter
En komen er nu ook keiharde maatregelen en een nationaal actieplan om politiediensten aan te pakken die zich niets aantrekken van privacywetgeving en bv onbeperkt kentekengegevens blijven bijhouden tegen de wet in?



Ik vind dit een erg eenzijdig verhaal: de bevoegdheden van de politie breiden jaar na jaar uit, en het lijkt nooit genoeg: nog meer wettelijke instrumenten, nog meer uitzonderingssituaties. Geweld tegen personen moet aangepakt worden, en op dezelfde manier. Een ambtsdrager moet niet anders behandeld worden dan een gewone burger. Meer nog, onmdat de politie een geweldsmonopolie heeft is er al helemaal geen reden om geweld tegen politie extra streng aan te pakken. Zoniet dreigen de nodige checks op de macht van de politie teloor te gaan.
O. ten Hove
O, o, o wat zijn ze zielig die agenten en rechercheurs... Als je eens weet waardoor die agressie wordt veroorzaakt dan zou men de politie al veel minder zielig vinden. Het gedrag van een rechercheur (actie) lokt een reactie uit... Rechercheurs die een verhoor afnemen waarin zijn zoektocht naar jouw schuld voorop staat. Een proces-verbaal waarin niet jouw verklaring staat maar waarin men een verhaal opschrijft dat tot een veroordeling moet gaan leiden. Het zou al heel wat uitmaken wanneer alle verhoren digitaal (audio/visueel) wordt opgenomen en dan zal je zien dat er meer geweld en agressie vanuit de rechercheur jegens de 'verdachte' dan andersom bestaat.



Grappig in deze is dat wanneer een burger aangifte wil doen men dit op allerlei manieren tegenwerkt, maar dat als een agent een aangifte wild oen daar alles voor moet wijken. Wanneer een agent een burger halfdood slaat is dat gepast geweld, maar als een burger een vinger naar een agent wijst is dat al snel een poging tot doodsalg en moet de dader vervolgd worden. Nogmaals: camera's op de pet van de agent zodat zijn leugens zoals agent Fred B. die een man neerschoot en bij de rechter loog, snel wordt ontmaskerd. Hij viel dor de mand omdat er camerabeelden waren maar het OM weigert vervolging. En verhoren opnemen door middel van geluid en beeld en men zal zien dat het niet de burger maar de agent de agressor is zoals ik uit eigen ervaring meemaakte met 'rechercheurs' uit Den Haag.
O. ten Hove
Poltiieonderzoek en de wijze waarop dat geschiedt lokt agressie van de burger uit. Het interesseert de rechercheur helemaal niet wat je te vertellen hebt als verdachte, zeker als daaruit je onschuld blijkt. Ze manuplieren het dossier en zijn absoluut niet bezig met waarheidsvinding. Er is een misdaad, dus er moet een dader worden gevonden. Let op, een dader, niet de dader. Niet voor niets zitten er tal van mensen onschuldig vast, met dank aan de politie en het OM die liegen en bedriegen en dan vindt men het vreemd dat de burger agressief wordt. Wordt toch wakker Opstelten, APC en WODC... Kijk naar die huilende rechter bij het proces Wilders die zich te kijk gezet voelde. Zo voelen veel onschuldige burgers zich ook wanneer de politie hen onheus bejegent.



Kortom... de politie moet eens normaal gaan doen en niet voor elk wissewasje aangifte doen terwijl aangiftes van burgers wordt geweigerd zeker wanneer het het bfalen en corrupt gedrag van de politie blootlegt terwijl de politie de plicht heeft aangiftes op te nemen. Maar wat wil je, MAVO'ers die denken de wet te kennen... Ik ben blij dat mijn kinderen geen officier van justitie, politieman of rechter willen worden. Ik zou ze het afraden. Willen ze advocaat worden, ik zou het toejuichen...
Advertentie