of 59221 LinkedIn

Bestuurders willen 'nieuwsgierig afdalen'

De verschillende beroepsgroepen in het bestuur zeggen in een gezamenlijke brief zich te realiseren dat de lokale democratie moet vernieuwen. Ze willen vooral vragen stellen.

De verschillende beroepsgroepen in het bestuur zeggen in een gezamenlijke brief zich te realiseren dat de lokale democratie vernieuwing behoeft. Ze roepen elkaar op om vooral vragen te stellen.


Nieuwe besturing
Bestuurders van VNG, Raadslid.nu, Wethoudersvereniging, Nederlands Genootschap van Burgemeesters, Vereniging van Griffiers, Vereniging van Gemeentesecretarissen en het ministerie van BZK waren afgelopen vrijdag bijeen om zich te bezinnen op de toekomst van de lokale democratie. Ze zien de behoefte aan 'een lokale democratie die energie geeft, die in deze tijden van transitie en transformatie en digitalisering een nieuwe lokale besturing nodig heeft.' Ze vragen zich al of het wel zo vanzelfsprekend als bestuurders meteen met antwoorden en oplossingen te komen.

Vragen stellen
Decentralisaties, woningmarktontwikkelen en de economische crisis zijn van grote invloed op wat burgers van de lokale democratie en het bestuur verwachten. Hoe speel je daarop in? In de door de bestuurders opgestelde 'brief van Vught' aan de minister van BZK én hun gezamenlijke besturen worden vooralsnog meer vragen gesteld dan antwoorden gegeven. En vragen stellen is ook wat er moet gebeuren, aldus de verklaring. Niet meteen oplossingen bedenken, maar 'met elkaar vragenderwijs op zoek gaan naar nieuwe wegen en antwoorden'.

Buiten het stadhuis
"Wij willen naar een lokale democratie waarin wel als bestuurders en ambtenaren dicht bij de inwoners staan. Onze carrière mag niet steeds verder van de burger af geraken", aldus de brief. [...]"Onze inwoners zitten niet meer op het traditionele gemeentehuis te wachten. Burgers willen zaken geregeld hebben en willen zelf aangeven wat ze geregeld willen hebben. Het is toch niet zo dat de plannen die buiten het stadhuis bedacht zijn van een mindere kwaliteit zijn? Bestuurd worden is in de 21e eeuw heel anders dan in de 20e eeuw." De brief roep op om in eigen gelederen vragen te stellen en te kijken welke vragen er leven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jeroen Haan (Participatie adviseur) op
Mooie brief en goede oproep het open gesprek aan te gaan. Voorstel voor nieuwe titel: "Nieuwsgierig de samenleving in"
Door Opmerker op
Hou nou toch op ! Het moet niet gekker worden ! Alweer geen burger te bekennen, zelfs niet desnoods een notabele. Bezuinigingen leiden tot alles, zo te zien....Bokkesprongen. Als de fondsen het weer toelaten komt de regentenmentaliteit weer boven drijven. Brrrrrrrrrrrrrrrr, wat ben ik negatief.