Advertentie

Bestuur Noord-Brabant ondermijnd door misdaad

Het openbaar bestuur in de provincie Noord-Brabant wordt ondermijnd door de georganiseerde misdaad. Dat concludeert het tv-programma Brandpunt.

29 april 2015

Het openbaar bestuur in de provincie Noord-Brabant wordt ondermijnd door de georganiseerde misdaad. Dat concludeert het tv-programma Brandpunt dinsdag op basis van onderzoek onder alle lokale politici in Brabant. Het onderzoek had plaats in samenwerking met het onderzoeksbureau Overheid in Nederland.

Pessimistisch
Bestuurders en volksvertegenwoordigers zijn nogal pessimistisch over de vraag of het lokale bestuur nog een vuist kan maken tegen de oprukkende onderwereld, signaleert Brandpunt. Een ruime meerderheid van 63 procent van de ondervraagden vindt dat gemeentebesturen te weinig middelen hebben in de strijd tegen de criminaliteit. 58 procent vindt dat de rijksoverheid meer moet doen en Brabantse gemeenten moet ondersteunen. De Brabantse burgemeesters Jan Boelhouwer (Gilze en Rijen) en Jan Hamming (Heusden) trokken in maart al aan de bel over deze kwestie. In de Volkskrant waarschuwden ze voor de toenemende ondermijning van het gezag door criminelen.

Hardnekkige problematiek
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zei in het programma de zorgen van de lokale politici te snappen. Hij zei dat er hard wordt opgetreden tegen de georganiseerde criminaliteit. In een brief dinsdag aan de Kamer over deze 'hardnekkige problematiek' wijst hij erop dat vorig jaar in Brabant en Zeeland onder meer 71 criminele samenwerkingsverbanden zijn aangepakt (tegenover 21 in 2013) en 31 miljoen euro van criminelen is afgepakt. Ook zijn 118 drugspanden gesloten. Ook worden er sinds kort minder drugsdumpingen geconstateerd, aldus de bewindsman.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Met grof geschut / Met grof geschut
Van CRIMESITE: Het onderzoek naar de A73-moord bevat ook een hele beschouwing over de “Brabantse maffia”. De onderzoekers lijken in de hermetische geslotenheid van de wereld van de Brabantse “kampers” mede een oorzaak te zien van het mislukken van het A73-onderzoek.

Voormalige verdachte in de A73-zaak Martien R. woonde niet meer op het kamp maar Toon R. woonde er nog wel en het kamp van hun opa is een broeinest van criminele plannenmakerij, valt te lezen in het rapport Met grof geschut. Beide neven komen voort uit een bekende familie die door de recherche al decennia in verband wordt gebracht met georganiseerde criminaliteit. Onlangs probeerde de politie nog een auto met daarin onder meer Koos R. – zakenpartner van Johan V. “De Hakkelaar” – aan te houden, met een nachtelijke achtervolging en een klacht wegens poging doodslag tot gevolg.



De onderzoekers zijn van mening dat er aanwijzingen zijn dat in de provincie Noord-Brabant zeven ‘criminele structuren’ opereren, die deels regionaal maar ook nationaal en internationaal, actief zijn. Brabant is een ‘thuishaven van een rijk palet aan criminele groepen en structuren’. Deze groepen kampers konden in het verleden vaak hun gang gaan doordat na constatering van misdrijven bij individuen ‘niet verder wordt doorgerechercheerd’. Omdat een dadergerichte aanpak doorgaans persoonsgericht en individueel georiënteerd is komen deze “structuren” verder niet in beeld.

Lees dit rapport "Met Grof Geschut".
Fritz
Minister Van der Steur wiegt zichzelf in slaap met zijn goednieuws verhalen. Als je beseft dat de drugshandel een miljardenbedrijf aan het worden is, is het afpakken van 31 miljoen natuurlijk een speldenprik. En als je dan ook nog beseft dat die afgepakte middelen niet ingezet worden om de drugscriminaliteit te bestrijden, dan is helder dat justitie, politie en bestuur op achterstand staan, daar waar het gaat om de bestrijding van drugscriminaliteit. Drugs totaal legaliseren en gecontroleerd verstrekken of intensiveren van de opsporing en torenhoge straffen zijn mogelijke oplossingen, maar niet het halfslachtige gedoogbeleid en straffen die niet eens in verhouding staan tot het financiële gewin dat men behaalt of kan behalen. Zolang drugscriminelen torenhoge winsten kunnen behalen en politiek zichzelf in slaap sust met 'mooiweer'verhalen, in plaats van te handelen, zal de strijd tegen de drugscriminaliteit niet gewonnen worden.
koko petalo / portier
@ Fritz Alting: burgemeesters in Noord-Brabant slaan alarm. Lees ook de reactie van Hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen: http://www.omroepbrabant.nl/?news/227762972/Nog+ …,+maar+wel+opletten,+zegt+hoofdofficier+over+invloed+onderwereld.aspx

De taskforce Hennepcriminaliteit slaat geen deuk in een pakje boter. Een stel kampers brandt ongestraft het raadhuis van Waalre af.

En de Minister van Justitie begint een verhaal over successen in de misdaadbestrijding?
Advertentie