of 59250 LinkedIn

Besluit toekomst rechtbanken uitgesteld

De beslissing over de toekomst van de rechtbanken is uitgesteld naar 28 september. Dat meldt de Raad voor de rechtspraak.
1 reactie

De beslissing over de toekomst van de rechtbanken is uitgesteld naar 28 september. Dat meldt de Raad voor de Rechtspraak. Reden voor het uitstel is de grote onrust die is ontstaan na de aankondiging van de plannen, die inhouden dat in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen alleen nog eenvoudigere zaken worden behandeld.

Uitstel
Burgemeester van de zeven steden, maar ook gemeenteraden, rechters en advocaten regaarden laaiend op de plannen van de Raad voor de Rechtspraak. Zo stuurden de burgemeesters van Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen afgelopen vrijdag een gezamenlijke verklaring aan aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Daarin stelden zij de reorganisatie bij de rechtbanken 'een slecht plan' te vinden. Ook stelden zij te hopen dat de Raad zijn definitieve besluit, dat dinsdag 8 september zou worden genomen, zou uitstellen.

Kritiek
Begin vorige week nam de Maastrichtse raad een motie aan voor het behoud van de huidige rechtbank in de Limburgse hoofdstad. Naast de gezamenlijke verklaring van de zeven steden, stuurde het college van Zutphen eind vorige week een brandbrief aan de Raad voor de Rechtspraak om zijn ongenoegen over de plannen kenbaar te maken. Maandag uitte de vakvereniging voor rechters en officieren van justitie NVVR kritiek op de gang van zaken: een week nadat het meerjarenplan werd gepresenteerd zou het definitief worden vastgesteld. De NVVR eiste uitstel van het besluit en tijd voor een fatsoenlijke consultatieronde.


Consultatie

'De zorgen over de toegankelijkheid van de rechter en de kritiek die is geuit op het proces, hebben ons ervan overtuigd dat we meer tijd moeten nemen voor interne en externe consultatie' meldt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak dinsdag. (redactie/ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door JHAGM Sneuf van Toetellaere op
Nu hebben we weer een sector volledig onnodig in de gordijnen gejaagd:eerst nieuw bouwen en service gericht aanpassen, dan dreigen met opdoeken en deportatie, dan effe afwachten wat het stemvee doet en dan ineens uitstel. Wedden dat er straks ineens meer geld gevonden is? (in het potje van de bejaarden maar ja, die zijn al door de rivier (lees van Rijn) weggespoeld. Misschien zegt de toename van depressies iets als je de 50 gepasseerd bent...)