Advertentie

Besluit over gaswinning vernietigd door rechter

De minister had volgens de rechter meer oog moeten hebben voor het veiligheidsbelang van de inwoners van het gaswinningsgebied. Hij had goed moeten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de gaswinning verder te beperken.

15 november 2017

De minister van Economische Zaken moet binnen een jaar een nieuw besluit nemen over de gaswinning in Groningen. De Raad van State heeft woensdag eerdere besluiten van toenmalig minister Henk Kamp over de gaswinning vernietigd. Volgens de hoogste bestuursrechter van het land waren die niet goed genoeg onderbouwd.

Nieuw besluit
De minister had volgens de rechter meer oog moeten hebben voor het veiligheidsbelang van de inwoners van het gaswinningsgebied. Hij had goed moeten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de gaswinning verder te beperken. Totdat de huidige minister, Eric Wiebes, een nieuw besluit neemt, mag de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) maximaal 21,6 miljard kubieke meter aardgas per jaar uit de bodem pompen.

Tromgeroffel

In de Provinciale Staten van Groningen werd het nieuws opgelucht ontvangen. De statenleden, die het bericht van de vernietiging vanochtend tijdens hun algemene beschouwingen ontvingen, beantwoorden het met tromgeroffel op de bankjes. Commissaris van de Koning René Paas is ‘hartstikke blij’ met de vernietiging. ‘De Raad van Staten noemt precies de punten waarop wij met de Minister van mening verschilden,’ aldus Paas.

Gedrag
Hoewel tevreden met de uitkomst vindt de commissaris het vervelend dat de vernietiging via een rechtelijke procedure moest lopen. ‘Het is nooit leuk als overheden tegen elkaar moeten procederen.’ De provincie hoopt de Rijksoverheid niet meer in de rechtbank te hoeven treffen. ‘Het zegt wel iets dan de Raad van State hier de kant van Groningen heeft gekozen. De nieuwe Minister heeft door dit besluit een jaar de tijd om het gedrag aan te passen.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Ze moeten de winning van gas gewoon verplaatsen naar de waddenzee. Dan hebben alleen de vissen nog maar last van bevingen. Hele probleem opgelost.
Advertentie