Advertentie

Bernard Welten interim-manager Bureau Integriteit Amsterdam

Oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Bernard Welten is door burgemeester Van der Laan benoemd tot interim-manager van Bureau Integriteit Amsterdam. Welten moet de grote veranderingen bij de organisatie gaan doorvoeren.

11 februari 2014

Oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Bernard Welten is benoemd tot interim-manager van Bureau Integriteit Amsterdam. Dat schrijft burgemeester Van der Laan aan de raad.

Specifieke expertise
Volgens Van der Laan heeft Welten specifieke expertise om de aangekondigde grote veranderingen bij Bureau Integriteit Amsterdam door te voeren. Het vertrekkende hoofd, Hans Groot, was 2,5 jaar geleden aangesteld als inhoudelijk deskundige. Welten heeft de capaciteiten om de organisatie door te ontwikkelen. ‘Een andere organisatie vraagt ook om een andere leiding met een ander profiel. Daarom is in onderling overleg besloten dat er een interim-hoofd komt om de ontwikkelingen door te voeren’, aldus de burgemeester. Welten zal onder meer een profiel opstellen voor het toekomstige hoofd.

Moeizame relatie
Welten was van 2004 tot 2011 hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie. Met de toenmalige burgemeester Job Cohen had hij een moeizame relatie. Dieptepunt hierin was zijn uitspraak dat de veiligheid in Amsterdam een stuk beter zou kunnen zijn als Cohen eens naar hem zou luisteren. Later kwam hij en de rest van de politietop in opspraak vanwege de hoogte van hun salaris. Die lag boven de Balkenendenorm. De Telegraaf meldde in 2010 dat hij een jaarsalaris opstreek van 262.841 euro.

Veranderingen leiden
Welten zal de functie van interim-manager vanaf vandaag en in ieder geval tot de zomer bekleden voor een dag per week. De Nationale Politie stelt hem ter beschikking, zonder dat het de gemeente hiervoor gaat belasten. Veranderingen die Welten moet gaan leiden zijn de mogelijke toevoeging van de screeningsunit die nu bij DWI zit, uitbreiding van de onderzoekscapaciteit en het elders positioneren van de juridische dienstverlening.

Ruime ervaring met integriteitsbeleid
Volgens de burgemeester en gemeentesecretaris heeft Welten ruime ervaring met integriteitsbeleid. Hij is buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, adviseur van de Nationale Politie en medeoprichter van het project Eén Overheid. Verder sluit zijn profiel aan op de aard van de werkzaamheden en de hiermee gepaard gaande hoge mate van vertrouwelijkheid.

Welten wil geen toelichting geven op zijn benoeming en verwijst naar de raadsbrief van de burgemeester.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Van der Laan valt door de mand. Iemand die meer dan de Balkenendenorm verdient in een publieke fnctie is een graaier... en hoe kun je een graaier nu de 'integriteit' toevertrouwen. Maar ja, zit je boven een bepaalde loonschaal dan wordt je beschermd...
Big Spender / netto betaler
Wat doen we in dit land toch fundamenteel verkeerd dat zulke graaiers steeds weer boven komen drijven om verder te kunnen snaaien uit de overheidsruif? Tot nu toe was hij zo onmisbaar dat ze, zowel in Groningen als Mokum, geen minuut meer aan hem hebben gedacht. Maar nu weer wel? Wat gaat het dan toucheren?
Roffa
Welten is vriendje en partijgenoot van burgemeester Van der Laan. Houden elkaar de hand boven het hoofd. En schuiven elkaar leuke baantjes toe. Door en door verrot. Van de graaiersclub PvdA natuurlijk.
Antoon Duijnker / directeur
De aanstelling van Bernard Welten geeft goed aan welk belang de huidige wijzigingen hebben binnen de gemeente Amsterdam. Een zwaargewicht op een zwaar dossier. Eerder merkte Welten over de op te zetten dierenpolitie op: 'Dit kabinet heeft besloten om dierenpolitiemensen te creëren. Ik noem dat gekscherend de caviapolitie. Deze mensen moeten er komen vanuit de bestaande capaciteit die ik nu heb en die staat onder druk'. Later integreerde hij deze werkzaamheden met het 'gewone politiewerk', toen het verband tussen huiselijk geweld en geweld tegen dieren aangetoond werd. Dit inzicht kan ook hier gelden. Een gezonde organisatie is gediend bij een breed besef van integriteit - dat geldt zeker voor zo'n groot 'overheids' orgaan als Amsterdam. Ik wens hem en de medewerkers van 'het bureau' hierbij veel succes.

Antoon Duijnker.
Advertentie