of 59250 LinkedIn

Belasting voor ophangen stadsvlag wekt verbazing

De fractie van de Maastrichtse Volkspartij is verbolgen over het feit dat inwoners die de stadsvlag uithangen precariorechten moeten betalen aan de gemeente. De fractie wil dat de geldende regels hiervoor worden aangepast.

De fractie van de Maastrichtse Volkspartij is verbolgen over het feit dat inwoners die de stadsvlag uithangen precariorechten moeten betalen aan de gemeente. De fractie wil dat de geldende regels hiervoor worden aangepast.

Principekwestie
Het ophangen van een vlag kost geen kapitaal, maar het gaat fractievoorzitter Jan Hoen om het principe. ‘De gemeente geeft kapitalen uit aan promotie van de stad. Als de burger zelf de vlag met het stadslogo uithangt, moeten zij nog eens extra betalen. We begrijpen best dat er precariorechten worden geheven voor reclamevlaggen op gemeentegrond, maar met een stadsvlag heet je bezoekers welkom en promoot je de stad. Daar zou je eerder geld voor moeten krijgen dan ervoor moeten betalen.’ Hoen is zestien jaar lang wethouder geweest en heeft nooit geweten dat er precariobelasting geheven werd op de stadsvlag. De verbazing is dan ook groot. ‘De volgende stap is dat je ook precariobelasting voor het uithangen van nationale vlag moet betalen. Dat kan toch niet?’
 

Regels 
Uit informatie van VNG blijkt dat vlaggen, van welk type dan ook, onder belastbare voorwerpen vallen. De gemeente Maastricht houdt zich dus aan de regels. ‘De precariobelasting wordt specifiek geheven voor het plaatsen van voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond, bijvoorbeeld vlaggen’, zo valt op de website te lezen. Hoen: ‘Dat interesseert mij niets. De gemeente moet er lak aan hebben. Maastricht wil de culturele hoofdstad van Europa worden en roept juist zoveel mogelijk op om met de  stadskleuren te werken. Het is dan te gek voor woorden dat je alleen tegen betaling een stadsvlag mag uithangen.’

 

De fractie van de Maastrichtse Volkspartij heeft het College gevraagd of de regels voor stadsvlaggen gewijzigd worden. Ook wil de fractie weten hoeveel inkomsten de gemeente misloopt als er geen precariobelasting meer wordt geheven op de stadsvlaggen.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johyn (Ambtenaar) op
Nog vergeten te vragen: Alle geslaagden die wonen in gebieden van Maastricht waar geen eigen grond voor de deur is, hebben die precariorechten betaald voor het uithangen van de vlag of het sportshirt van school?
Door John (Ambtenaar) op
Tja, Maastricht is hééééél consequent.
Ook voor het buitenzetten van een stoel tegen de gevel van je huis aan moet je een vergunning hebben. Je mag nog niet eens met je buurman een kopje koffie drinken voor je huis! Oftewel: De Maastrichtenaren noemen mensen die buiten de stad wonen boeren. Je kunt je afvragen wie de boeren zijn.
Door Kitty nuyts (Raadslid maastricht) op
Meneer Hoen heeft nog altijd niet meegekregen dat Groningen ondertussen de titel van culturele hoofdstad heeft gewonnen.
Markant punt dat hij niet aanroert is dat de gemeente de ondernemers opdraagt om tijdens de Tefaf vlaggen op te hangen, maar die zijn dan precariovrij. Dus het is meten met twee maten.
Door Jan op
Dat soort totaal verouderde belastingen en heffingen als precariorechten en hondenbelasting gewoon uit de wet schrappen en compenseren via de OZB zou ik zeggen. Maar dan pleit ik wel voor herinvoeren van de objectieve oppervlaktegrondslag en niet voor handhaving van de subjectieve waardegrondslag voor de OZB.
Door Ellen op
Kan de gemeente uit het budget voor promotie van de stad geen geld geven aan bedrijven die de vlag buitenhangen? dat compenseert voor de precario.

En wie dat zinloos rondpompen van geld vindt, moet misschien eens naar de rest van Neerlands fiscale stelsel kijken...
Door Hubert (bestuurder) op
Algemene konklusie is dat het zot is om voor een vlag precario te vragen(idioterie van deze mooie stad) en het dus tijd werd dat iemand dit aan de orde stelt. En of dat nu Jan Hoen of iemand anders is, maakt niet uit!
Door Bert op
@Joris,,,,,ik snap meer van lokale belastingen dan jij denkt. Inderdaad is een gemeente niet verplicht om precario te heffen, maar als de gemeente daarvoor gekozen heeft en de verordening als zodanig heeft aangenomen, dan zal het die ook moeten uitvoeren en dan kan het geen onderscheid maken in jou welgezinde uitingen en jou minder welgezinde uitingen. Veel gemeenten doen dat overigens niet goed, al was het maar dat handhaving een probleem is (denk aan dat bankje tegen de gevel), maar dat geldt voor meer uitvoering van lokale heffingen.

Maastricht heeft niet de keuze om vlaggen te belasten maar alleen de stadsvlag niet. Dat heet rechtsongelijkheid. .

Maar ach, amateurisme is de norm bij veel gemeenten.
Door Martijn op
Vreemd dat alleen de lokale volkspartij dit vindt. Ook al heb je het recht om dit te doen dan zet je jezelf als stad wel erg voor paal om voor je eigen Stadsvlag belasting te vragen. Waarschijnlijk zal er toch niet op gehandhaafd worden dus in de praktijk gewoon burgerlijk ongehoorzaam zijn zou mijn advies zijn. Imago van het stadsbestuur van Maastricht wordt op deze wijze opnieuw te grabbel gegooid
Door Joris op
@Bertje snapt (nog) niet dat de gemeente niet verplicht is om precariolasten te heffen. Het is altijd een politieke keuze om het wel/niet te doen. En die keuze van Maastricht staat nu ter discussie. @Bertje denkt dat de wet een verplichting inhoudt. Domme @Bertje.
Door Sjarel op
Heel opmerkelijk is dat je moet betalen voor de Maastrichtse vlag aan je eigen gevel. Maar Onno Hoes en het COC mogen op de weg naar het Vrijthof een homo-vlag schilderen zonder problemen. Wie betaalt deze schildering en de belasting? Rechtsongelijkheid in Maastricht, dat kan toch niet waar zijn. Kom op Jan Hoen trek deze ongelijkheid recht!