Advertentie

Bedreigde bestuurder moet altijd aangifte doen

De drugswereld in het zuiden van het land is oppermachtig en probeert het lokale bestuur naar zijn hand te zetten.

15 juli 2014

Bestuurders die bedreigd worden moeten altijd aangifte doen bij de politie, ondermijning van het openbaar bestuur is namelijk zeer ernstig. Dat zegt het Genootschap van Burgemeesters naar aanleiding van het nieuws dat meerdere Brabantse burgemeesters worden bedreigd door de drugsmaffia.

Bedreigen en beínvloeden

Volgens onderzoek van de NOS proberen drugscriminelen burgemeesters en wethouders te beïnvloeden. Dat melden bronnen bij politie, justitie en de lokale overheid. Zo is er een oud-wethouder die als adviseur optreedt voor mensen die bij xtc-productie betrokken zijn. Ook is er sprake van een wethouder wiens broer nauwe banden heeft met criminelen en die hem naar voren schuiven om hun belangen te behartigen. Ook zouden er politiemensen worden omgekocht. En burgemeesters die optreden tegen criminelen, worden bedreigd en geïntimideerd. Burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie zijn hard bezig om oplossingen te zoeken in de strijd tegen de drugscriminaliteit waar naar schatting miljarden in omgaan.
 
Beveiliging vergoed 

Het Genootschap van Burgemeesters heeft het onlangs nog voor elkaar gekregen dat bedreigde bestuurders niet zelf voor de kosten van hun beveiliging hoeven op te draaien. ‘Als uit een dreigingsanalyse blijkt dat bewaking nodig is, zijn camera’s en dergelijke voor rekening van de gemeente,’ vertelt Ruud van Bennekom, directeur van het Genootschap van Burgemeesters.

 
Grootste drugslab 

Maandagavond werd er in de Brabantse gemeente Woensdrecht nog een groot drugslab ontmanteld.  Volgens een politiewoordvoerder gaat het om een van de grootste drugslaboratoria die ooit in Nederland is aangetroffen. De verdachten zijn opgepakt, De verdachten komen uit Rotterdam, Den Hoorn en Den Haag.

 
Rommel buiten gemeente 

Volgens loco-burgemeester Hans de Waal is er in de gemeente Woensdrecht nog niet eerder een drugszaak van deze omvang aangetroffen. ‘Er is in het verleden wel eens een wietplantage ontdekt, maar meer ook niet. Laat ik duidelijk zijn, we zijn natuurlijk niet blij met die rommel, we willen dit absoluut niet binnen onze gemeentegrenzen. Maar er is gelukkig geen gevaar voor de omwonenden geweest en er zijn ook geen aanwijzingen dat veel inwoners zich hiermee bezighouden.’

Geen drugsgemeente
De Waal herkent zijn gemeente niet in de collega-gemeenten waar de misdaad welig tiert. ‘We zijn geen drugsgemeente. Vanochtend is de vraag nog even voor de zekerheid gesteld in het college en voor zover we weten wordt er niemand bedreigd. Maar het kan natuurlijk altijd opduiken, we blijven wel alert.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De maffia in Amerika is groot geworden door de drooglegging maar kennelijk heeft minister Opstelten nooit kennis genomen van die geschiedenis. Zijn Zero-tolerance beleid blaast de criminelen enkel de wind in de zeilen. Verontrustend.
K. de Beer / organisatie adviseur
In plaats van vredesmissies zou het leger de politie bij kunnen springen in een soort War on Drugs. Punt is inderdaad wel (helemaal gelijk @Marten) dat door het Nederlandse beleid er een schatrijke drugsmaffia is ontstaan die - ook als je nu het drugsprobleem oplost - naar andere criminele zaken uitwijkt (mensenhandel, moderne slavernij incl. prostitutie, namaakartikelen, accijnsontduiking en cybercrime). Opstelten is momenteel alleen maar bezig met inwoners blij te maken met anti-inbraak campagnes en bezuinigingen bij Politie en Justitie en Gevangenissen.
Advertentie