Advertentie

BAR-gemeenten willen vergaand samenwerken

De gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk willen een gemeenschappelijke uitvoeringsorganisatie opzetten om kosten te besparen.

05 november 2012

De financiële winst van het fuseren van gemeenten mag dan ter discussie staan, de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk willen een gemeenschappelijke uitvoeringsorganisatie opzetten om kosten te besparen.

Nieuw openbaar lichaam
Een voorstel tot intensieve samenwerking tussen de zogeheten BAR-gemeenten - een vorm van ambtelijke fusie - is door de colleges van B&W voorgelegd aan de gemeenteraden. De meeste medewerkers van de drie gemeenten zouden volgens dat voorstel ('BAR-code') in een nieuwe gemeenschappelijke organisatie worden ondergebracht. De colleges achten een het oprichten van een openbaar lichaam volgens de Wet gemeenschappelijke regelingen de beste optie om dat werkgeverschap in onder te brengen.

Regieteam blijft lokaal
Door efficiënt te organiseren denken de drie gemeenten samen de uitvoering van hetzelfde takenpakket in 2017 5 miljoen euro goedkoper te maken. De nieuwe organisatie zou niet alleen operationele maar ook strategische taken moeten uitvoeren. De drie gemeenten behouden een lokaal 'regieteam' dat het bestuur in zijn taken ondersteunt en opdrachten uitzet in de gezamenlijke organisatie. De drie gemeenten zetten daarbij in op 'actieve deelname van burgers, maatschappelijke partners en marktpartijen, beperking van het aantal managers en het ontdubbelen van taken en activiteiten'. In elk van de gemeentehuizen zou het gemeentebestuur, de griffie, het regieteam, het burgerloket en een service-unit van de uitvoeringsorganisatie overblijven.

Digitaliseren
Tijd- en plaatsonafhankelijk werken wordt belangrijk in de nieuwe aanpak. "Om efficiënt te werken gaan wij een impuls geven aan digitalisering van werkprocessen ten behoeve van plaatsonafhankelijk werken en de automatisering meer eenduidig maken", aldus het plan. De 'BAR-code' komt in december ter sprake in de gemeenteraden van de drie Zuid-Hollandse gemeenten. Geplande start van de nieuwe organisatie is 2014.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ad / Beleidsambtenaar
Het is een fantastisch plan, maar het is de vraag wat er in de praktijk van terecht komt en welke edele motieven management en bestuur echt hebben om hiertoe te komen. Ik kan mij voorstellen dat als management en bestuur er niet in slagen om een bezuiniging door te voeren in de huidige organisaties, zij stellen dat het aan de structuur ligt. Vervolgens komt er een organisatie die nog minder functioneert dan de vorige. Hoe vaak hebben we dat al niet gezien in dit land? Worden de verantwoordelijken in de praktijk ontslagen? Nee hoor, die blijven gewoon zitten.

De grote organisatie die straks ontstaat is voor mensen met een oprechte wil om zich voor de samenleving in te spannen niet meer aantrekkelijk. De drie gemeenten vragen zich niet af wie straks nog bij hen wil werken. Ambtenaren die iets willen en iets kunnen, hebben de ruimte nodig. En die ruimte wordt hen niet meer gegund in een grote organisatie. Het plan gaat ten koste van inspiratie en vakmanschap van degenen die het echte werk moeten doen.
Marian Harberink / Helpt gemeenten met doorwerking van milieu in het bestemmingsplan
Het idee van samenwerking tussen gemeenten om kosten te besparen, spreekt me veel meer aan dan een totale fusie tussen gemeenten.

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, leidt een fusie meestal tot meer bureaucratie, grote afdelingen, te grote afstand tussen wethouder en ambtenaren, etc.

Een kleinere gemeente is veel slagvaardiger en burgervriendelijk dan een grotere gemeente. Zowel ambtenaar als wethouder zijn beter op de hoogte wat er in de gemeente afspeelt vanwege de kleinschaligheid. Terug naar de menselijke maat!
Advertentie