Advertentie

AZ voor de rechter gesleept

AZ en de gemeente bereikten in 2011 overeenstemming over de realisering van een volledig nieuwe trainingsaccommodatie voor de club aan de Alkmaarse westrand. AZ gaat nu echter het trainingscomplex in Zaanstad bouwen.

04 juni 2014

De gemeente Alkmaar sleept AZ voor de rechter. Aanleiding is de beslissing van de voetbalclub het trainingscomplex in Zaanstad te vestigen in plaats van op een locatie in de Alkmaarse westrand. Dit is in strijd met al in 2011 gemaakte afspraken, aldus de gemeente dinsdag. AZ-directeur Toon Gerbrands reageerde dat de gemeente de weg kwijt is.

Geen gesprekken
Alkmaar zegt tot gerechtelijke stappen besloten te hebben nu AZ elk overleg over herziening van het besluit lijkt af te wijzen. De club meldde de gemeente dinsdag schriftelijk niets te voelen voor verdere gesprekken. Ook een door de gemeente aangestelde verkenner lukte het nog niet bij de club aan tafel te komen.

Trainingsaccomodatie
AZ en de gemeente bereikten in 2011 overeenstemming over de realisering van een volledig nieuwe trainingsaccommodatie voor de club aan de Alkmaarse westrand. Lange tijd zag het er naar uit dat die er ook zou komen. Eerder dit jaar meldde AZ zich echter bij de gemeente Zaanstad met de vraag of die de club wilde huisvesten.

Te weinig zekerheid
AZ kreeg naar eigen zeggen te weinig zekerheid dat de bouw van het complex in Alkmaar deze zomer kon starten, vooral door mogelijke bezwaarprocedures. Dit argument gaf voor de club ook de doorslag bij het besluit van half mei voor de nieuwe trainingsaccommodatie definitief naar Zaanstad uit te wijken.

Gemaakte afspraken
Dat besluit kwam onverwacht en was tegen het zere been van de gemeente Alkmaar, die advocaten liet kijken naar de mogelijkheden juridische stappen tegen AZ te ondernemen. Alkmaar benadrukte daarbij AZ aan de gemaakte afspraken te willen houden.

Geen contract
Volgens AZ-directeur Toon Gerbrands hebben club en gemeente echter nooit een contract ondertekend en is alleen een intentie-overeenkomst gesloten. In een reactie liet hij dinsdagavond weten de indruk te hebben dat de gemeente ‘volledig de weg kwijt is’. De gang naar de rechter noemt hij een ‘politieke reddingsactie’. Een rechtszaak ziet hij vol vertrouwen tegemoet. Volgens Gerbrands is er verder geen sprake van dat AZ de gemeente uit de weg gaat. Het overleg met de gemeentelijke verkenner staat volgens hem voor vrijdag in zijn agenda. ‘Die afspraak stond en staat’.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Gemeenten moeten ook geen zaken willen doen met, of subsidies geven aan betaald-voetbalbedrijven. Zie Rio, zie Quatar: het is mafia.
K. de Beer / organisatie adviseur
Alkmaar heeft zich destijds bij de komst van het AZ-stadion laten piepelen door Scheringa en zijn dreiging om zijn supporters los te laten in Overstad. Nu is Alkmaar niet gezwicht maar probeert het volgens de normale regels op te lossen. Dat is OK en wekt vertrouwen bij de belastingbetalende burger. AZ gaat echter gewoon zijn eigen weg ondanks allerlei afspraken. Gerbrands vergeet dat er zoiets is als pre-contractuele goede trouw en zal - denk ik - van een koude kermis thuiskomen. Maar goed dan zit ie als ergens anders. Het probleem is voor AZ. Het lokale bedrijfsleven pruimt deze actie ook niet en keert zich af van de club. Dit gaat AZ veel geld kosten en voldoende inkomsten heeft de club niet. Dus lonkt de Jupiler League.
Advertentie