Advertentie

Amsterdam voor rechter om feesten Museumplein

Knoop en andere omwonenden vroegen de rechtbank inhoudelijk te kijken naar hun bezwaren tegen het feest met oud en nieuw. In december was volgens buurtbewoners in een kort geding besloten dat het onder meer te kort dag was om het evenement af te gelasten.

19 augustus 2011
,,Het was de druppel die de emmer deed overlopen. " Dat zei Riemer Knoop donderdag in de rechtbank in Amsterdam over het evenement dat de Staatsloterij op oudejaarsavond 2010 organiseerde op het Museumplein. De laatste 10 jaar neemt de overlast door grote feesten op het plein enorm toe, zei hij.
Te kort dag
Knoop en andere omwonenden vroegen de rechtbank inhoudelijk te kijken naar hun bezwaren tegen het feest met oud en nieuw. In december was volgens buurtbewoners in een kort geding besloten dat het onder meer te kort dag was om het evenement af te gelasten.

Maximum
De omwonenden vinden nog steeds dat burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam ten onrechte een vergunning voor het evenement heeft gegeven. Onder meer omdat het door de gemeente zelf vastgestelde maximumaantal feesten op het plein al was bereikt. De gemeente heeft het belang van de buurtbewoners niet goed afgewogen tegen het eigen belang om de stad eens in het zonnetje te zetten met een feest, aldus de buurt.

Uitzonderlijk
Dat er vorig jaar eigenlijk meer feesten op het Museumplein waren dan de bedoeling was, komt omdat 2010 een uitzonderlijk jaar was, wierpen vertegenwoordigers van de burgemeester tegen. Zo werd het Nederlands voetbalelftal, tweede tijdens het WK, er gehuldigd. Dat kon de burgemeester niet van tevoren weten. De rechter toonde hier in het kort geding ook begrip voor.

Geen reclame
Ook gaf de gemeente aan dat het oudejaarsfeest niet is gehouden om reclame te maken voor Amsterdam. Het was hooguit een prettig bijeffect van de registratie ervan op tv. Mensen komen nu eenmaal graag naar de hoofdstad met oud en nieuw. Dan is het vanuit het oogpunt van de openbare orde het beste om de festiviteiten op het Museumplein te bundelen, hielden ze de rechters voor.

Zwartboek
Buurtbewoners hebben al vaker hun ongenoegen geuit over de overlast door evenementen rond het Museumplein. In juli overhandigden ze burgemeester Van der Laan een zwartboek met getuigenissen van recente misstanden bij de Ajaxhuldiging en tijdens Koninginnedag.

Oordeel
De rechtbank velt uiterlijk over 6 weken een oordeel over de vergunningen voor het oudejaarsfeest.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Niet zeuren heer Knoop. Als feesten daar niet mag, waar dan wel in Amsterdam? Het Leidseplein is te klein en in een uithoek van de stad wil niemand zijn. U mag nog van geluk spreken dat die kaarsrechte klinkerrijweg weggehaald is. Deze was ooit bedoeld om daar militairen te laten paraderen. En gelukkig kunnen wij geen feestelijke militaire parades houden, want marcheren kunnen "we" niet!
Tim van Dort / Adviseur Digitaal Procesbeheer
Men moet niet zo zeuren aar bij het museumplein je kiest er zelf voor om bij een evenementenlocatie te wonen, moet je niet achteraf gaan zeuren dat er evenementen worden gehouden
Advertentie