Advertentie

Amsterdam gaat overlast drukte aanpakken

Amsterdam experimenteert de komende tijd met maatregelen om de soms erg grote drukte in het stadscentrum in betere banen te leiden.

01 juni 2015

Amsterdam experimenteert de komende tijd met maatregelen om de soms erg grote drukte in het stadscentrum in betere banen te leiden. Zo worden de straten rond het Rembrandtplein op vrijdag- en zaterdagavond alleen toegankelijk voor voetgangers. Er komt er een nieuwe aanpak om overlast van uitgaanspubliek tegen te gaan en op de Nieuwmarkt begint een proef met specifieke laad- en lostijden.

Bezoekersstromen
Verder grijpt het stadsbestuur het grote evenement Sail in augustus aan om met nieuwe technologieën te kijken hoe bezoekersstromen beter voorspelbaar en beheersbaar kunnen worden. Als de experimenten goed uitpakken, kunnen ze definitief worden ingevoerd. Amsterdam krijgt er jaarlijks 10.000 inwoners bij en ook het aantal bezoekers neemt almaar toe. De drukte leidt op sommige plekken en momenten tot overlast.

Stad in balans
Hoewel het college van burgemeester en wethouders de groei als een positieve ontwikkeling ziet, moet er wel iets gebeuren om ervoor te zorgen dat de stad aantrekkelijk blijft voor iedereen. Daarom is het 'startdocument' Stad in Balans opgesteld, een eerste analyse over het succes van de stad. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd met bewoners, ondernemers, kennisinstellingen en vertegenwoordigers van stadsdelen, onder verantwoordelijkheid van wethouder Kajsa Ollongren (economie).

Spreidingsbeleid
Dat het steeds drukker wordt in Amsterdam is niet nieuw en de gemeente heeft hiervoor ook maatregelen getroffen, zoals meer ruimte voor fietsers en voetgangers en het optreden tegen illegale hotels. De Sloterplas in Amsterdam-West moet een plek worden waar Amsterdammers en bezoekers kunnen recreëren en dat past in het spreidingsbeleid dat de gemeente al enige tijd in gang heeft gezet. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ineke / inwoner 61 jaar
Ik woon al 61 jaar in het centrum van Amsterdam wil er ook niet weg heb in de jaren de stad zien veranderen in een vies ongecontroleerd zooitje bv de toeristen zijn respectloos om dat ze denken dat maar alles mag en kan in Amsterdam hetzelfde met de fietsers .voetgangers ,er word maar door rood licht gereden ,gelopen als je men er op aanspreekt kan je een of andere ziekte krijgen of he het is toch Amsterdam het huisvuil blijft bijna 7dagen 24 uur op straat staan is ook een gebrek aan opvoeding weet ik ook ! maar sinds de verandering ophaaldagen is het een chaos de bezoekers pleuren net zo veel troep op straat waar is de handhaving gebleven ??? Het respecteren van andermans stad is weg ook bij sommige inwoners en degene die er wat aan willen doen zijn de inwoners die nog niet zo lang in Amsterdam wonen en dan alles willen verbieden !!! Maak er een gezellige schoon gerespecteerde Stad van hebben we nodig in deze tijd hoop dat ik dat nog mee mag maken !
Morsnova / inwoner
Ik ben blij dat het gemeentebestuur eindelijk oog heeft voor de problematiek, maar de voorgestelde maatregelen doen het ergste vrezen. Zo wordt het aantal los- en laadtijden beperkt, maar het grote probleem is niet het autoverkeer - dat zit al jaren vast -, maar de al maar groeiende bezoekersstroom. En dan gaat het niet alleen om mensen, die de stad eens willen zien uit interesse voor de stad, maar om busladingen toeristen en om horden mensen die de stad gebruiken om eens uit hun bol te gaan, of hun vrijgezellenfeestje te vieren of zich suf te blowen.



Amsterdammers ontvluchten al enige tijd het centrum, dat een groot pretpark is geworden. Steeds meer stadsbewoners denken erover om de stad te verlaten, en dat is niet omdat ze zo graag elders willen wonen, maar omdat ze die horden toeristen meer dan beu zijn.



Natuurlijk brengt het toerisme ook geld in het laatje, maar, zoals met veel dingen, overdaad schaadt. , .
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het is zoals zo vaak in het leven een keuze tussen kwaliteit of kwantiteit, tussen authenciteit of de grauwe, fantasieloze massa en kiezen voor de massa leidt op termijn tot verlies en verval.
Advertentie