Advertentie

Amsterdam extra alert na toespraak Trump

Amsterdam is extra alert nadat de Amerikaanse president Trump woensdag Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zei dit donderdag toen hij voor het eerst aanwezig was bij de gemeenteraad.

07 december 2017

Amsterdam is extra alert nadat de Amerikaanse president Trump woensdag Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zei dit donderdag toen hij voor het eerst aanwezig was bij de gemeenteraad.

Incident
Van Aartsen reageerde op vragen over een incident bij een joods restaurant in Amsterdam. Een man sloeg daar donderdag de ruiten in. Hij droeg een Palestijnse vlag. 'We zullen alert zijn op ontwikkelingen in de komende periode.'

Politie alert

De waarnemend burgemeester zei dat de politie snel heeft gehandeld. 'Hopelijk is dat voor de joodse gemeenschap een signaal om te zien hoe alert de politie is.' Van Aartsen heeft het inslaan van de ruiten besproken met opperrabbijn Binyomin Jacobs en zijn medeleven uitgesproken tegenover de joodse gemeenschap. Over het motief van de man is volgens Van Aartsen nog niets bekend. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem
Van Aartsen is nog maar koud burgemeester, of het gesodemieter begint al in Amsterdam. Let op uw zaak, joden, deze man heeft in Den Haag de aanhangers van IS geen strobreed in de weg gelegd. Ook nu weer lijkt hij aan te sturen op confrontaties.
loek / v.m. jur.medew. gsd
De politie reageerde tragisch langzaam. Stond eerst toe te kijken. Kennelijk heet dat de-escaleren d.w.z. wachten totdat de man moe werd. Het kan ook zo zijn dat een deel van de Politie bewust wacht omdat of de leiding dat verordonneerd heeft of omdat de leiding niet naar het personeel luistert en dit daardoor een signaal was. Van Aartsen is voor het geklets achteraf de meest aangewezen tijdelijk burgemeester met "Haagse"inbreng. Met medeleven koop je echter niets, vraag dat maar aan de nagelaten betrekkingen van vele Joden. Daarnaast is dat medeleven vaak fake. De verzekering zal daarnaast niet snel betalen voor zoiets. Arm Nederland.
eric / ambtenaar
meneer Trump weet overal smeulende vuurtjes weer op te stoken. Gezien de blijdschap daarover bij SGP en (een enkele) CU-man is "Vrede op Aarde" nog niet in zicht.
Keijzer
Geert Mak hield de Abel Herzberglezing in de Rodehoed.

Rode draad was plaats versus ruimte. Waar voelt men eigenheid en dus solidariteit en waar vervaagt dat.

De heer Mak heeft het standpunt dat de burgermeesters van de grootsteden in de wereld beter geplaatst zijn dan de staten om de nieuwe toekomst vorm te geven, dan de parlementen van Staten of het parlement van EU, omdat die burgermeesters en hun steden met de voeten in de praktijk staan.



Die grootsteden in de wereld meer verknoopt zijn of gaan raken, dan wat op niveau van verdeelde parlementen gebeurt in Staat of in Brussel m.b.t. internationale samenwerking.



De heer Mak stelt enerzijds dat je de tijd niet terug kunt schroeven naar situaties van zelfstandige steden en regio's, maar anderzijds stelt hij zijn hoop op de grootsteden als betere voorbereiders voor de mondiale toekomst. Dat bijt elkaar.



De grootsteden lopen net zo sterk voor de landbrede troepen uit als EU/Brussel nu en de vergelijking van een grootstad met veel migranten van nu en vroeger is appels en peren vergelijken in huidige digitale wereld en mobiliteit t.o.v. vroeger. Voorheen gold dat alleen binnen Europa met een chr. cultuur als grote gemene deler en de historie van Europa. Je had geen democratie als nu. Iedereen diende zich te voegen naar wie de baas was in de stad of regio.



Fortuyn kaartte de zorgwekkende ontwikkelingen in zijn eigen stad Rotterdam al aan, maar dat gold ook voor Amsterdam.



Een bevoorrechte bovenlaag in hun stadsdelen en vrij kosmopolitisch ingesteld met een grote optimistische gesteldheid aan de ene kant. Aan de andere kant een enorme lagere klasse, in hoog tempo van mensen met een migratieachtergrond, maar inmiddels met hoogopgeleiden die zich bij kosmopolitisch Groenlinks thuisvoelen. Inmiddels Denk een andere groep absorbeert in hoge mate.



Dat stedelijk patroon zette zich sinds Fortuyn door. Daarbij dus nog scherpere scheidslijnen tussen sociale klassen en tevens langs culturele/religieuze lijnen waarvan een groot deel meer met land van herkomst verbonden is dan met het land waarin men vrijwillig is gaan wonen. In de steden hebben migrantengroepen en de vaak meer links georiënteerde kosmopolitische klasse een dominante democratische voetafdruk.



Gevolg: mensen uit die steden bevolkingen partijen en gemeenteraden en parlementen en instituties. De rest van het land vervreemdt van die steden, maar voortdurend onder invloed van die steden via Den Haag en uitwaaiering daarvan uit.



De hoofdstad is zeker niet van ons allemaal meer. Radicale typen daarvandaan zie je de rest van het land hun wil opleggen en dat kan jaar op jaar een intocht van Sint verpesten. Een Sint in Amsterdam op kameel zetten met trommelende moslimmannen ervoor, ervaart men als verbinding en respect. Doe zoiets eens andersom met een vroegere hoogst gewaarde islamitische geestelijke op een makke koe!

Burgerfatsoen weg en verabsolutering van recht op protest tegen hoge maatschappelijke kosten.



We importeren de conflicten in buitenlanden buiten Europa via migranten hier. Dat gebeurde niet in vroegere tijden. De normale migratieketting is met mobiliteit en techniek doorbroken en dat wil men niet zien. In kleine landjes scheuren grootsteden zich af. Dat gaat als een vliegwiel werken naar regionale onafhankelijkheid binnen Staat en EU (zolang EU nog bestaat). Versnippering in stad, in land en in EU.
Keijzer
@ Hans op 9 december 2017 09:21

We zullen zien wat in VS Donald Trump aan het einde van zijn ambtstermijn laat zien onder de streep, na alle politieke turbulentie vanuit Witte Huis en vanuit de felle oppositie. De agressie jegens hem is enorm. Een volkomen atypische president van VS, na tal van voorgangers, die het voor de gewone mens bepaald ook niet beter hebben gemaakt en middengroepen o.a. sterk versmalden sinds begin van deze eeuw en lonen van arbeiders tevens verdunden in die tijd, of hetzelfde bleven de afgelopen 10 jaar. Of men zelfs geen werk kon vinden. Zelfde fenomeen als in West Europa. Daarbij een aanhoudende stroom mensen buiten VS die in VS veiligheid zoeken, geld willen verdienen en een bestaan opbouwen, hetzij via asiel, hetzij illegaal. Hetzelfde gigantische probleem als in Europa.



Het is bijzonder spannend hoe de ontwikkelingen gaan met de aanhoudende opschudding vanuit Witte Huis en alle opschudding als reactie daarop, gaat uitpakken. De Palestijnse Autoriteit wil nu onderhandelingen weer opstarten over een Twee-staten oplossing, indien Trump zijn aankondiging rondom Jeruzalem terugneemt. Blijkbaar werkt een knuppel in het hoenderhok gooien en wellicht vergt dat wel eens een type president als Trump.



We zagen eenzelfde oppositie-storm hier bij Fortuyn en in België met Bart de Wever begin deze eeuw. Hallucinant. Dit zijn 2 volkomen correcte, gezond verstand, centrumrechtse politici en uitzonderlijke giganten binnen politiek en toch zo gedemoniseerd. Onvoorstelbaar. Op hun manier atypisch. Zij zijn namelijk open in hun volkomen legitieme mening en niet politiek correct. Zij verkopen zeer uitzonderlijk, geen fraaie illusies en irreële fraaie vergezichten, die sociologische wetmatigheden tarten. Zij durven ook de moeilijke- en onwelkome boodschappen te verkopen aan het electoraat. Zij erkennen de calculerende mens. Dus zijn het GEEN populisten!



De Wever gaat verstandig en strategisch door met diens nog jonge partij Nieuwe Vlaamse Alliantie (N-VA) en als burgermeester van Antwerpen. Nederland heeft nood aan een zusterpartij, Nieuwe Nederlandse Alliantie. Vooral in Amsterdam en met een burgermeester zoals Bart de Wever, die het uitstekend doet in een stad als Antwerpen, waar minstens hetzelfde percentage mensen van de bevolking, thuis geen Nederlands spreekt als in Amsterdam of Rotterdam. Dan heb je het bepaald niet alleen over de 1ste generatie inwoners met migrantenachtergrond.



Baudet, die hetzelfde te beurt valt aan afserveren vanuit het anti-Fortuyn front, komt het dichtste bij doelen van Fortuyn, sinds dood van Fortuyn en alle pogingen sindsdien, om het ontstane hiaat op te vullen, maar is niet van het kaliber (nog) van Fortuyn, die mensen in alle geledingen sterk aansprak en ook in algemeen verstaanbaar Nederlands bij diens politieke optredens. Duurzaam succes zal afhangen van de kwaliteit van partijorganisatie en of er nog nieuwe alternatieve fenomenen zich gaan aandienen. Dat laatste is nu een probleem voor PVV met verschijning van Forum voor Democratie met Thierry Baudet.



Bart de Wever heeft in diens partijorganisatie (tegen alle hevige stroom in) zelf gigantisch veel tijd gestoken en het resultaat is ernaar wat kwaliteit ministers etc betreft.



Pim Fortuyn was een sociale kameleon, ook al was hij een intellectueel. Bart De Wever is in dat opzicht hetzelfde. Fortuyn was een socioloog (die ontberen schrijnend in alle politieke geledingen) en De Wever historicus. Migratie en integratie was politiek breed gezien, in slechte handen bij politici.



Een Nationale Socioloog (met team van gogen) had Nederland harder nodig dan een Nationale Ombudsman.

Advertentie