Advertentie

Amsterdam bestrijdt tweedeling arm en rijk

Amsterdam investeert volgend jaar in het bestrijden van de tweedeling tussen arm en rijk, voorsprong en achterstand. Dat blijkt uit de begroting voor 2009 die het college van burgemeester en wethouders woensdag heeft gepresenteerd.

09 oktober 2008

 Zo wil de stad sneller ingrijpen om hoge schulden bij Amsterdammers te voorkomen en investeert ze flink in armoedebestrijding.

 

Morele plicht
‘Het is onze uitdaging en dwingende morele verplichting om de tweedeling met volharding te blijven bestrijden', zei wethouder Lodewijk Asscher (Financiën) tegen de gemeenteraad. Het college trekt 67 miljoen euro uit voor armoedebestrijding. Ook maakt het geld vrij voor de verdere aanpak van misstanden op de Wallen, de aanpak van zwakke scholen en verbetering van de veiligheid.

Schulden
Amsterdam gaat sneller ingrijpen om schulden bij Amsterdammers te voorkomen. Voor de succesvolle aanpak ‘Vroeg-Er-Op-Af’, bedoeld om betalingsachterstanden en schulden te voorkomen, trekt de gemeente 700.000 euro extra uit. De totale begroting voor 2009 bedraagt 5,6 miljard euro. Voor nieuw beleid stelt het college structureel 24 miljoen euro en incidenteel 115,8 miljoen beschikbaar.

 

Pas op de plaats
De begroting van vorig jaar zag er een stuk zonniger uit. Voor 2009 is volgens Asscher ongeveer een derde minder financiële ruimte beschikbaar. Behalve de tegenvallers binnen de gemeente baart ook de kredietcrisis het college zorgen. ‘Het zijn ontwikkelingen die zeker ook Amsterdam, het financiële hart van ons land, raken', zei burgemeester Job Cohen. ‘Het kan zijn dat we op sommige punten pas op de plaats moeten maken met het realiseren van onze ambities.'

 

Klimaat
Een ander belangrijk onderwerp op de begroting is het klimaatprogramma. Hiervoor stelt het college komend jaar drie miljoen euro beschikbaar, onder meer voor het isoleren van gebouwen. Cohen denkt dat de 'klimaatcrisis' kan leiden tot scherpere tegenstellingen tussen arm en rijk in de wereld, nieuwe conflicten over water en nieuwe migratiestromen tot gevolg kan hebben.

Lees ook:
Langdurige armoede neemt toe in Amsterdam (18/09/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie