Advertentie

Ambtsmisdrijven Van Rey mogelijk naar Hoge Raad

Van Rey was ten tijde van de start van de vervolging immers lid van de Eerste Kamer. Volgens de Grondwet moeten ambtsmisdrijven door (voormalig) senatoren worden behandeld door de Hoge Raad.

04 april 2016

De rechtbank in Rotterdam spreekt zich pas volgende week eventueel uit over de vraag of zij bevoegd is te oordelen over de ambtsmisdrijven waarvan de Roermondse politicus Jos van Rey (70) verdacht wordt. De vraag is of de Hoge Raad de ambtsmisdrijven niet moet behandelen.

Lid Eerste Kamer

Van Rey was ten tijde van de start van de vervolging immers lid van de Eerste Kamer. In het onderzoek kwam onder meer een afgeluisterd telefoontje van Van Rey naar voren over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Op dat moment was de oud-wethouder van Roermond tevens lid van de Eerste Kamer.

Formeel punt

In artikel 119 van de Grondwet, waarin ambtsmisdrijven worden behandeld, staat: ,,De leden van de Staten-Generaal, de ministers en de staatssecretarissen staan wegens ambtsmisdrijven in die betrekkingen gepleegd, ook na hun aftreden terecht voor de Hoge Raad. De opdracht tot vervolging wordt gegeven bij koninklijk besluit of bij een besluit van de Tweede Kamer.'' De rechtbank laat het aan het Openbaar Ministerie en de verdediging of over dit formele punt moet worden beslist.

Eerlijk proces

Bij de start van het proces vanmorgen garandeerde de Rotterdamse rechtbank Jos van Rey een eerlijk proces. ‘We zitten hier om dat te waarborgen', zei de rechtbankpresident aan het begin van een reeks zittingsdagen, die tot 7 juni duren. De rechtbank ging aan het begin van het proces tegen de oud-wethouder en voormalig lid van de Eerste en Tweede Kamer (VVD) in op diens uitspraken dat hij het vertrouwen in de rechtstaat was verloren. Gewezen werd op de enorme aandacht voor de zaak in de media. Het dossier telt meer dan 100 dossiers en beslaat volgens de rechtbank ruim 31 gigabyte.

In ellende gestort

Van Rey zei in zijn openingswoord dat de doorzoeking in zijn woning in Herten en de daaropvolgende mediastorm ‘grote impact' hebben gehad op zijn leven en dat van zijn gezin. ‘Het is onbeschrijfelijk wat wij hebben meegemaakt', aldus Van Rey. Hij noemde de doorzoeking van zijn woning en die van zijn kinderen ‘een inval, een van de grootste doorzoekingen sinds de Tweede Wereldoorlog'. De aantijgingen van het Openbaar Ministerie en de slepende procedure hebben hem en zijn familie ‘in ellende gestort'. Van Rey herhaalde zijn woorden die hij sprak bij zijn afscheid uit de Eerste Kamer: ‘Ik ben vermoord, maar ik leef nog.'

Smeergeld en geronselde stemmen

De politicus wordt verdacht van het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook zou Van Rey stemmen hebben geronseld voor verkiezingen, vertrouwelijke informatie over een burgemeestersbenoeming hebben doorgespeeld en 175.000 euro hebben witgewassen.

UPDATE 17 UUR: Klankborden

Op de eerste zittingsdag kwam de schending van zijn geheimhoudingsplicht als lid van de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012 ter sprake. Volgens Van Rey komt in Nederland geen politieke benoeming tot stand zonder overleg binnen de partijlijn. 'Zo werkt dat in dit land. Je klankbordt binnen de partijlijn over kandidaten. Dat doen alle partijen op alle niveaus, lokaal, provinciaal en landelijk, tot aan de voorzitter van de Algemene Rekenkamer aan toe. En niemand die daar van opkijkt', aldus Van Rij, voormalig wethouder in Roermond.


Gemeentewet verouderd

Van Rey stelt dat de Gemeentewet op dat punt is verouderd. 'Uit langjarige ervaring weet ik dat het zo gebeurt. De wet is alleen ter bescherming van de namen van de sollicitanten.' Hem wordt onder meer verweten dat hij  heeft geschonden. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Koos
Minister Plasterk meent ook nog even een duit in het zakje te moeten doen. En draait het mes in de rug van Van Rey nog even lekker een paar keer om. Plasterk is en blijft een incompetente zak hooi.

http://www.gemeente.nu/Burger-Bestuur/Nieuws-in- …
Stef
"Je klankbordt binnen de partijlijn over kandidaten".

Precies, het gebeurt overal en door alle partijen. Het blijft een raadsel waarom nu juist Van Rey hiervoor door het OM moet worden aangepakt. Toch een politiek proces ?
Arjan
De wijze waarop Van Rey het heeft opgepakt getuigt van een grote zelfingenomenheid ten opzichte van de wet. Een wethouder (!) die beweert dat de wet niet gehouden dient te worden verliest meteen zijn geloofwaardigheid.



Van Rey wees een vent en speel niet de vermoorde onschuld: beken en erken dat je bewust de geheimhouding hebt geschonden. Het is aan de officier van justitie om te bewijzen dat Van Rey zijn partijgenoot voorsorteerde om nadien directe invloed op de burgemeester van Roermond te krijgen. Het laatste past overigens in de cultuur die destijds in Roermond leek te heersen.
K. de Beer / adviseur
Veel mensen zijn het geloof in de rechtstaat verloren ..... door Jos van Rey en zijn vrinden. Hoog tijd dat dit aangepakt wordt.
Willem / AS
De vermoorde onschuld. Klankborden is toch iets anders dan de vragen doorspelen bij een burgemeestersbenoeming. Om van de rest nog maar te zwijgen.

En ook nog de Tweede Wereldoorlog erbij halen, wat een foute vergelijking. Demagoog.
Singelsma / Ambtenaar
Hans Wiegel in 2011 in De Volkskrant:



Ik herinner mij mijn tijd als minister van Binnenlandse Zaken nog. De commissarissen der koningin, allen met grote ervaring en veel verdiensten voor het openbaar bestuur, beschouwden de minister als een voorbijganger. Maar wij regelden daar met elkaar de burgemeestersbenoemingen. Er werd een echt promotie- en doorstromingsbeleid gevoerd. Wij kenden de kandidaten, wisten wat ze waard waren, wat ze wel en niet konden.

Paul / projectleider
@Sybren uhm Wiegel was min BZK in 1978 en halverwege de jaren 80 KvdC. Ik zou dat niet echt als referentiekader gebruiken. Dat is meer opa verteld...
Gerben
Wiegel is ook VVD. Dus Van Rey heeft kennelijk volgens de partijlijn gehandeld.



Overigens, alle (grote) partijen hebben een kamerlid die speciaal belast is met burgemeestersbenoemingen. En reken maar dat de kandidaten dan intern binnen de fracties worden besproken. Ofwel, Van Rey zou best wel een gelijk kunnen hebben met zijn uitspraak dat hij iets deed wat bij alle partijen gebruikelijk is.
Advertentie