Advertentie

Ambtenaren: VVD, CDA, D66 en CU maakt meeste kans

Ambtenaren menen dat een coalitie van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie het meest kans maakt. Dat blijkt uit een peiling van Binnenlands Bestuur.

27 maart 2017

Ambtenaren menen dat een coalitie van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie het meest kans maakt. Dat blijkt uit een peiling van Binnenlands Bestuur.

Motorblok
Maar liefst 46 procent van de 639 sitebezoekers die de poll invulden is ervan overtuigd dat een uitbreiding van het zogenaamde ‘motorblok’ van VVD, CDA en D66 met de ChristenUnie de beste kans van slagen heeft. Een coalitie met GroenLinks maakt volgens 30 procent van de stemmers de meeste kans.  


Afbeelding
PVV

Maar weinig zien heil in een regering waar de PVV deel van uitmaakt. Een regeringsploeg met de PVV, VVD, CDA, SGP en ChristenUnie wordt door slechts 5 procent van de respondenten als reële optie gezien. Eenzelfde combinatie, maar dan zonder de SGP, wordt door de stemmers als iets waarschijnlijker beoordeeld, maar ook die coalitie krijgt niet meer dan 8 procent van de stemmen.

Onwaarschijnlijk
Andere coalities, zoals het ‘motorblok’ met de PvdA maakt volgens de respondenten weinig kans van slagen. Slechts 6 procent stemt voor die combinatie. Andere coalities, zoals de VVD met D66, GroenLinks en SP of het CDA met D66, GroenLinks, SP en PvdA, worden door de stemmers als bijzonder onwaarschijnlijk afgedaan met slechts 1 en 4 procent van de stemmen. 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !
VVD en CDA gaan hoe dan ook over links, zoals we van ze gewend zijn. Hun rechtse praatjes kunnen weer in de ijskast tot de volgende verkiezingen.
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
Het zal een lang verhaal worden, maar na de huidige besprekingen komt CU aan bot en dan pas wellicht PvdA. Die laatste zou het verdienen vanwege hun politieke moed de vorige keer, om na het zuur ook het zoet te kunnen verzilveren. Je hebt dan 80 zetels.



VVD heeft 33 zetels als ik het wel heb. CDA 19. Dat is dus opgeteld 52. VVD veruit de grootste partij. Dan zet je daar een partij naast van 19 zetels (D66) en een partij met 14 zetels (GroenLinks). Opgeteld 33 zetels. GroenLinks moet dan concessies krijgen, die ver hun aantal zetels te boven gaan. Met steun van D66. Dat zou neerkomen op een centrum links kabinetsbeleid. Ik zie dat niet gebeuren. Als dit omgekeerd zo was, zou het kot te klein zijn. Links is niet zo democratisch als men graag doet uitschijnen.



Met CU is er een zeer krappe meerderheid en met 2 partijen met C in de naam. Dat naast 2 liberale partijen.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Een coalitie met GroenLinks erin zou in ieder geval tot een veel hogere lastendruk leiden en dat is beslist ongewenst. Helaas blijft er een sterke invloed van de VVD, een partij die we hebben leren kennen als een onbeschaamde belangenbehartiger van de financiële sector en de zorgverzekeraars. Overigens met de inmiddels bijna verdwenen Partij van de Armoe in haar kielzog. En de PVV blijft een woest roepende partij die de verantwoordelijkheid ontloopt. Eigenlijk vind ik die populaire Jesse Klaver ook maar een ijdel, conservatief mannetje die alle heil van de overheid en de multicultisamenleving verwacht. Op andere terreinen - zoals veiligheid en economie - merk je dat hij volstrekt heen ervaring heeft. Ook op het gebied van natuur en milieu is GroenLinks een conservatieve bureaucratische partij geworden die ruimschoots voorbij wordt gestreefd door de Partij voor de Dieren en deels ook door de ChristenUnie. Plan B van mevrouw Thieme zat gewoon goed in elkaar.

Laten we hopen dat mevrouw Schultz van Haegen niet terug keert, want anders verdwijnen de laatste groene polders en bossen in de Randstad en de ring eromheen onder het beton en asfalt.

H. Wiersma / gepens.
Dat lijkt inderdaad de beste samenstelling. Extra steun is dan vast wel te krijgen door daarnaast goede afspraken te maken met 65Plus over de AOW en pensioenen.
H. Wiersma / gepens.
Sorry, 65Plus moet natuurlijk 50Plus zijn!
Jan
Als CDA en D66 met de VVD meedoen, eindigen ze net als de PvdA als mini partij. Je moet dat maar willen in het landsbelang...
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
@Jan In de bezuiniging regering zitten heeft VVD geen windeieren opgeleverd. Zijn centrum rechtse kiezers (Rutte is zelf links liberaal) niet van die windvaantjes? De winst van VVD en PvdA is de vorige keer heel sterk gekleurd door strategische stemmers. Rutte of Samson in het Torentje was de strijd.



Dit keer heeft VVD ook wel geprofiteerd van strategische stemmers, die liever hem als PM zien dan Wilders. Echter niet zoveel als de vorige keer. VVD heeft normaliter nu, denk ik, een basis van ongeveer 27 zetels.



PvdA heeft pech dat er meer keus is op links m.b.t gevestigde partijen. Asscher had nooit naar links moeten opschuiven. Tevens de pech dat de kabinetsperiode niet een jaartje langer heeft geduurd.

Dan nog een Jesse Klaver, die t.o.v. diens mannelijke stemmers, heel veel vrouwelijke goed opgeleide stemmers heeft gekregen. Daar kon Asscher ook niet tegenop bieden. Nu een partij tegenover 50+.



Nu gaan oppositiepartijen de opbrengst van bezuinigingsmaatregelen verdelen, i.p.v. staatschuld ermee aflossen. NL staat voor 157 miljard garant voor schulden Griekenland, lees ik, en NL heeft zelf nog een staatschuld. Als de rente omhoog gaat schieten, zijn de rapen gaar voor de begroting. Om maar niet te spreken over die in Zuid Europa. Dan komt die 157 miljard in de praktijk meteen in zicht voor NL om te moeten betalen.



Peter van Dijk / maatschappelijk werker
@Spijker Dus zou er ook een rompkabinet kunnen komen van VVD, CDA en D66. Dus met wisselende meerderheden op divers terrein werken. Het is een stuk gemakkelijker met een verzekerde meerderheid te regeren, maar als dan VVD zoveel concessies moet doen t.o.v. GroenLinks, zal in elk geval VVD betere eieren voor hun geld kiezen en liever het dualisme maar weer aangaan in de Kamer. Met 3 lijkt mij stabieler trouwens. We hebben eerder gezien hoe achterban van kleinste coalitiepartner gauw ontevreden wordt, als zij slechts op basis van eigen aantal zetels partijstandpunten kunnen binnenhalen en met 3 vicepremiers, zich niet goed kunnen profileren. Dat met aankomende gemeenteraadverkiezingen. GroenLinks moet dan het dubbele binnenhalen, dan wat hen op grond van 14 zetels en in een coalitie van 4 partijen toekomt. Als het een nee wordt aan de kant van GroenLinks is dat voor hun imago niet slecht. Principieel gebleven, weet u wel. Trouw aan eigen idealen...Je ziet de koppen al voor je.
Advertentie