Advertentie

Ambtenaren Alkmaar eigenhandig geld gereserveerd

Vier medewerkers van de gemeente Alkmaar hebben eigenhandig zes ton -overgebleven van een afgerond project- gereserveerd voor het nog te bouwen cultureel centrum Yxie. De ambtenaren hebben 'onprofessioneel gehandeld' en zich schuldig gemaakt aan plichtsverzuim. Maar er is geen sprake van 'niet integer handelen', volgens onderzoeksbureau BING in een vertrouwelijk rapport.

14 juli 2011
Geen opzet
Volgens het onderzoek van BING is niet gebleken dat de betrokken ambtenaren opzettelijk dan wel bewust een onjuiste voorstelling van zaken hebben gegeven of regels hebben overtreden. Hoe het komt dat de vier ambtenaren dan toch een kleine zes ton voor een ander project hebben geboekt, kon de gemeente niet zeggen.

Intern onderzoek
De onrechtmatige boeking bleek uit eigen intern onderzoek van de gemeente Alkmaar. De gemeente constateerde dat een van de provincie Noord-Holland ontvangen subsidiebedrag voor Vroonermeer Noord van 580 duizend euro was toegevoegd aan de reserve Yxie. Volgens verantwoordelijk wethouder Peter de Baat was de reserve waarschijnlijk bedoeld om de 'hoge milieuambities' die er voor het gebouw zijn, te kunnen inwilligen.

Controller
De gemeente neemt de beoordeling van BING over dat de betrokken ambtenaren verwijtbaar 'onprofessioneel' hebben gehandeld, met name doordat zij het topmanagement en of het gemeentebestuur niet hebben ingelicht over de transactie. Door het vertrouwelijk houden van het rapport, -volgens de woordvoerder wegens privacy van betrokkenen-, is het onduidelijk in welke mate de gemeente zelf medeverantwoordelijk is voor de cultuur en procedures waarin de overboeking mogelijk werd.

Verbeteren
Wethouder De Baat neemt in ieder geval de adviezen van BING ter hand om de gemeentelijke organisatie op dit punt te versterken. Zo wordt de gemeentelijke projectcontroller voortaan niet meer door het sectorhoofd aangestuurd maar door de Concerncontroller. Tegen betrokken medewerkers worden niet nader genoemde 'nodige disciplinaire maatregelen' getroffen.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Creatieve oplossingen om toch nog iets op het gebied van de zwaar onder vuur liggende cultuursector voor elkaar te krijgen, zouden eigenlijk beloond moeten worden. Hulde voor mijn collega's in Alkmaar!
Victor / Ambtenaar Alkmaar
In het artikel mis ik het feit dat hier sprake was van twee pogingen om het Yxie-project (dat al was aanbesteed) in een financieel kwaad daglicht te zetten door het college. De eerste was het op non-actief zetten van de projectleider van het Yxie-project. Hier heeft het nieuwe rechtse college van Alkmaar een flinke tik voor op de vingers gekregen van de rechter. De tweede was het met veel bombarie naar buiten brengen van deze “grote fraudezaak” ook hier bleek de soep minder heet gegeten te worden als opgediend. Ondertussen werden deze twee kwesties gebruikt om het Yxie-project alsnog af te schieten. Dit tot grote vreugde van een aantal weinig cultuurminnende partijen in de raad. Zaak zal voor wethouder personeel en financiën nog wel eens een lastig staartje kunnen krijgen.
Ronald / ambtenaar
Ambtenaren werken nu eenmaal in een hierarchische organisatie in een niet-politieke functie. Dan kan het niet zo zijn -kennis o.b.v. bovenstaand artikel !- dat een overboeking van zes ton (een politiek besluit) niet gemeld wordt aan één of meerdere leidinggevende(n). Iemand heeft deze constructie bedacht en er opdracht voor gegeven.
Dat zal niet de bode geweest zijn.....
Ruud's "Hulde" deel ik dus op formele gronden niet..
Jan
Zijn ambtenaren eens creatief bezig, is het weer niet goed....
Gea / NVT
Victor dan weet je vast wel dat deze ambtenaar zonder enige toestemming van de gem raad al medio 2004 bezig was met de voorbereidingen: contact opnemen met erfgenamen Lucebert, op eigen houtje adviesbureau inschakelen om maar iets te noemen. En de gemeenteraad ineens in 2006 confronteren met een startnotitie met een kostenplaatje: een zgn voorbereidingskrediet dat gaat zo niet. Het feit dat er zo gereageerd wordt door ambtenaren laat zien dat er nog meer onder water zit. Het is doordrukken geweest van een project bedacht door ambtenaren en er zitten blijkbaar nog mensen in het stadhuis die dit allemaal prima vinden dat het primaat van de politiek niet voor ambtenaren alkmaar geldt.

T, Wester
Wat een vieze mensen om zo geld van burgers afhandig te maken. En wij als burgers netjes aan de Wet en Regeleving houden. Gewone burgers zoals wij zijn hoeven dat niet te proberen. Wat je wordt meteen als dief uit gemaakt. Terwijl de mensen bij de Gemeente Alkmaar werken en de Burgemeester van Alkmaar de grootste dieven zijn.
Advertentie