Advertentie

Almere betaalt jongeren voor beperken oudejaarsschade

De gemeente Almere wil geen 100 duizend euro meer aan schade met oud en nieuw betalen en bedacht een list. Als jongeren zich inhouden en de schade onder de 75 duizend euro blijft kan er van het verschil een skatebaan worden aangelegd.

24 december 2013

De gemeente Almere doet een onorthodoxe poging om de jaarlijkse schade van oudejaarsvandalisme van 100 duizend euro naar beneden te krijgen. De methode: elke euro beneden de 75 duizend euro schade krijgen jongeren om een skatebaan aan te leggen.

Omgekeerde wereld
Aan stukken gereten prullenbakken, vernielde abri’s en ontmantelde bushokjes. Veel gemeenten zitten met angst en beven af te wachten welk gemeentemeubilair er dit keer de lucht in gaat. Bij Almere is dit niet anders en vond het hoog tijd voor een creatief experiment. 'Het is de omgekeerde wereld,' geeft de gemeentwoordvoerder toe, 'maar we dachten "doe eens gek". Misschien werkt het wel.' 


Promotiejongeren

Almere heeft jongeren ingezet die vaak op hangplekken vertoeven en belang hebben bij een nieuwe skatebaan. Deze (hang)jeugd gaat flyeren bij vuurwerkverkooppunten en zetten hun eigen social media in. Ze hopen hiermee potentiële radbrakers te weerhouden van vandalisme met het vooruitzicht op een eigen skatebaan. Volgens de gemeente was het niet moeilijk om deze 'promotiejongeren' te vinden. 'Er waren meteen al een hoop jongeren enthousiast.'


Nieuwe kans
'Mocht er toch voor meer dan 75 duizend euro vernield worden dan komt er ook echt geen skatebaan,' waarschuwt de woordvoerder. 'En ook als er voor 73 duizend euro schade is, komt er overigens geen skatebaan. Die kun je daar namelijk niet van betalen. Dan is er volgend jaar weer een kans.'

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dit is te zot voor woorden: Als ik aankondig het gemeentehuis van Almere op te blazen, krijg ik dan geld als ik dat niet doe?
K. de Beer / organisatie adviseur
Met @Tijn ben ik het eens, hier zit een gevaarlijk randje aan door crimineel gedrag te belonen. Maar ik denk dat deze oplossing niet gaat werken. Almere scheert "de jongeren" over een kam. Maar ik denk dat skateliefhebbers een andere groep zijn dan de vuurwerkpiraten. Er zijn veel subcultuurtjes en die vang je niet met deze oplossing. Hooguit dat je ze tegen elkaar opzet en dat kan de bedoeling niet zijn, denk ik.
Henk Bongers / burger
Wat een oerdomme hersenfunctie. Belonen van onaangepast gedrag is niet te tolereren.

Oppakken die gasten. Hebben ouders bezwaar ook oppakken en niks geen beloning.

Bedenkers van dit plan in Almere: INCOMPETENT!

CONCLUSIE: ONGESCHIKT!!!

OPLOSSING: Jullie doen niet meer mee!!!
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
De goedwillende promotiejongeren kunnen dus buiten hun schuld om 'afgestraft' worden door één idioot?
Hans / ambtenaar
Op zich een goed initiatief. Maar de kans bestaat dat toch meubilair sneuvelt. De jongeren van goede wil zien dan dat de skatebaan er toch niet komt, en kunnen als reactie daarop dan zelf ook aan het plunderen gaan. Met als gevolg nog meer schade.

Het doet me denken aan een experiment bij een bedrijf. Medewerkers die een jaar lang niet ziek waren kregen drie verlofdagen extra. Gevolg: medewerkers die een dag ziek waren, bleven langer thuis om zo ook van de regeling te profiteren. Zoiets kan hier ook gebeuren.
ruurd van Eck / advocaat
Almere mag met dit idee gefeliciteerd worden. Het is budget-neutraal en het wordt iedereen duidelijk dat de euro maar een keer uitgegeven kan worden. Strenger straffen helpt weinig, dat is wetenschappelijk aangetoond maar zelfs voor lieden die dat niet vertrouwen moet zichtbaar zijn dat het land met de meeste gevangenen nog steeds het meest crimineel blijft (VS). Als je hetzelfde doet als vorig jaar krijg je hetzelfde. Nieuw idee, nieuwe kans.
John / Adm. medewerker
@van Eck: Budgetneutraal?

Welnee. Ze hopen, dat het niet gaat lukken, hebben ze weer bespaard!
Jan
Wat een negatievelingen allemaal. Wacht nu eerst maar eens af of het werkt. Ik hoop wel dat BB daar ook een artikel aan zal wijden.
Ynze de Bor / Statenlid
Hé, dat is een goed idee! ?? Jongeren die iets van de gemeente klaar willen krijgen, en het lukt niet, hebben een fantastisch wapen in handen. Eén oudejaarsavond rotzooi schoppen en vervolgens toezeggen dat er volgend jaar geen rotzooi wordt geschopt als wij onze zin krijgen. Kom op mensen, dit is toch de wereld op zijn kop!
gerrie
De omgedraaide wereld. Stokslagen geven dat tuig en alles wat ze afbreken met de hand tot bloedens toe laten repareren. Kapot laten werken, dan zijn ze ook te moe om iets te vernielen.
Max / student en skateboarder
Wauw, zelden zoiets belachelijks als dit van een gemeente gehoord. Wat hebben alle toekomstige gebruikers van het potentiële skatepark aan deze maatregel? De gebruikers van een skatepark zijn lang niet alleen meer jongeren tegenwoordig. En zelfs als dat wel zo was dan zou de ene groep slachtoffer kunnen worden van het gedrag van anderen. Gebruikers van skateparken variëren in leeftijd van 5 tot 35-45 en over een x aantal jaar misschien nog wel ouder. Waarom zouden deze toekomstige gebruikers de dupe van een rare maatregel als dit moeten worden is mij een raadsel, hierbij heeft de samenleving geen enkel belang.
Victor / architect en skateboarder
Jammer dat er net wordt gedaan of skaters ten eerste al hangjongeren zijn en ten tweede of er een link bestaat tussen vuurwerkvandalisme en skaters. Ik weet uit 20 jaar eigen skate-ervaring dat skaters gewoon willen skaten. Hangjongeren hangen ook rond op skateparken, vaak omdat deze op slechte achterafplekken zijn aangelegd. Het zijn dan ook vaak de hangjongeren die overlast veroorzaken, flessen kapot gooien, dingen slopen etc. Skaters zullen hun skatepark zelf niet kapot of vies maken natuurlijk. Met deze actie worden skaters weggezet als vandalistische hangjongeren die blijkbaar in voorgaande jaren voor heel veel vuurwerkoverlast hebben gezorgd.

Ik zou zeggen, zorg voor een goed skatepark voor de jongeren van Almere, helemaal los van dit vuurwerkgedoe. Skaten is een fantastische, ongeorganiseerde maar zeer uitdagende sport die voor veel jongeren interessant is maar ook voor anderen om naar te kijken. Wees blij dat jongeren een passie hebben, sporten en gezond bewegen in de buitenlucht, informele groepen vormen en elkaar het skaten bijbrengen. Hangen en vuurwerk hebben daar echt helemaal niets mee te maken en hou dit dus gescheiden van de aanleg van een nieuw skatepark!



Advertentie